OTİZM GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR
| Posta

OTİZM GÜN GEÇTİKÇE ARTIYOR

Otizm, sadece ülkemizde değil, tüm dünyada doğru tanımlama yapılamadığı için çok yanlış bilinen bir farkındalık. Toplumların önyargılarla yaklaştığı ve hastalık olarak gördüğü otizm, bu yönüyle kanayan yara olmaya devam ederken, son yıllarda evrensel ölçekte gösterdiği artışla da dikkat çekiyor. Kimsenin doğru dürüst ne olduğunu bilmediği, sürekli dışladığı, hor gördüğü otizm, sosyal ve iletişim becerilerini etkileyen, yaşam boyu süren gelişimsel bir yetersizlik olarak tanımlanabilir.

34 ÜLKEDE ARAŞTIRMA YAPILDI

Son zamanlarda yapılan yeni araştırmalar, otizmin dünya çapında arttığını gösterirken, uzmanlar da bu durumun ilerleme gösterdiğini söylüyor. Autism Research Dergisi’nde yakın zamanda yayınlanan bir araştırmaya göre; küresel olarak yaklaşık 10 binde 100 veya 100’de 1 çocuğa otizm teşhisi konuluyor. Bu oran, 10 yıl önce 10 binde 62’lik bir rakama denk ediyordu. En son rakamlar, 34 ülkeden 99 yaygınlık tahmininin gözden geçirilmesine dayanıyor.

‘GELİŞMELER VAR’

Autism Speaks’in Baş Bilim Sorumlusu ve yeni çalışmanın ortak yazarlarından biri olan Dr. Andy Shih, bulguların otizm farkındalığını iyileştirme çabalarının işe yaradığını gösterdiğini söyledi. Shih, “Dünya çapında otizmde artış var. Otizm spektrum bozukluğu hakkında küresel farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalar yapılıyor. 2012’den bu yana birçok bölge, vaka tanımlama, teşhis ve otistik topluluğa hizmet etme kapasitesinde önemli gelişmeler oluyor” dedi.

Otizm gün geçtikçe artıyor

20 YILDIR HIZLA ARTIYOR

İnceleme için analiz edilen çalışmaların boyutu önemli ölçüde değişiklik gösterdi. 50 milyon katılımcıyla otizm yaygınlık araştırması yapıldı. 10 binde 1.09’dan, 10 binde 436’ya çıktı. Araştırmacılar, çalışmaların çoğunun Amerika ve Kuzey Avrupa’da gerçekleştirildiğini, ancak bulguların, Afrika ve Orta Doğu gibi daha önce yeterince temsil edilmeyen bölgelerden de gelen araştırmayı içerdiğini belirtti. Genel olarak inceleme, dünya çapında erkeklerin kızlardan dört kat daha fazla otizme sahip olduğunu ve birlikte ortaya çıkan zihinsel engelli otizm vakalarının ortalama yüzdesinin yüzde 33 olduğunu buldu. Amerika’daki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, 44 çocuktan 1’inin veya yüzde 2.3’ünün otizmli olduğunu tahmin ediyor. Bu sayı, ajansın oranı 150’de 1 olarak belirlediği 2000 yılından beri muazzam şekilde arttı.

MAĞAZALARDA ENGELLER KALDIRILDI

Engelli bireylerin sosyal hayata eşit ve bağımsız katılımlarına destek olmanın sadece devletin değil, özel sektörün de görevleri arasında olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde son yıllarda bu sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden özel sektör kuruluşlarımızda artış göze çarpıyor. Bunlardan biri de Turkcell. Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) olarak Turkcell’le 2013 yılından beri ortaklığımız mevcut.

702 KIZ ÖĞRENCİYE BURS

TESYEV olarak 2013 yılında Turkcell’le yapmış olduğumuz protokol çerçevesinde, engelli, maddi durumu yetersiz, başarılı, devlet üniversitelerinde öğrenim gören 200 kız öğrenciye burs vererek başladığımız ‘Kardelenler Projesi’ halen devam ediyor. Bu ortaklık çerçevesinde 9 eğitim-öğretim döneminde 702 kız öğrenci TESYEV bursundan faydalandı.

Otizm gün geçtikçe artıyor

103 ENGELSİZ MAĞAZA HAYATA GEÇİRİLDİ

Turkcell, bu yıl 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında, 81 ilde toplam 103 engelsiz mağaza konseptini hayata geçirdi. Mevcut mağazaları engellilerin rahatça ziyaret edebilmesi için erişilebilir olarak yeniden tasarladı. Engelsiz mağazalarda, son teknoloji ürünler ve dijital servis çözümleri deneyimlenebiliyor. Toplumun tüm kesimini kapsayan erişilebilirlik çalışmalarına bir yenisini daha ekleyen Turkcell, yeni nesil mağazaları engelli müşterilere özel olarak kurguladı.

‘KİMSE GERİDE KALMAYACAK’

Turkcell Bireysel Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadri Özdal “Engelli bireylerin deneyimlerini rahatça yaşayabileceği bir konsept oluşturduk. Her noktada nitelikli hizmet verirken, mağazalarımıza yaptığımız tüm yatırımlarda, ürün ve servislerimize erişimde kimseyi geride bırakmıyoruz. Engelsiz mağaza projemizle engelli bireylerin de mağazalarımızı rahatça kullanabileceği bir konsept oluşturduk. Engellilerin yaşam alanlarını kapsayıcı desteğimizi sürdürüyoruz ve bu yönde çalışmalarımız devam edecek” dedi.

ENGELLİ MÜŞTERİLERİ NELER BEKLİYOR?

Engelsiz mağazaların vitrinlerinde engelsiz mağaza ikonu yer alıyor. Mağazalarda görme engelliler için hissedilebilir zemin ve Braille etiketleme bulunurken, Hayal Ortağım uygulaması üzerinden de kapalı alanlarda navigasyon teknolojisi kullanılıyor. Aynı zamanda işitme engellilere özel işaret diliyle hizmet verilirken yine işitme engellilere görüntülü çağrı merkezi çalışanlarının tabletinden hızlıca bağlanarak destek verilebiliyor. Bedensel engelliler için de çeşitli çözümler barındıran mağazalarda, akülü tekerlekli sandalye şarj noktası, kasa ve akıllı destek üniteleri bulunuyor. Mağazayı ziyaret eden engellilerin kampanyalardan yararlanmaları için çalışanlar destek veriyor.