ENGELLİ DEVRİMİ KAMPI
| Posta

ENGELLİ DEVRİMİ KAMPI

Pandeminin başlangıcından beri etrafımızda hissettiğimiz karanlığa bir nebze ışık olan çok keyifli bir belgesel izledim. Netflix’in son belgesellerinden biri olan ‘Crip Camp: Engelli Devrimi’, Sundance 2020 Film Festivali’nde gösterime girmiş, iki saatlik, umutlu ve ilham verici bir film. Araştırdığım zaman, ‘Crip Camp’ın, Barack ve Michelle Obama’nın Netflix ile işbirliğinin bir parçası olarak duyurulduğuna rastladım. Belgesel, New York’un Jened Kampı’nın hikayesini ve yaz aylarını orada geçiren gençlerin ilham verdiği engelli hareketini anlatıyor.

Engellilere özel yaz kampı

‘Crip Camp: Engelli Devrimi’nin yönetmeni ve eski kampçı Jim LeBrecht filmde, “Jened hippiler tarafından engelliler için hazırlanan bir yaz kampı idi. Catskills’de, New York’un birkaç saat kuzeyinde sıkışmış olan bu alan, gençlerin günlük yaşamlarından kaçabilecekleri ve sonunda engellilere engellerinin ötesinde görülebilecekleri, güçlendirici bir alan sağladı. Jened’de herkesin bedeniyle ilgili bir şeyler vardı” diyor.

Crip Camp: Engelli Devrimi’ filminin çekiminde emeği geçenler. Engelli hakları hareketine katıldılar

Yönetmen Jim LeBrecht, 1950’lerden 1970’lere kadar uzanan kamptan şu şekilde bahsediyor: “Çok önemli değildi. Daha sonra, bu eski kampçılar dünyayı değiştirmeye devam ettiler ve kendilerini engellilik hakları hareketinin ön saflarında buldular. ‘Bir engellilik devrimini’ başlattılar.” Sözlerine, “Bu kamp dünyayı değiştirdi” diyerek devam eden Jim, “Aslında kimse hikayesini bilmiyor. Jened gibi kamplar, tüm kuşağın engelli insanlarının geleceğine zemin hazırlamasına yardımcı oldu. Tüm bu farklı kurtuluş hareketlerinin sürdüğünü görüyoruz” diyor.

Filmde engelliler ile yapılan röportajlar var. Eski ve yeni röportajlar yan yana

Filmde engellilik devrimine imza atacak olan LeBrecht ve arkadaşları 1971 yılında kampa ilk kez katılıyor. Kamp Jened’deki insanların bir kameraları var ve kampçılarla her şey hakkında düzenli olarak röportajlar yapılıyor. Röportajlarda; dış dünyada nasıl muamele gördüklerine, mahremiyetin korunup korunmadığına ve yaşadıkları imkansızlıklara değiniliyor. Katılımcıların kendi arzuları ve kendi sesleriyle konuştukları, dinlendikleri esnada üzerinde de düşündükleri, günümüz röportaj görüntüleri ile yan yana yayınlanıyor.

Belgesel 1977’deki oturma eylemiyle bitiyor

Bununla birlikte, Kamp Jened hikayenin sadece yarısı diye düşünüyorum. ‘Crip Camp: Engelli Devrimi’ Lebrecht’i ve diğer kampçıları, yaşadıkları deneyiminin şefkatiyle radikalleştiriyor ve gerçek dünyaya geri götürüyor. Bu nedenle onlar engellilik hakları hareketinin ayrılmaz aktivistleri oluyorlar. Belgesel, günümüz Engelli Amerikalılar Yasası’nın öncüsü olan, 1973 Rehabilitasyon Yasası’nda önemli değişikliklere yol açan, 1977 yılında çok ses getiren oturma eylemi ‘504 Sit-In’ ile sona eriyor.

Filmin yönetmeni eski kampçı Jim Lebrecht

Kendi hikayenizi yazmak için izleyin

Burada engellilerin oturma eylemlerinin zorluğunu göz ardı etmek mümkün değil. Web sitesine göre; Jened Kampı, serebral palsi olan çocukların aileleri tarafından oluşturuldu. Daha sonra finansal zorluklar nedeniyle 1977’de kapandı, sadece Rock Hill, New York’ta yeni bir yerde tekrar açıldı. New York Eyaleti Serebral Palsi Dernekleri’nden yapılan açıklamaya göre; 25 yıl daha devam ettikten sonra, 2009 yazında finansal şartlar nedeniyle kapandı. 2017’de Rock Hill kasabası, 175 dönümlük mülkü şehir parkına dönüştürme planlarıyla New York’un Serebral Palsi Dernekleri’nden kampı 1.5 milyon dolara satın aldı. Kamp Jened’in tarihinin yanı sıra kendi hikayenizi yazacak gücü bulmak için bugün mutlaka ‘Crip Camp: Engelli Devrimi’ni izleyin.

Çengelli Pano

‘Şarjlı motora ihtiyaç var’

Halamın oğlu yüzde 83 ağır engelli. Mental retardasyon var, fizik tedavi görüyor. Yürüyemiyor. Acilen şarjlı motora ihtiyacımız var. İşadamı ve hayırseverlerden yardım bekliyorum.

Muhammet Abrarrahim / Aksaray / Tel: 0545 356 96 28

‘Hayırseverler destek verir mi?’

Yüzde 79 engelliyim. Üç bin lira borcum var. İlaçlarım çok pahalı. Kiramı ödeyemiyorum. İki yıldır bakkala borcum var, tek kuruş ödeyemedim. Hayırseverlerden ve işadamlarından destek bekliyorum.

Not: İsim ve adres bizde saklı / Tel: 0530 681 21 33

‘KİTAP VE MEKTUP BEKLİYORUZ’

Burada kitap okumaya ve dostluk kuracağımız mektup arkadaşlarına ihtiyacımız var. Mektuplarınızı bekliyorum.

Osman Sökücü / M Tipi Kapalı Cezaevi A-13 Koğuşu / Ceyhan / Adana

32 yaşındayım. 1.5 senedir cezaevindeyim. Maddi olarak beklentim yok. Sadece yalnızlığımı paylaşabilecek mektup arkadaşları arıyorum.

Zuhal Gündüz / T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu C/6 Koğuşu / Kocabaş / Denizli

25 yaşındayım, 6 yıldır cezaevindeyim. Okumadığınız kitap ve dergileri biz kader mahkumlarıyla paylaşırsanız çok sevinirim. Daha uzun yıllar buradayım. Arkadaş olmak isteyen herkesten mektup bekliyorum. Unutmayın mutluluk paylaşınca çoğalır, dert paylaştıkça azalır.

Doğan Şaşan / Kartal H Tipi Kapalı Cezaevi Sol E-4 Koğuşu