DAHA GİDECEK ÇOK UZUN BİR YOL VAR
| Posta

DAHA GİDECEK ÇOK UZUN BİR YOL VAR

Bu ay Forbes Dergisi’nde Caroline Casey’in yazdığı çok dikkat çekici bir makale vardı. Bu hafta köşemizde bu makaleden önemli ve dikkat çeken bilgilere yer vermek istedik. Geçen ay, Tortoise Media, İngiltere’de en büyük ve en etkili işletmelerden bazılarını temsil eden FTSE 100 tarafından engellilik raporlamasına ilişkin yeni bir araştırma yayınladı. FTSE 100 üzerine yapılan bu yeni araştırma, iş dünyasına engellilerin dahil edilmesinde ilerleme sağlandığını ortaya koyuyor. Ancak kat edilecek daha çok uzun yolumuz var.

ENGELLİ YÖNETİCİ YOK

Burada bahsedilen FTSE 100, Londra Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören en büyük 100 şirketin listesidir. Araştırma, FTSE 100’ün şirket raporlamasında engelli olduğunu açıklayan yönetici veya üst düzey yönetici bulunmadığını ortaya koydu. Bu şirketlerin yüzde 12’si ise engelli çalışanlarının toplam sayısını bildirdi.

ENGELLİ TOPLULUĞU PAZARDAN BÜYÜK PAY ALIYOR

Küresel Erişilebilirlik Farkındalık Günü’nün hemen öncesinde yayınlanan araştırma, uzun bir yol kat etmemize ve engellilerin dahil edilmesinin artık iş gündeminde sıkı bir şekilde yer almasına rağmen atılacak çok daha fazla adım olduğunu gösteriyor. İş dünyası, toplumu takip etme eğiliminde olan en etkili güçlerden biri. Engelliler topluluğu, aileleri ve arkadaşları ile dünya çapında 13 trilyon dolarlık harcanabilir bir geliri temsil ediyor. Bu, iş dünyasının Covid-19 sonrası bir ekonomide dışarıda tutmayı göze alamayacağı bir pazar.

HAREKETE GEÇEN ŞİRKET KAZANIR

Engelliler, iş dünyasının temel çeşitlilik ve kapsayıcılık gündemlerinin giderek daha büyük bir parçası haline geliyor. Yöneticiler artık yanlış anlama korkusunun arkasına saklanamazlar. Şimdi, her çalışanın gelişmesini sağlamak için gerçek anlamda kapsayıcı olmak zorundalar. Ve harekete geçmek için şu dönem doğru zaman. Harekete geçmeyen işletmeler, yalnızca engelli topluluğun muazzam ekonomik potansiyelini değil, aynı zamanda sunacakları yetenekleri de kaybedecekler.

SADECE YÜZDE 5’İ ÇALIŞMA YAPIYOR

Medya şirketi Tortoise’ın bulgularına göre; FTSE 100 şirketlerinin bildirdiği gibi, çalışanlar arasında engellilerin ortalama temsili yalnızca yüzde 3.2 Oysaki bu rakamın çok daha yukarılarda olması gerekiyor. Bununla birlikte, CEO’lar ve iş dünyası liderleri harekete geçmeli ve kuruluşlarında engellilere daha fazla yer vermeye bir an önce başlamalı. Halihazırda, FTSE 100’ün sadece yüzde 5’i gündemlerinin bir parçası olarak engellilikle ilgili yönetim kurulu düzeyinde çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Bu şirketler en iyi yetenekleri çekmek ve elde tutmak, çalışanlarının gerçekten gelişmesini sağlamak istiyorsa, bu oran değişmeli.

ÇABA VAR AMA YETERLİ DEĞİL

Ortaya çıkan bu rakamlarda aslında neyin ölçüldüğü çok önemli. Çok az şirket, engelli çalışan sayısını ve ihtiyaçlarını ölçebilecek doğru sistemlere sahip. Şirketler kendi organizasyon yapısını doğru ortaya koyamazsa, herkese yani içinde engellilerin de bulunduğu geniş bir kitleye hitap etmeyi nasıl başaracak? Aslına bakarsanız bu araştırmada kutlanacak çok şey var.

FTSE 100’ün şirketlerinin 16’sı halihazırda engellilerin iş hayatında var olmasıyla ile ilgili hedeflerini belirlemiş durumda. Yüzde 37’si ise engelli çalışanlarını desteklemek için yeni oluşumlar ve bazı gruplar kurmuş halde. Yine de, kaydedilen ilerlemeyi ve FTSE 100’ün birçoğunun inanılmaz çabalarını kuşkusuz kutlamamız gerekiyor. Ama geriye kalanları da kabul etmekten başka çare yok.

DOĞRU POLİTİKA DOĞRU YATIRIM

Tortoise Media Ortağı Alexandra Mousavizadeh, “Kurumsal şirketlerin radarı engelliler için erişim ve fırsatlar konusuna odaklanıyor, ancak hâlâ ölçülmeyen, tartışılmayan ve temsil edilmeyen çok büyük bir alan var. Etkin köken ve toplumsal cinsiyet sorunlarını bir kenara bırakırsak milyonlarca engelli istahdamın aslında kesişme noktası. Bu konuyu daha iyi bir veri ve raporlama tekniği ile çözmek mümkün. Ama birçok işletme engellileri desteklemek ya da teşvik üzerine politikalar ve doğru uzmanlık alanını yaratamadı. Bu konuya yatırım yapılmalı.

YOLUMUZ ÇOK FAZLA

Engellilerin dahil edilmesi iş dünyasının gündeminde her geçen gün daha iyi bir yer buluyor. Covid-19 sonrası dünyada büyümeyi sağlamak için engelli topluluğun ekonomik ve yaratıcı potansiyelinden yararlanmak isteyip istemedikleri artık işletmelere kalmış durumda. Bu raporun İngiltere’de yayınlandığını düşünürsek bizim gidecek daha çok yol var diyebiliriz.