| Posta

HAKKARİ, DİYARBAKIR, ARTVİN

Yavuz Kocaömer Posta

1999 senesinin Mayıs ayında, o tarihte Engelliler Spor Federasyonu Başkanı olarak Diyarbakır’a gittik. II. Lig tekerlekli sandalye play-off müsabakaları, görme ve bedensel Türkiye Yüzme Şampiyonaları’nı organize ediyorduk. Bu arada, biraz da eli boş gitmemek için, gelen taleplere de bağlı olarak beş adet Otto Bock tekerlekli basketbol sandalyesini de birlikte götürdük. O zamanın Diyarbakır Valisi Sevgili Nazif Kayalı ve eşinin gayretleriyle Diyarbakır Bedensel Engelliler Spor Kulübü kuruldu.

Ne yalan söyleyeyim, maddi değeri çok yüksek olan beş adet basketbol sandalyesini verirken, içimizden “Ne yapalım, en kötü ihtimalle rica ederiz kullanmazlarsa geri verirler” dedik. Ve böylece Diyarbakır’da tekerlekli sandalye basketbolu faaliyetlere başladı.

Hemen bir yıl sonra, 2000-2001 yılında Diyarbakır Engelliler Spor Kulübü’nü, Tekerlekli Sandalye Basketbol II. Ligi’nda oynarken gördük. Bunda, Diyarbakır’da bu ise gönül vermiş bir avuç insanın rolü büyüktü. Başta da Sevgili Ömer Askan olmak üzere… Daha sonra malzeme ve sandalye takviyesi yaptık. Diyarbakır Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı şu anda aslanlar gibi Deplasmanlı Türkiye Ligi’nde mücadele veriyor.

Bu arada, aynı yil Hakkari Bedensel Özürlüler Derneği Başkanı Sevgili Bedri Çallı’dan bir talep geldi: “Biz de basketbol oynamak istiyoruz.” Derhal bir takıma yetecek kadar basketbol sandalyesini ve malzemeleri Hakkari’ye gönderdik. Ve orada da bir tekerlekli sandelye basketbol kulübümüz kuruldu.

Yürekli insanlar

Tıpkı Diyarbakır örneğinde olduğu gibi, Hakkari de 2000-2001 sezonunda Deplasmanlı Türkiye Ligi’nde yerini aldı. Çok zor koşullar altında 20 saate varan otobüs yolculuklarını göze alarak deplasmana giden bu insanlara hayranlık duymamak elde değil… Hele hele birçok devlet yetkilimiz dahil hiç kimsenin gitmeyi düsünmediği Hakkari’den kalkıp bu maçlara gidip geliyorlarsa ve de oranın zor koşullarında spor yaparak hayata bağlılıklarını gösteriyorlarsa…

Böylece gördük ki, Türkiye’de yaşayan insanlarun, bu topraklarda büyüyen kişilerin fırsat verilirse yapamayacakları şey yok. Bugüne kadar ihmal edilmiş Güneydoğu bölgemizde bu çarpıcı örnekleri yaşadıktan sonra bize de sevk geldi. Şimdi özellikle Anadolu’da yeni engelli spor kulüplerinin kurulmasını bekliyoruz.

TESYEV yanınızda

TESYEV bu tür girişimlerin hep yanında olacaktır. Ancak, belli bir sistem ve düzen içinde. Vakfımıza faks veya e-mail çekip, “Spor kulübü kurduk” demek kafi değildir. Önce spor kulübü derneği kurulacak, İl Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nden tastik edilecek, Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından onaylanacak, kendilerine günlük ihtiyaçlarını karşılamak için sponsor bulduklarını kanıtlayacaklar, ondan sonra en önemli meblağ tutan sandalye ve malzemeler TESYEV tarafından verilecek.

Artvin

Bir müddet evvel Artvin Zihinsel Özürlüler Derneği Genel Sekreteri Hatice Nur Ersöz’den bir mektup aldık. Bizleri Artvin’e davet ediyorlar. Derneklerinin faaliyetlerinden bahsediyorlar. Yazdıklarına bakılırsa, olayın sosyal yani oldukça ağır basıyor. Bizi de sevindiren bu oldu.

Artvinli engelli kardeşlerimiz de hiç merak etmesinler, onlardaki hırsı, yaşama bağlılık arzusunu gördükten sonra elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. Yakın bir zamanda Artvin’de kendileri ile birlikte olacağız.

Politika yapmıyoruz

TESYEV ve onun yöneticileri, bugüne kadar hiçbir karşılık beklemeden engelli insanların spor ve eğitimi konusunda elinden gelen her türlü gayreti göstermektedir. Bu gayretin arkasında hiçbir gizli hesap, politika yoktur. Zaten bizim gibi eleştiri hakkını sonuna kadar kullanıp her şeyi açıkça insanların yüzüne söyleyenler politikada da başarılı olamazlar. O ayrı bir sanattır ve ülkemizde bol miktarda yapılmaktadır. Yeter ki siyasetle uğraşanlar kişisel hırslarını toplumsal çıkarların gerisinde tutabilme erdemliliğini gösterebilsinler. O zaman bizim gibi sivil toplum örgütleri işlerine daha canla başla sarılır. Ülkemiz her türlü zorluğa rağmen daha keyifli yaşanacak bir düzeye çıkar.