| Milliyet

İŞİTME ENGELLİLER SPOR FEDERASYONU

İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Osman Arslan’ın 3 ay hak mahrumiyeti cezası alması sonucu, 20 Aralık’ta Olağanüstü Genel Kurul kararı alınmıştı. 2 başkan adayının, delegelerden toplanan imzalarında mükerrerlik olunca, toplanan imzalar geçersiz sayıldı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Spor Genel Müdürlüğü soruşturma açmaya karar verdi. Bu soruşturmanın ardından da, atanacak olan kayyumun görüşlerine göre, İşitme Engelliler Spor Federasyonu’nun özerkliğini kaldırılabilmesine kadar gidilecek bir yol açıldı.

1998 senesinde, o zamanki tek federasyon olan Türkiye Engelliler Spor Federasyonu Başkanı iken, Sofya’da, Uluslararası İşitme Engelliler Spor Federasyonu’nun Genel Kurulu’na katılmak üzere kaydımı yaptırmıştım. Gelen cevapta, işitme engelli olmadığım için Genel Kurula delege olarak katılamayacağım bildirildi. Bunun üzerine yönetim kurulu üyelerimizden işitme engelli rahmetli Erol Efrant benim yerime yönetim kuruluna katıldı.

Biraz daha geriye gittiğimizde, Uluslararası İşitme Engelliler Spor Federasyonu’nun genel kurullarına, o tarihlerde özellikle doğu bloğu ülkelerinden komünist partisine mensup, konuyla ilgisi olmayan kişilerin devamlı yurt dışındaki toplantılara gitmesinden dolayı alınan bir kararla, o zamandan beri işitme engeli olmayan federasyon başkanları ve yönetim kurulu üyeleri bu toplantılara katılamıyor.

Bu nedenledir ki işitme engelliler kendi uluslararası spor federasyonlarını kurup, yine işitme engelliler yaz ve kış olimpiyatlarını Uluslararası Paralimpik Komitesi’nden ayrı ve özel olarak düzenlemektedirler. Hal böyle iken, ülkemizde işitme engelliler spor federasyonu başkanlığına aday olan ve işitme engelli olmayan başkan adaylarının bu davranışını da anlamak mümkün olmamaktadır. Diğer engelli sporlarında böyle bir kısıtlama yoktur.

Umarız ülkemizde de artık bu uluslararası kurallara uygun bir işitme engelliler federasyonu başkanının gelecekte seçilmesi gerçekleşir.