| Posta

ENGELLİLER VE OY KULLANIMI

Geçtiğimiz hafta Ayşegül Yelçe’nin kendisinin, kızkardeşinin ve kızının 12 Eylül’deki referandumunda başına gelenleri okumuştuk. Yine aynı dönem ve aynı zamanlarda Zaman gazetesinde çıkan bir habere göre, görme engelli AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva’nın, engellilerin oy kullanabilmesiyle ilgili hazırladıkları dilekçeyi Anayasa Mahkemesi’ ne vereceğini okuduk. Ülkemizde yalnız bedensel engelliler değil, görme engelliler de oy kullanırken çok zorlanıyor. Bedensel engelliler civardakilerin desteği ile kucaklanarak, birkaç kişi tarafından sırtlanarak oy kullanabiliyor. Eğer insaflı bir sandık başkanı varsa, sandık kurulundan bir kişi oyunu kullanabilesi için engellinin bulunduğu aşağı katlara iniyor.

Görme engelliler

Görme engellilerde ise durum farklı. Görme engelli bir vatandaşımız oy kullanmak için kabine girdiğinde, yanında kendisine genellikle sandık başkanı eşlik ediyor ve ona hangi yöne oy kullanması gerektiğini sorarak seçme görevini yerine getirmesinde yardımcı oluyor. Bu konu daha önce de yıllarca konuşuldu. Ama bir ilerleme olmadı.

Avrupa standardı

Sonra engellilerden sorumlu bakanımız, bundan birkaç sene önce ‘’Avrupa standartlarını yakaladık‘’ dediğinde, örnekler vererek kendisini eleştirmiştik. Bu yüzden de bize kızmıştı. Oysa artık bir çok Avrupa ülkesinde engelliler Braille alfabesi (Görme engellilerin okuyup yazması için özel bir alfabe) ile hazırlanmış oy pusulalarını kullanıyor. Dolayısıyla sandık başkanının veya bir başka yetkilinin vicdanına ve namusuna teslim edilmiş olmuyorlar.

Demokratikleşme

Demokratikleşme yolunda büyük çabalar gösteren şuandaki hükümetin bu konuda 6- 7 senedir bir önlem almaması da konu ile ilgili olan vatandaşlarımızı şaşırtıyor.

Sayın Faruk Özak

Aşağıdaki yazı 13 Mart 2010 tarihinde bu köşede yayınlanmış, aradan geçen 7 aylık sürede hiçbir bilgi alınamamıştır.

Bilgilerinize sunulur

‘’Spor Şurası 2008’’

1- Tüm tesislerin engelli, engelsiz sporcu ve seyirci ayrımı yapmaksızın düzenlenmesi, ulaşılabilir, erişilebilir ve ihtiyaca cevap verebilir hale getirilmesi,

2- Tüm spor tesislerinin dışında, Milli Eğitim Bakanlığı’na ait okulların spor tesislerinde ve diğer kurumların bu amaçla kullanılan tüm spor tesislerinde aynı düzenlemenin yapılması ve denetlenmesi,

3- 81 ilde bulunan spor tesislerinin değerlendirilmesi amacı ile GSGM Tesisler Dairesi Başkanlığı, Engelli Spor Federasyonu ve Türkiye Futbol Federasyonu yetkililerinin oluşturduğu bir komisyon kurulmalıdır. Bu komisyonca alınan kararlar doğrultusunda İl Müdürlükleri ile işbirliği içerisinde tesisler hakkında bilgi edinilmelidir.

4- Spor tesislerinin engelli sporcu ve seyircilere uygun hale getirilmesi; 81 ilde bulunan tüm spor tesislerinin engelliler açısından kullanılabilmesi için gerekli olan çalışmaların ne olacağı ve maddi bilançosu çıkarılarak rapor şeklinde hazırlanmalıdır.

5- Yurt genelinde bütün tesislerde engelli, engelsiz tüm kulüplerin ayrım yapılmaksızın antrenman ve maç yapma imkânları eşit hale getirilmelidir.

6- Federasyonlar, Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK arsında yapılacak protokolle mevcut sistemdeki eksikliklerin ivedilikle düzeltilmesi sağlanmalı, özellikle alt yapı oluşturulmasında engelliler spor öğretmenliği ve antrenörleri eğitimi gerçekleştirilmelidir.

Bu ve bunun gibi daha birçok engelli sporu ile ilgili konular 26-28 Kasım 2008 tarihinde, yani bundan 16 ay önce yapılan “Spor Şurası”nda tavsiye kararı alarak engelliler ve spor komisyonunun raporunda yer aldı.

Yalnız bunlar mı ?

Spor teşkilatının yeniden yapılanması ile ilgili Spor Komisyonu’nun karar ve görüşleri, Spor Kültürü ve Sporla Eğitim Komisyonu’nun görüşleri, Sporda Sağlık ve Sosyal Komisyonu’nun görüşleri gibi konularda da birçok görüşler ve tavsiye kararları bildirildi. Daha sonra bu çalışmaların takibi için bir komisyon kuruldu.

Geldik 2010 Ekim ayına. Bu arada Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bu konuları içeren tam 375 sayfalık bir kitap hazırladı. Netice sıfıra sıfır elde var sıfır. Harcanan yüz milyarlarca para şu anki görüntüye göre boşa gitti. Spor Bakanlığı da bugüne kadar bu konuda herhangi bir adım atmadı. O zaman sormak gerekir: Yazık değil mi bu halktan toplanan vergilerle harcanan paralara?

DUYURU Bu köşe ile ilgili yorumlarınızı www.tesyev.org sitesinden `Yazarlarımız` bölümüne tıklayarak yapabilirsiniz.

GÜZEL SÖZ Bir saat adaletle hükmetmek, bir sene ibadet etmekten daha hayırlıdır.

Hadis-i Şerif