2016 RİO PARALİMPİK GENÇLİK KAMPI

2004 senesinde Türkiye’nin önderliğinde, Atina Paralimpik Oyunları’nda ilk defa Almanya, Avusturya ve Türkiye’den 20’şer engelli genç sporcunun katılımıyla uluslararası Paralimpik Oyunları Gençlik Kampı düzenlenmişti. 3 ülkenin 14-18 yaş arası genç sporcuları 10 gün süreyle, Paralimpik Oyunları’ndaki çeşitli yarışmaları izlemişler ve böylece çok genç yaşlarda, hem Paralimpik Oyunları’nın atmosferini hem de diğer ülkelerle olan dostluk ilişkilerini geliştirmişlerdi. 2008 senesinde bu kampa ara verilmesine rağmen, Almanlar ve Avusturyalılar kendi ekipleriyle Pekin’e gittiler. 2012 senesinde ise zamanın spor bakanı konu ile ilgilenmediği için bizim gençlerimiz Londra’ya gitmediler.
20 sporcumuz katılabilir

Son zamanlarda aldığımız bilgilere göre, bazı ülkeler 2016 Rio Paralimpik Oyunları’na genç grupları ile gitmeyi planlıyorlar ve rezervasyonlarını yaptırdılar bile. Biz özellikle Bedensel Engelliler ve Görme Engelliler Spor Federasyonu’ndan bugüne kadar bir ses çıkmadığı için hatırlatalım dedik. Bu tip kamplar, geleceğin sporcuları üzerinde hem kendilerine olan özgüvenlerinin artması hem de engelliler sporu konusundaki çeşitliliğin ve yaşanan heyecana tanık olmaları bakımından büyük önem taşıyor. Zaman geçirmeden (gerçi epey geç kalınmıştır) Gençlik ve Spor Bakanlığı böyle bir kamp konusunda federasyonları ve Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’ni destekler ise 2016’da Rio’ya 20 genç engelli sporcumuzu götürmek konusunda girişimlerde bulunabiliriz. Maalesef ülkemizde, birçok konuda olduğu gibi engelliler sporunda da yerleşmiş bir sistem olmadığı için ileriye dönük gelişmelerimiz tesadüflere bağlı kalıyor.

Bu düzenleme gerçek mi ?

Aşağıdaki fotoğraf İstanbul Atatürk Havalimanı’nın yolcu bekleme yerini gösteriyor. Dikkatle bakacak olursanız görme engellilerin yollarını bulabilmeleri için sarı kabartmalı şeritler döşenmiş. Şimdi bir görme engelli düşünün, bastonu ile bu hattın üzerinde yürüyor, sonra önüne birden bire diğer yolcuların oturduğu koltuklar çıkıyor. Koltukların üzerinden atlıyor, iki adım ötesinde yine koltuklar var. Onların üzerinden de atlıyor daha sonra oradaki bariyerlere çarpıp duruyor. Eğer bu düzenleme gerçekse buna izin veren yöneticilere yazıklar olsun.

Kansersiz bir dünya mümkün

Kişilerin hayatlarını sağlıkla sürdürebilmeleri ve kanser hastalarının yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla Kansersiz Yaşam Derneği harekete geçti. Bir seminer TIR’ı hazırladı. Adı; YaşaTIR. Emeklilik ve hayat şirketlerinden Cigna Finans’ın katkılarıyla 22 Kasım’dan itibaren 6 ili gezecek olan bu TIR ‘Kansere İnat, Yaşasın Hayat’ diyecek. 

Hayat kurtaracak bilgiler 

Kanser hastalığı konusunda toplumu bilinçlendirmek, kanser hastalarına ve ailelere destek vermek için kurulan Kansersiz Yaşam Derneği 2010 yılından bugüne kadar 193.000 kişinin hayatına dokunmayı başardı. Çalışmalarını tüm Türkiye’ye ulaştırmak için ‘YaşaTIR’ projesini hayata geçiren dernek, mobil seminerler vereceği, özel tasarlanmış bu tır ile halkımızın, hastalıkta ve sağlıkta kullanabilecekleri hayat kurtaracak bilgileri aktaracak.

İlk durak Bursaİlki, 22 Kasım’da Bursa PodyumPark Yaşam ve Eğlence Merkezi’nde gerçekleşecek ve her ilde birer gün sürecek etkinliklerde; deneyimli ve uzman hekim kadrosunun vereceği çeşitli eğitimler, Cigna Finans’ın katkılarıyla katılım gösterecek Nur Bilen Yavuzer ve Nilgün Bodur’un sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme ve iyi yaşam üzerine sohbetleri ve çeşitli workshop’lar yer alacak. Cigna Finans, YaşaTIR’a verdiği desteğin yanı sıra yenilikçi ürünleriyle daha iyi ve kaliteli bir yaşam misyonu yolunda çalışmalarına devam ediyor. 2015 yılında çıkardığı ‘Kansere İnat Yaşasın Hayat Sigortası’ sektörde bir ilk olarak kadın ve erkeklerde cilt kanseri hariç tüm kanser türlerini ilk fazından itibaren teminat altına alıyor.

Kansersiz Yaşam Derneği’nin ‘YaşaTIR’ı sağlıklı insanların hastalıktan korunmaları konusunda farkındalıklarını arttırmak, kansere neden olan yaşam koşulları hakkında toplumu bilinçlendirmeye çalışmak amacıyla 22 Kasım’da Bursa’da olacak. Ardından 23 Kasım’da Eskişehir, 24 Kasım’da Ankara, 27 Kasım’da Adana, 29 Kasım’da Antalya ve 1 Aralık’ta İzmir’e ulaşacak, ilk yolculuğunu tamamlayacak.

www.kayd.org.trwww.kansersizyasamdernegi.org