Paralimpik Spor Dalları

Para Bisiklet

TANITIM ve TARİHÇE

Para Bisiklet branşı ilk defa, 1984 New York Paralimpik Oyunlarına yol yarışları ile katıldı. 1996 yılında Atlanta Oyunları’nda pist yarışları da programa dahil oldu. 2004 Atina Oyunları’nda el bisikleti de oyunlara dahil edildikten sonra branş bugünkü şeklini aldı. Atletizm ve yüzmeden sonra en çok madalya ve sporcu barındıran branş Para Bisiklettir.

Paralimpik yarışma programı yol yarışı, zamana karşı yarış ve pist yarışı olarak 3 tür yarışı içerir.

Rio 2016 Paralimpik Oyunlarındaki Para Bisiklet branşı, pist yarışlarında 18 madalya ve yol yarışlarında 33 madalya için yarışan 230 sporcuya ev sahipliği yaptı.

Bu spor 1980’li yıllarda ortaya çıkmış ve ilk olarak, görebilen bir pilotla birlikte tandem bisikletinde yarışan görme engelli sporculara açılmıştır.

Daha sonraki yıllarda Para Bisiklet serebral palsi, ampütasyon ve diğer fiziksel engelleri de bulunan ve bisikletle, üç tekerlekli bisikletle ve el bisikletiyle yarışan sporcuları da içermeye başladı.

El bisikleti için 5 spor sınıfı, üç tekerlekli bisiklet için iki spor sınıfı ve bisiklet için de beş spor sınıfı bulunurken bir aktivite içerisinde tandem bisikleti için üç spor sınıfı bulunur.

Sporcular yıl boyunca Dünya Kupalarına, dünya ve bölgesel çaptaki Şampiyonalara katılırlar.

Para Bisiklet, Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) tarafından yönetilir.

C Sınıfı standart bisiklet, H Sınıfı el bisikleti, T Sınıfı üç tekerlekli bisiklet, B sınıfı tandem bisiklet olarak 4 farklı kategoriye ayrılan spor dalında toplam 13 klasman yer alır.

KLASİFİKASYON

Bu spor sınıflarına kısa bir bakış olmakla beraber yasal bir bağlayıcılığı yoktur. Tüm durumlarda spor özellikli sınıflandırma kuralları öncelikli geçerli olacaktır. Bu bilgiler geçerliliğini yitirdiği takdirde classification@paralympic.org adresiyle iletişime geçebilirsiniz.

Bu sporda fiziksel engel ve görme engeli olan sporcular ve kadınlarla erkekler birlikte yarışırlar.

C Sınıfı standart bisiklet, H sınıfı el bisikleti, T sınıfı üç tekerlekli bisiklet, B sınıfı tandem bisiklet olarak 4 farklı kategoriye ayrılan spor dalında toplam 13 klasman yer alır.

C SINIFI
Normal bisiklet kullanabilen ampute, uzuv kısalığı veya fonksiyonunu tam olarak yerine getiremeyen uzuv, hafif serebral palsi gibi engeli olan ancak normal bisiklet sürebilen sporcular bu kategoride yarışırlar. Engele göre bisikletler modifiye edilebilir. C1, C2, C3, C4 ve eşli olarak 5 ayrı sınıflandırması vardır. Yol yarışı, zamana karşı yarış, pist yarışı olarak 3 tür yarış bulunur.

H SINIFI
H sınıfına dahil olan sporcular, istisnai engel durumları hariç, tekerlekli sandalye kullanıcısı sporcuların yer aldığı gruptur. Omurilik zedelenmesi, daralması, serebral palsi, bacak ampute gibi engelleri bulunan sporcular bu gruba dahildir. H1, H2, H3, H4, H ve S olarak 5 ayrı sınıflandırması vardır. Ampute sporcular diz üstü pozisyonda, diğer gruplar ise yatar pozisyonda bisiklet kullanarak yarışırlar.

T SINIFI
Serebral palsi, nörolojik veya fiziksel engeli nedeniyle standart bisiklet üzerinde denge kuramayan sporcular üç tekerlekli bisiklet ile yarışır. T1 ve T2 olarak 2 ayrı sınıflandırması vardır. Yol yarışı ve Zamana karşı olarak iki tür yarış vardır.

B SINIFI
Bu kategoride görme engelli sporcular 2 kişilik tandem bisiklet ile yarışırlar. Önde gören, arkada ise görme engelli sporcu yer alır. Yol yarışı, zamana karşı yarış, pist yarışı olarak 3 tür yarış mevcuttur.

UYGUN ENGEL TİPLERİ 

  • Kas gücünün etkilenmesi
  • Eklem hareket açıklığının etkilenmesi
  • Bacak uzunluğundaki farklılık
  • Uzuv noksanlığı
  • Görme engeli
  • Atetoz
  • Hipertoni
  • Ataksia