EŞİTLİĞE DOĞRU BİR ADIM ATILDI

Hazırlık ve Düzenleme Kurulu 1992 yılında çıkarılan bir yasa ile hayata geçirilmiş. O yıllarda ülkemizde bırakın Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’ni, neredeyse engelliler sporu da yok. Daha sonra Türkiye Milli Paralimpik Komitesi olarak bu kurulda temsil edilmemiz gerektiğini Spor Bakanlarımızla, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ve Olimpiyat Komitesi Başkanlığı ile muhtelif görüşmelerde dile getirdik. Dünya’dan örnekler verdik. “Eşitliğin ilk adımı bu olur” dedik. Şimdi görevden ayrılan kişilerin arkasından yazmak pek doğru değil ama ülkemizde kişisel hırslara kapılıp yalnız spor alanında değil, her alanda yaşananları görüyoruz.

 

Komiteler aynı çatı altında çalışıyor
 

Daha sonra Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’la 19 Eylül’de biraz tartışmalı bir şekilde tanıştık. O tartıştığımız bakan 2 Kasım 2011 tarihinde Bakanlar Kurulu’ndan kanun hükmünde kararname çıkararak, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı’nı resmen İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu’na tabii üye yaptı. Çünkü bu Türkiye’nin milli bir meselesiydi. Bugün dünyada birçok Olimpiyat ve Paralimpik Komiteleri birlikte hatta aynı çatı altında çalışıyorlar. Bu bakımdan kendisine bir teşekkür borçluyuz. Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin başkanı bugün Yavuz Kocaömer, yarın bir başkası. Ama eşitliğe bir adım atılmış oldu.

                       

Bir çift söz

Bir çift sözümüz var. O da Sayın Suat Kılıç’ın yanında ‘Danışman’ diye dolaşan bir iki kişiye. Sağda solda “Yavuz Kocaömer’i Hazırlık ve Düzenleme Kurulu üyesi yaptık, daha ne istiyor bu herif?” diye konuşuyorsunuz. Siz işte bu işlerden bu kadar anlarsınız. Bundan sonra da öğrenmeniz çok zor. Çünkü siz bir bakanın arkasına sığınıp sadece dedikodu yaparsınız. Sonra bakanınızın görevi sona erip o makamdan ayrılınca, sizler de kaybolur gidersiniz.

          
         

1 Dakika’da Dünyamı Değiştir’

4 Eylül’de tüm dünyada kutlanan Dünya Cerebral Palsy Günü’nde (World CP Day) bir kampanya başlatıldı. Adı: ‘Bir Dakikada Dünyamı Değiştir.’ Türkiye’deki çalışmaları da Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV) yürüttü. Eylül ayı boyunca www.tscv.org.tr ve www.worldcpday.org sitelerine cerebral palsy (beyin felci)’li bireylerin hayatlarını kolaylaştıracak fikir ve öneriler gönderildi. Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden 5 bin 803 kişinin bir dakikasını ayırarak katıldığı kampanyada, 472 fikir arasından en çok oylanan üç öneri seçildi. İlk 3 arasında bir Türk var. Projesi de Güneş Enerjisi İle Çalışan Tekerlekli Sandalye.’ Şimdi Güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye fikrini gerçeğe dönüştürecek yatırımcılar aranıyor. En çok oyu alan ilk üç fikir arasında, katlanabilir akülü sandalye ve CP’li ünlü kişilerin tüm CP’li bireylere yol göstermesini amaçlayan bir belgesel film de yer alıyor.

             
Yatırımcılar aranıyor

En çok oy alan birbirinden değerli her üç projenin de gerçekleştirilebilmesi için www.worldcpday.org sitesi üzerinden hayırsever yatırımcılar aranıyor. Projeleri hayata geçirerek Cerebral Palsy’li bireylerin yaşamlarını kolaylaştırmak isteyen yatırımcılar, siteye iletişim bilgilerini bırakabilecek. Yatırımcıların yanı sıra proje sahipleri tarafından hazırlanan prototipler, Nisan 2013’de Amerika’da düzenlenecek CP Paneli’nde sunulacak. Panelde seçilen en iyi prototip uygulanarak satışa sunulacak. Fikir sahibine 25 bin dolar para ödülünün yanı sıra projelerinin satışlarından da yüzde 10 pay verilecek.

              

Cerebral Palsy nedir?

Cerebral Palsy (CP), hareketi programlayan, hareketi başlatan, hareketin düzenli olmasını sağlayan beyin ve beyincikteki bozuklukların neticesinde oluşan bir durum. CP yani beyin felci ilerleyici değildir. Beyin veya beyinciğin sağlam kalmış alanlarında eğitim ve rehabilitasyon uygulanarak bu alanlara işlevsellik kazandırılır.



Güzel Söz
Seni övdükleri sürece kendi yolunda gittiğini sanma sakın. Başkalarının yolunda gidiyorsun. / NIETZSCHE