IPC’DEN YÖNETSEL DEĞİŞİKLİKLER-2
| Posta

IPC’DEN YÖNETSEL DEĞİŞİKLİKLER-2

Geçen haftaki yazımızda Uluslararası Paralimpik Komitesi’ndeki (IPC) yönetsel değişiklikler konusuna değinmiştik. Kısaca özetleyecek olursak; IPC bundan sonraki dönemlerde hiçbir Para Spor branşını yönetmeyecek ve bu branşları ilgili uluslararası federasyonlara devredecek. Birçok branş zaten halihazırda uluslararası federasyonlarca yürütülüyordu. IPC’nin yönetiminde bulunan Para Atletizm, Para Yüzme, Para Halter ve Para Atıcılık branşları da önümüzdeki dönemde uluslararası federasyonlar tarafından yönetilecek.

Bu hafta da hayli uzun ve bir o kadar da önemli olan bu konuya kaldığımız yerden devam edelim: IPC sadece bahsedilen ‘Yönetsel Değişiklikler’e değil, bir dizi yeni uygulamalara da yeni tüzüğünde yer verdi ve ülke Paralimpik Komiteleri’nin de tüzüklerinde paralel değişikler yapılması şartını koştu. Birkaç örnek verecek olursak: Milli Paralimpik komitelerinin vizyon ve hedefi, IPC’nin Para Sporcuların sportif üstünlüğüne ulaşım ve dünyaya ilham verip harekete geçirmesini sağlamak olan vizyon ve hedeflerini desteklemek olmalıdır. Paralimpik programdaki sporları idare eden uluslararası spor federasyonlarına bağlı ulusal spor federasyonları bağlı oldukları ülkenin Paralimpik Komiteleri’ne üye olmalıdır.

IPCden yönetsel değişiklikler-2

Konsey oluşturulmalı

Milli Paralimpik Komiteleri, Paralimpik sporcuların komitenin karar alma organlarında uygun görüldüğü şekilde -Paralimpik Sporcu Konseyi oluşturmasını ve komisyona üye olan Paralimpik sporcuların seçtikleri konsey başkanının- temsil edilmesini sağlamalıdır. Gerek yönetim kurulundaki değişiklikler gerekse genel kurulda oylanacak tüzük değişikleri IPC’nin onayına sunulmalıdır.

Genel olarak bakıldığında Ulusal Paralimpik Komiteleri de aynı IPC’de olduğu gibi Para sporların yönetimlerini ilgili branşların ülke spor federasyonlarına devredecekler. Bizde de olduğu gibi bazı ülkelerde Para Sporlar engelli spor federasyonları tarafından yönetiliyordu. Bundan sonraki süreçte Para Sporların yönetimiyle ilgili mevcut sistemdeki yönetim şeklinin ilgili paydaşlar arasında yapılacak protokoller ile düzenlenmesi öngörülmektedir.

IPCden yönetsel değişiklikler-2

Üyelerin faaliyetleri desteklenecek

Şimdi bütün bu gelişmeler ışığında IPC, Para Sporların yönetiminden çekilmesiyle hangi konularda faaliyet gösterecek sorusu akla geliyor. Bununla ilgili son dönemlerde ülke Paralimpik Komiteleri ile çeşitli online toplantılar düzenlenmiştir. Bunlardan kısa birkaç örnek verelim: Öncelikli başlık ‘Para Spor’ programıydı. Para Spor programının amacı, temelden başlayıp yüksek performans seviyelerine kadar, ulusal, evrensel tüm aktivite ve organizasyonları destekleyerek Paralimpik Hareketi güçlendirmek.

Paralimpik markası oyunlar çerçevesinde halihazırda yaşatılıyorken Para Spor, oyunlar arasındaki zamanlarda da yapılacak programlar için bir şemsiye görevini görecek. IPC’nin iki öncelikli stratejisi ile yakından örtüşen programın amacı tüm seviyelerde Paralimpik Hareketi güçlendirmek -özellikle milli komiteler ve uluslararası federasyonlar bazında- ve gerçek bir kapsayıcı toplum için Para Spor aracılığıyla kültürel bir sıçrayışı gerçekleştirmek.

Para Spor, Paralimpik adından bağımsız olarak yeni bir marka yaratma şansını verecek. Bu marka tüm üyelerin faaliyetlerini desteklemek için heyecan verici bir gelişme olacağı gibi, Paralimpik Oyunlar arasında kalan zamanlarda da Para Sporcuların profillerini yükseltmelerine fırsat verecek. Programın detaylarına www. para.sport.com adresinden ulaşılabiliyor ve ayrıca Facebook, Twitter, Instagram’da da @PARASPORT adresleri bulunuyor.

IPCden yönetsel değişiklikler-2

Süreç yönetilecek

Bir diğer konu EGOLY Programı. Geçtiğimiz 18 ay boyunca her şeyin fazlasıyla dijitalleşmesi göz önünde bulundurularak tasarlanan program, önümüzdeki 12 ay içerisinde hayata geçirilecek olan ve Para Sporlar ve sporcular ile ilgili görüntülü araştırmaların da yapılabileceği yeni bir platform olacak. Ayrıca ‘WeThe15 Kampanyası’nın ikinci kısmının 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde başlatılacağı haberini de aldık.

Milli Paralimpik Komiteleri’nin bu ikinci kısma nasıl dahil olabileceği önümüzdeki birkaç ay içerisinde bildirilecek. Görüldüğü üzere IPC adım adım Uluslararası Olimpik Komite’nin (IOC) görev tanımına paralel değişikleri yapıyor. Ulususal Paralimpik Komiteler de bu adımları takip etmek zorunda olacaktır. Ülkemiz açısından bakıldığında Türkiye Milli Paralimpik Komitesi zaten yasa gereği engelli sporlarının yönetiminde aktif rol almıyordu.

Bundan sonraki süreçte de bugüne kadar yaptığı IPC’ye bağlı branşların lisans, yarışma başvuruları vb. işlemleri devredilecek ulusal federasyonlara bırakacak olup, başta Paralimpik Oyunlara katılım süreçlerini yönetmek olmak üzere, Paralimpik kavramının toplumumuzda bilinirliğinin artırılmasına katkılar sağlayacaktır.