| Posta

ADAM GİBİ ADAM…

Geçtiğimiz hafta ulusal basınımızda ve televizyonlarda bir haber vardı. Viyana-Abu Dabi seferini yapan yabancı bir havayolu şirketine ait uçakta, businessclass bölümündeki tuvaleti kullandığı gerekçesiyle kelepçelenen ve rotası değiştirilerek Erzurum Havalimanı’nda uçaktan indirilen Slovak hanıma, Erzurum Havalimanı yetkilileri sahip çıktı. Slovakya’nın Mersin Fahri Konsolosu, Erzurum’da bırakılan vatandaşını otelde ağırlayıp uçakla İstanbul’a gönderen nöbetçi Havaalanı Müdürü Abubekir Özcan’a teşekkür mektubu gönderdi.

‘Türkiye Cumhuriyeti’ne emanetsiniz’

Uçak havaalanına indiğinde elleri kelepçeli olan 60 yaşındaki EditaKmetova isimli kadın hıçkıra hıçkıra ağlıyordu. Abubekir Özcan hemen elindeki kelepçeyi çözdükten sonra onu uçaktan indirdi ve olayın nedenini öğrendi. Kaptan pilota başvurdu. Abubekir Özcan yaşananları şöyle anlattı: “Büyütülecek bir olay olmadığını anlattık, ancak bizi dinlemediler ve uçak alandan ayrıldı. Uçak bileti alındı, olayın ardından gereken yasal kontroller sonrası Slovak yolcuyu bir otele yerleştirdik. Kendisi ile otelde tercüman aracılığıyla sohbet ederek ona Türkiye Cumhuriyeti’nin emaneti olduğunu söyledim. O da bana ‘Siz Müslümanlar, Türkler ne kadar merhametlisiniz, bana bu kadar yakın ilgi gösterdiniz’ diye cevap verdi. Ve ertesi sabah İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan kendisini yolcu ettik’.’’

Hiç şaşırmadım

Bu haberi okuduğumda Abubekir Özcan’ın bu yaptıklarına hiç şaşırmadım. Kendisiyle 4 sene önce tanıştığımızda Erzurum’da Engelli Okçular Erzurum delegesiydi ve bizden 14 adet akülü sandalye istemişti.

Derhal kendisine bu sandalyeleri gönderdik ve kendisi Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’ne üye olmak istediğini belirtince, hemen kabul ettik. Daha sonra yapılan ilk seçimlerde, 2012 yılında kendisini yönetim kurulumuza aldık. Toplantılarda gördüğümüz, karşımızda kalbi insan sevgisi ile dolu, dürüst, tam bir dadaş vardı. Yönetim kurulumumuza girmesi bize de ilave değerler kattı. Böyle genç insanların engelliler ve engelliler sporu ile yürekten ilgilenmeleri bizi gelecek bakımından mutlu etti.

Sevgili Abubekir, seni tanıdığım kadarıyla zaten yaptığın iyilik ve davranışlarından başka bir şey beklemezdim.

Sağ ol, var ol! Adam gibi adamsın.

Uluslararası Paralimpik Gençlik Kampları

2008 Pekin Paralimpik Oyunları sırasında Amerika, Almanya, Yunanistan, Avusturya, Hollanda, Güney Kore Paralimpik KomitesiBaşkan ve Genel Sekreterleri’ne özel bir yemek verdik ve dünyada herkesin kendisini düşündüğünü, birlikte bir şey yapma konusunda eksikler olduğunu anlattık. Ve böylece Türkiye’nin önderliğinde 1. Uluslararası Paralimpik Gençlik Kampı 2009 yılında Marmaris’te yapıldı. Kampta Almanya, Amerika, Hollanda, Yunanistan, Güney Kore ve Kenya’nın 12-18 yaş arası engelli genç sporcuları bir araya geldiler. 1 hafta süresince birbirleriyle kaynaştılar, çeşitli spor dallarında uzmanlar tarafından bilgilendirildiler. Böylece ülkemizin sesi uluslararası alanda duyuldu. 2010 senesinde Güney Kore-Seul’de, 2011 senesinde ise Hollanda’da yine aynı ülkelerin katılımıyla kamplar düzenlendi. Uluslararası Paralimpik Komitesi bu kampların devam etmesi için bizlerle temasta bulundu. Ancak 2012’den itibaren, zamanın Spor Bakanı Suat Kılıç’ın “Şimdilik böyle bir kampa gerek yok” demesi üzerine Türkiye’nin inisiyatifi ortadan kalkınca, kamplar bir daha yapılamadı. Hâlâ uluslararası toplantılara gittiğimizde, Türkiye’nin bu konudaki önderliğinden niye vazgeçtiği soruluyor. Biz cevap vermekte zorlanıyoruz. Şimdi ümidimiz ve en büyük arzumuz dünkü seçimlerden sonra, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bu konuyla ilgilenmesi ve büyük bir maliyet getirmeyen bu kampların yeniden Türkiye’nin önderliğinde yapılması.