| Posta

ENGELLİLER CAMİASI BUNLARI KONUŞUYOR

www.buradaengellendim.com

Semra Çetinkaya’ yı uzun yıllardır tanırız. Kızı ile bir sabah kahvaltıya gitmek istemişler. Gidecekleri yer evlerine yakın olmasına rağmen, engeller nedeniyle epey dolanmışlar. Sonuçta kızı Tuğba www.buradaengellendim.com adlı bir web sitesi kurmuş. Sitede Türkiye’nin her tarafından tekerlekli sandalyeli engellerin nasıl engellendiğine dair fotoğraflar göreceksiniz. Belki duyarsız insanlarımız bu site vasıtasıyla biraz daha duyarlı hale gelirler.

Polis bunu yaparsa…

Yukarıda gördüğünüz fotoğraf 15 Aralık 2011’ de Marmara Üniversitesi Pendik Hastanesi’nde çekilmiş. Plakası da açık bir şekilde gözüken polis otosu, engellilere ait park yerini işgal etmiş. Fotoğrafı görünce ister istemez soruyorsunuz ‘’ Polis bunu yaparsa diğer araç kullananlar neler yapmaz? ‘’ Bakalım bu haber ve fotoğraftan sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü konu ile ilgili ne gibi bir işlem yapacak?

sonu başlık“Oynamak benim de hakkım”başlıksonu

“Oynamak benim de hakkım”

Türkiye Sakatlar Derneği Malatya Şubesi’ nin sosyal destek programı çerçevesinde hazırladığı ‘’ Oynamak Benim de Hakkım “ adlı proje başta Malatya Valiliği olmak üzere Kalkınma Bakanlığı tarafından kabul edilmiş ve sözleşmesi 07.12.2011’ de imzalanmıştır. Bu proje ile merkezi yerlerde yapılmış olan park ve oyun parklarına engelli çocuk oyun sistemleri ve fizik kondisyon aletleri konulacak. Projede çocukların pisiko motor becerilerinin gelişimi, engelli ve engelli olmayan çocukların birlikte oynayarak kaynaşmaları, engelsizlerin engelli çocukları tanımaları amaçlanmaktadır.

Mükemmel bir proje

Her zaman söylediğimiz gibi engelli ve engelsiz çocukların birlikte oynamaları, okumaları, hayatı paylaşmaları sadece engelli değil, engelsiz çocuklar için de önemlidir. Almanya’da yapılan benzeri programlarda bir süre sonra engelsiz çocuklara ‘’ Ne öğrendin? ‘’ diye sorulduğunda, yüzde 90 verilen cevap “Engelsiz kardeşlerimden hayatın zorlukları karşısında pes etmemeyi öğrendim” şeklindedir.

Ülkemizde

Ülkemizde ise engelsiz çocukların ana – babaları, her zaman söylediğimiz gibi, çocuklarını engelli çocuklardan uzak tutmaktadır. Sanki onlarda bulaşıcı hastalık varmış gibi. Bu da bu tip ana babaların eğitimsizliğinden kaynaklanmaktadır. Bu bakımdan Malatya’daki projenin önemi büyüktür.

Teşekkürler!

Türkiye Sakatlar Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Haydar Koyun gönderdiği yazıda: “Bu projemizin kabul edilmesinde, emeği geçen Malatya Valisi Sayın Doç. Dr. Ulvi Saran’a, proje ortağımız Malatya Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çakır’a, SODES’den sorumlu Vali Yardımcımıza, SODES proje bilim koordinatörüne, proje bilim görevlilerine ve Kalkınma Bakanlığı’na engelliler adına çok teşekkür ediyorum” diyor. Biz de bu projede emeği geçen, yukarıda isimleri yazılı yöneticilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.

Engelliler sporunu bekleyen tehlikeler

Önümüzdeki yıl Londra’da yapılacak Paralimpik Oyunları’na tarihimizde hem en büyük sporcu kafilesi ile , hem de takım sporlarında ilkleri ülkemize yaşatarak katılacağız. Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımımız ve Goalbol Milli Takımımız yalnız paralimpik değil, olimpiyat tarihinde de takım halinde ilk defa oyunlara katılma hakkını kazandı. Burada her iki federasyonda da emeği geçen herkesi bir kez daha kutluyoruz.

Gelecek …

Engelliler sporunu bekleyen tehlike gelecekte yatıyor. Bunun nedeni de alt yapı çalışmalarının gerekli şekilde organize edilememesi. Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’ndan atıcılık, okçuluk , özellikle basketbol branşlarında olimpiyatlara katılacak olan sporcularımızın barajları başarıyla geçmesinde en büyük pay yıllardır onları çalıştıran antrenörlerinde.

Ancak 2016 oyunlarına kadar aynı antrenörler göreve devam edecekler mi bu bir soru işareti. Çünkü federasyonla sözleşmeleri yok. Bunlar gönül insanları! Yarın sağlık veya herhangi bir nedenle bu görevi bıraktıklarında sporcularımızın çok zorlanacağı kesin.

Yüzme ve atletizm

Ayrıca Paralimpik Oyunları’nda en fazla madalya sayısı yüzme ve atletizmde. Burada özellikle atletizmde yapılaşma, antrenör eğitimi ve sporcu yetiştirilmesinin günün koşullarının çok gerisinde kaldığı da bir gerçek. Bu bakımdan bu konulardaki önlemlerin zaman geçirilmeden alınması gerekiyor. Bunun için de Türkiye Milli Paralimpik Komitesi ve TESYEV elinden gelen her türlü desteği vermeye hazır. Yeter ki ilgili federasyonlar bu konudaki çalışmalarını organize edebilsinler.

2016 ve 2020 Oyunları’nda bu satırların yazarı, bugünkü federasyon başkanları ve yöneticileri de görevde olurlar mı , olmazlar mı onu bir tek Tanrı bilir. Ama hepimizin “ Benden sonrası tufan” diye düşünmemesi ve gençlerle ilgili alt yapı çalışmalarına süratle bir sistem dahilinde başlamaları ve geliştirmeleri gerekmektedir diye düşünüyoruz.

DUYURU

Bu köşe ile ilgili yorumlarınızı www.tesyev.org sitesindeki ‘’Yazarlarımız ‘’ bölümüne tıklayarak yapabilirsiniz

Güzel Söz

Çok kimse vardır ki, yedikleri ve giydikleri haramdır. Sonra ellerini kaldırıp dua ederler. Böyle dua nasıl kabul olur ?

Hadisi şerif