| Milliyet

PARALİMPİK HAZIRLAMA MERKEZLERİ

Ülkemizde henüz Paralimpik Hazırlama Merkezleri yok. Olimpik Hazırlama Merkezleri var mı? O da tartışılır.

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ile Almanya’da 3 ayrı Paralimpik Hazırlama Merkezleri’ni gezdik. Yanında bulunan Genel Müdür Yardımcısı Ömer Altunsoy devamlı notlar aldı. Sonra Niğde’de böyle bir merkezin yapılacağı haberini gazetelerde okuduk. Daha sonra ondan vazgeçildiği, Aksaray’da böyle bir hazırlama merkezinin kurulmasının düşünüldüğü yazıldı.

Ne olursa olsun, Spor Genel Müdürlüğü ilgili yetkililerinin bilmedikleri bir şey var. Paralimpik Hazırlama Merkezi tek bir yerde olamaz. Paralimpik oyunlarında 20 ayrı branşta, 3 ayrı engel grubu yarışmaktadır. Bunlardan, özellikle bedensel engellilerin, özel ekipmanlara, özel salonlara ve spor tesislerine ihtiyacı vardır. Eğer “Biz de yaptık” demek için bir Paralimpik Hazırlama Merkezi kuracaksanız, o zaman sorun yok. Ancak ciddi bir şekilde gelecek nesillere de fayda sağlayacak, Türkiye’nin engelliler sporu konusunda daha da gelişmesini istiyorsak, önce ülkemizde engelliler sporları ile ilgili uzmanların yetiştirilmesi gerekir. Buna paralel olarak da, dünyadaki örneklerine bakılarak birkaç yerde bu tip merkezler kurulabilir. Anımsatmakta fayda var: Almanya’da Paralimpik Hazırlama Merkezleri’nin sayısı 14.

Almanya ziyaretinden beri 10 ay geçti. Yani engelliler sporunda kayıp bir on ay daha. Henüz ortada kurulmuş sistemi, programları, binaları belli olmayan sadece bir istek var.Oysa 1 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren “Engelliler Yasası”nın 33. Maddesi bu konudaki yükümlülüğün Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne ait olduğunu söylüyor.

Umarız, Spor Genel Müdürlüğü yetkilileri bu yazıyı dikkate alıp, çalışmalara bir sistem içerisinde hız verir.