ENGEL TANIMAYAN RESSAMLAR
| Posta

ENGEL TANIMAYAN RESSAMLAR

2020 yılının son ‘Çengelli İğne’ köşesinde her yıl olduğu gibi bu yıl da bedensel engelli sanatçıların tablolarından oluşan takvime yer veriyoruz. Ağızlarıyla ya da ayaklarıyla fırça tutarak birbirinden güzel eserlere imza atan sanatçılar hepimize örnek olmalı. İşte Almanya’da satışa çıkan ve engel tanımayan ressamların tablolarından oluşan 2021 takviminden yapraklar…

  • 1956 yılında dünyaya gelen Aleksandr Ivanov üniversiteyi Rusya’da bitirdi. Mimardekoratör olarak çalışan Ivanov, Asya dövüş sanatlarıyla ilgileniyordu. Eğitim sırasında kaza geçiren Ivanov felç oldu. 1992’den beri dudaklarıyla fırçayı tutarak resimler yapıyor.
  • Kevin Griffiths, Yeni Zelanda’da doğdu. 13 yaşındayken yüzme havuzuna atladı ve boynunu kırdı. Okulu bırakmak zorunda kalan Kevin, uzun yıllar tedavi gördü. Sonra seyahat edip Avrupa’yı gezmeye karar verdi. Sokaklarda resim yapan sanatçıları görünce ağzıyla resim yapmaya başladı. Tablolarında suluboya kullanan Kevin, renkleri çok seviyor.
  • Triantafillos Iliadis,10 Eylül 1950’de Yunanistan İskeçe’de doğdu. El ve ayaklarında doğuştan sorun olan Triantafillos, boya ve resim yapmak için ağzını kullanmayı çok erken yaşlarda öğrendi. Uzun yıllardır natürmortlar, çiçekler ve köyler çiziyor. Triantafillos Iliadis, hem ortak hem de bireysel sergilere katılıp tablolarını sergiliyor.
  • Josef Habeler, 25 Aralık 1944’te Avusturya’da doğdu. Aralık 2000’de ağaçtan düştü ve omurgası kırıldı. Kollarını ve bacaklarını kullanmaz halde geldi. Dokuz ay rehabilitasyonda kalan Habeler bu dönemde ağzıyla resim yapmaya başladı. Akrilik boyaları seven Josef Habeler en çok manzara resmi yapmayı seviyor.
  • Doğuştan kolları olmayan Alman Antje Kratz, fırçayı ayaklarıyla tutarak resim yapıyor. Hem çok iyi bir ressam, hem de başarılı bir sporcu. Kratz, bale ve jimnastik yapıyor.
  • Brit Grötterud Scothland, 2011 yılında yürüyüş yaparken düştü ve felç oldu. Rehabilitasyon sırasında resim yapabileceğini fark edince hemen işe koyuldu. Orijinal ve renkli motifler çizen Brit, resim yaparak hem yaratıcılığını kullanıyor hem de günlük egzersizlerini tamamlıyor.
  • Alman ressam Thomas Kahlau, 15 yaşında yüzerken bir kaza geçirdi. Bu nedenle felç oldu. Resim yapmaya tutkuyla bağlı olan Thomas Kahlau, fırçayı ağzıyla tutuyor. Tablolarında çiçeklere ve insanlara yer veriyor.
  • 1991’de geçirdiği trafik kazası sonrası vücudu felç olan Alman ressam Lars Höllerer fırçasını ağzıyla tutarak tablolar yapıyor. Kazadan önce de resim yapan Höllerer daha çok iç dünyasını yansıtan konuları seçiyor. Ancak bu yıl doğa resmi yapmayı tercih etmiş.