| Posta

BURASI ALMANYA

Yavuz Kocaömer Posta

2 Ekim günü Düsseldorf’ta Engelli Sporcular Galası üçüncü defa yapıldı. Alman Başbakanı Gerhard Schröder’in yanı sıra, Alman Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof.Walther Traeger, Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Manfred von Richthofen’la sanat ve spor dünyasından bir çok ünlü engelli sporcular yararına yapılan bu gecede beraber oldular. Gecenin gelirinin tamamı ise engelliler sporunda kullanılacak.

2012 Olimpiyatları’na aday olmaya hazırlanan Düsseldorf şehri Belediye Başkanı, bu galanın adaylık yolunda önemli bir etkinlik olduğunu söylemiş… Bizim Milli Olimpiyat Komitemiz de, ülkemizde ilk defa yapılan uluslararası bir tekerlekli sandalye basketbol turnuvasına bir temsilci bile göndermedi. İşte aramızdaki fark!

Euro Familiade 2001

Geçtiğimiz günlerde Hamburg Üniversitesi Spor Tesisleri’nde, EURO Familiade 2001 Karma Spor Festivali yapıldı. Engelli ve engelsiz 5 bin kişi bir araya gelerek spor yaptılar. Bu gösteriler sırasında 1123 engelli ve engelsiz genç ve çocuk ellerinde flamalarla Avrupa’daki engelliler hareketine dikkat çektiler. Ve böylece de aynı anda sallanan bu sayıdaki bayrak Guiness Rekorlar Kitabı’na girdi. Bizde de ilk defa yapılan Dr.Trawinski Turnuvası’nda tribündeki seyirci sayısı 50-100 kişiyi geçmedi. Konuşmaya gelince mangalda kül bırakmıyoruz!

17-19 Ağustos 2001 tarihleri arasında Alman Başbakanı Gerhard Schröder’in himayesinde Kuzey Bavyera’da golf spor tarihinde ilk defa engelli ve engelsiz golfçülerin katıldığı bir Avrupa Şampiyonası düzenlendi. 12 ülkeden 100 sporcunun katıldığı turnuvada, tekerlekli sandalyeliler, görme engelliler, kol ve bacak protezli sporcular birbirleriyle yarıştılar. Ülkemizde golf gibi bir elit spordan vazgeçtik; atletizm, basketbol, voleybol gibi halk sporlarında dahi engelliler bakımından ne kadar geride olduğumuz böylece ortaya çıkıyor.

Alman Engelliler Spor Federasyonu, Diyaliz ve Böbrek Nakli Derneği ile birlikte “kronik böbrek hastaları için hareket, oyun ve spor” isimli bir kitapçık yayınladı. Buna göre, bu tip hastalarda yapılacak oyunlar ve spor çeşitleri anlatılırken, beden eğitimi ve spor eğitmenleri de konuyla ilgili kurslara gitmeye başladılar.

Okullarda ders

“Laura sınıfımıza geldiği zaman çok komik görünüyordu. Sınıfımızda engelli birisiydi.” Bu sözler 13 yaşındaki bir kız öğrencinin söyledikleri. “Tekerlekli sandalyeli bir öğrenciyi ilk gördüğümüzde neler hissetmiştik? Hepimizde belirli bir tedirginlik vardi. Çocuklar engelli insanlara sokakta ve okulda belli bir korkuyla yaklaşıyorlar. Ancak, çocuklar bu konuda yalnız değiller. Söylenenlere göre, Alman toplumu kendi içlerinde yaşayan engellilere hala istenilen ölçüde sıcak davranmıyor. Birlikte yaladıkları insanların farklı olduklarını kabul etmek konusunda zorlanıyorlar.” Bu son sözler de eski Alman Cumhurbaşkanı Richard von Weizaecker’e ait.

Engelliler konusunda sağlanan yardımlar ve olanaklar bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden bir tanesi olan Almanya bununla da yetinmiyor. Yeni başladıkları bir programla daha da ileri gitmek istiyor. Programın adı, “Ben, sen ve diğerleri.”

Artık Almanya’da ilkokullarda yeni bir ders var. Programda ise, “Engel nedir? Nasıl meydana gelir? Nasıl davranılmalıdır” gibi konular inceleniyor ve proje çalışmaları yapılıyor. Bu hazırlanan ders notları süratle öğretmenlere dağıtılıyor.

Bizde ise bu konuda hemen hemen hiçbir çalışma yok gibi. Oysa Milli Eğitim Bakanlığımız bu konuda bir öncülük yapabilir ve ders programına vazgeçtik haftada birden, 15 günde bir benzeri bir dersi koyabilir. İlgilenenlere gerekli dokümanlar tarafımızdan temin edilecektir.