| Posta

EĞİTİM VAKIFLARI

Yavuz Kocaömer Posta

Bir süre önce Türk Eğitim Vakfı’ndan 35. kuruluş yıllarını kutladıkları için çıkardıkları bir broşür aldık. Yazılan rakamlar çok çarpıcı. Türk Eğitim Vakfı 35 yılda yurt içinde 114.086, yurt dışında 852 öğrenciye burs vererek öğrenim imkanı sağlamış.

14 ilköğretim okulu, 2 Anadolu lisesi, 2 öğrenci yurdu, 1 çok amaçlı toplum merkezi, 1 çıraklık eğitim merkezini Türkiye’ye kazandırmış.

Ciddi kuruluş

Türk Eğitim Vakfı, ülkemizdeki az sayıdaki ciddi eğitim kuruluşlarından bir tanesi. Nitekim, yaptığı örnek çalışmalarla 1995 ve 1998 yıllarında eğitim alanında yılın vakfı seçilerek ödüllendirilmiş.

Engelli çocuklar

Broşürü incelediğimizde engelli çocuklarımızla ilgili hiçbir bilgiye rastlamadık. Bizce bu, Türk Eğitim Vakfı’nın eksik kalmış bir yönüdür. Eminiz verilen burslar içinde engelli çocuklar da vardır. Ancak bize göre bu yeterli değil. Türk Eğitim Vakfı her sene vereceği burs miktarının belli bir oranını engelli öğrencilere ayırırsa, bu konuda ülke çapında bir eşitliğin sağlanmasına öncülük eder.

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı

Bu vakıfta ise daha önce de yazdığımız gibi bir takım farklılıklar var. Bir kere yaptıkları hizmetle kendilerine verdikleri isim birbiriyle uyuşmuyor. Son yazdığımızdan sonra, gezdiğimiz, dolaştığımız her yerde vatandaşlarımıza, arkadaşlarımıza, dostlarımıza sorduk; “Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) denince aklınıza ne geliyor?”

“Eğitim bursu veriyor”

Verilen cevaplar çoğunlukla “Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı çocuklarımızı okutuyor, okullar yapıyor, eğitime destek veriyor” şeklindeydi. Böylece, ısrarla üzerinde durduğumuz bu konunun gerçek olduğunu da gözlemledik.

Eğitim vakfı değil

TEGV okul dışı eğitime destek vermektedir, okulda verilen eğitimin destekçisidir. Ama şimdi birilerinin çıkıp şu sorumuza cevap vermesi lazım: “Etkinlikleri arasında kitap okuma, bahçe oyunları, dans, kutu oyunları, fotoğrafçılık, el sanatları, müzik, drama, halk oyunları, spor, satranç, resim, tiyatro, bilgisayar gibi konular bulunan bir vakıf nasıl olur da Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı adını alır?” Böyle olduğu için televizyon karşısında oturup programları izleyen vatandaşlarımız yanılıyor. Sanıyorlar ki verdikleri paralarla çocuklar okutuluyor.

Vakıf – şirket

Daha önce de yazdık; vakıf yönetmek, vakıf olmak, o kuruluşun topluma mal edilmesiyle olur. Ancak görünen o ki, TEGV süratle şirket olma yönünde hareket etmektedir. Böyle devam ederse bir süre sonra da toplumun desteğinin azalacağını hep birlikte göreceğiz.

Engelli çocuklar

Eğer başında olduğunuz, yönettiğiniz bir vakfın adında Türkiye kelimesi varsa, o konuda tüm Türkiye’yi kucaklama mecburiyetiniz vardır. Bu bakımdan daha önceden sorduğumuz soruları tekrar etmek istiyoruz: “Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı bu güne kadar engelli çocuklarımız için ne gibi etkinlikler yapmıştır? Onların okul dışı eğitimlerine hangi katkılarda bulunmuştur?” Bu sorularımıza cevap alana kadar da sormaya devam edeceğiz.

Her iki vakfımızın da çabalarını desteklemekteyiz. Amacımız, insanlara doğru bilgiler aktarıp destek vermelerini sağlamaktır. Dolayısıyla TEGV’in toplum tarafından daha iyi algılanacak gerçek bir isme kavuşmasını istemek en doğal hakkımızdır.