| Posta

MAZERET ÜRETMİYORUZ AMA!

Yavuz Kocaömer Posta

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı’ndan bir yazı aldık. 21 Mayıs 2001 tarihli köşemizdeki “İstanbul’da Olimpiyat Yapılacakmış!” baslığı ile yayınladığımız, Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takım Antrönerü Ercüment Yıldır’ın şikayeti ile ilgili…

Çok samimi, İstanbul’un gerçeklerini dile getiren bir yazı. Bir kisim devlet kurumlarında olduğu gibi, yazııda sitem yok, kızgınlık yok, eleştiriye tahammülsüzlük yok. Tam tersine, bir yandan İstanbul ilinin bedensel engelliler konusundaki mimari zorluklarını kabul edip dile getirirken, diğer taraftan da çalışmaları ile ilgili bilgiler vermişler.

”Maksadımız asla mazeret değil” diyorlar ve ülkemizde bu konuda alınan yolun ağırlığından şikayet ediyorlar. Yasaların, imar uygulamalarının ve benzeri konuların…

Bu arada, tramvay duraklarındaki darlığı ve inşaatı sırasında düşünülmeyen bedensel engellilerin durumlarına çözüm bulmanın da teknik bakımdan imkansızlığına değiniyorlar. Buna karsşlık, tüm istasyonlardaki personelin, engelli insanlara yardım konusunda eğitildiğini ve talimatla görevlendirildiklerini belirtiyorlar.

En kısa zamanda İstanbul’daki mevcut tramvay hattını ve yapılması öngörülen yeni tramvay hattı projelerinde, tüm tramvay duraklarının düşük tabanlı olarak yapılacağı söyleniyor. Ve buna bağlı olarak, bir iki yıl içinde alınacak yeni tramvay araçları da düşük tabanlı olacak.

Ancak, gönderilen yazıda ne bir isim var ne de bir imza. İçeriği bakımından, Basın Yayın Danışmanlığı tarafından gönderildiğine inandığımız için yayınladık. Yoksa fotokopiyi andıran bir antetli kağıda, imzasız ve sayısız bir mektubu prensipte dikkate almayız. Umarız bundan böyle Büyükşehir Belediyemiz bu konuda da gerekli hassasiyeti gösterir.

İstanbul Özürlüler Merkezi

Bu arada, ayrıca gönderilen 14 sayfalık bir yazı ile de, İstanbul Özürlüler Merkezi ve faaliyetleri hakkında bilgi veriliyor. Genel olarak baktığımızda, batı ülkelerdeki benzerlerini anımsatan bir programla karşı karşıya kaldığımızı gördük. Ancak, eğitim programlarında hangi engelli gruplarından kaçar kişi bu kurslara katılıyor, hangi günlerde yapılıyor, ne gibi bir eğitim veriliyor, buradan egitim alanlarına göreiş bulma şansları gibi konulara hiç yer verilmemiş. Bunlar da tarafımıza ulaşırsa, diğer belediyelerimize örnek olması bakımından yayınlamaya hazırız.

İzmir Valiliği

Bir süre önce İzmir Valiliği Engelliler Merkezi’nden aldiığımız bir yazıya da çok sevindik. Burada da planlanan çalışmaların ve öngörülen programların kapsamı ve şekli bizleri çok mutlu etti. Ancak, yazıda hep projelerden bahsedildiğini gördük ve ileriye dönük programları okuduk.

Şimdi arzumuz, İzmir Valilik Engelliler Merkezi’nin bu konudaki çalışmalarından sizleri daha somut olarak bilgilendirmektir. Bunun için de, bahsedilen programlardaki konuların hangilerinin ve ne şekilde uygulandığını, projelerden kaçının hayata geçirildiğini bilmek isteriz.

Amacımız belli. Ülkemizde yaşayan engelli insanlarımızın seslerini duyurmak, onlara batı ülkeleri seviyesinde bir hayatın sağlanması için çaba göstermek. Bunu yaparken de elestiri hakkımızı sonuna kadar kullanacağız. Ancak, bu eleştiriler yapıcı eleştirilerdir. Önemli olan, devletin her türlü kademesindeki engellilerin sosyal yaşamları, eğitim, sağlık, sorunları ve spor yapmaları konusunda görevli çalışan insanlarımızın da bu eleştiriyi içine sindirmeleri, yanlışlarını kabul ederek düzeltmeleri en büyük umudumuzdur. Yoksa, bizim gibi iyi niyetle bu konuları eleştiren insanlara selam vermemek, telefona çıkmamak, bir eleştiri sırasında salonu terk etmek gibi demokratik olgunluğa erişmemişliğin simgesi olan davranışlar, ancak o davranışların sahibine zarar verir.