POLİS TEŞKİLATI ENGELLİ SPORU İLE TANIŞACAK

Bir süre önce Emniyet Genel Müdürlüğü ile Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) arasında, İçişleri Bakanımız Sayın Muammer Güler’in önderliğinde işbirliği protokolü imzalandı. Bu anlaşmaya göre, Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı tüm Türkiye’de polis teşkilatındaki engelli polis çocuklarımıza sosyal konularda ve gerekli malzemelerin temininde destek olacak.

Spor kulüpleri açılacak

Birçok ilimizde engelli gazi polislerimiz ve engelli polis çocukları için, o illerin Emniyet Müdürlükleri tarafından çeşitli etkinlikler ve destek çalışmaları yapılıyor. Bundan sonra yapılması gereken spor yolu ile hem polislerimizin halkımızla kaynaşması, hem de gazi polislerimiz ve engelli polis çocuklarımızın sporla tanışarak hayata bağlanmaları. Bunun için de belirlenecek illerde, mevcut polis kulüplerine bir branş olarak veya yeni açılacak bir spor kulübü ile engelliler sporuna polis teşkilatımızın da dahil olması sağlanacak.

Önce 2-3 ilde başlayacak

Emniyet Genel Müdürlüğü, Sosyal İşler Daire Başkanlığı, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu ve TESYEV bir araya gelerek bir program çerçevesinde ülkemizde bu etkinlikleri başlatacak. Pilot il olarak seçilecek 2-3 bölgede ve değişik engel gruplarında başlatılacak çalışmaların zaman içinde yurt çapına yayılacağından eminiz. Böyle bir çalışmanın bir diğer faydası da, henüz engelliler sporu ile tanışmamış illerimizde engelliler ve ailelerini teşvik edici rol oynayacak olmasıdır.

Yetişen sporcular ülkemizi temsil edecek

21. yüzyılda ülkemizde hâlâ engelli çocuklarını toplum içine çıkarmaktan utanan, evlere hatta evlerin bodrumlarına kapatan ana, babalar olduğunu unutmayalım. Yine eminiz ki bu konuda yapılacak ciddi bir çalışma, yalnız polis teşkilatımızla sınırlı kalmayacak. Oradan yetişecek sporcularla, ülkenin her tarafında ve uluslararası alanda ismimizin duyulmasına destek olacaktır.

Bedensel Engelliler Spor Federasyonu

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu, ampute futbol, atletizm, bilek güreşi, halter, masa tenisi, oturarak voleybol, tekerlekli sandalye tenisi, yüzme, atıcılık, badminton, boccia (Çim bowlingine benzer, kapalı ve açık mekanda oynanabilen bir oyun. Beyaz hedef topu sahada oyunculardan biri tarafından atılır, rakipler sırayla kendi toplarını en kısa sürede hedef topun yakınına atmaya çalışır) kayak, okçuluk, tekerlekli sandalye basketbolu, yelken olmak üzere 15 branşta faaliyet gösteriyor. Bunların onbir tanesi paralimpik branş.

Sadece  Amerika  katılmadı

Spor Genel Müdürlüğü’nün vereceği bütçe dışında, Türkiye Garanti Bankası bu federasyonumuzun ana sponsoru. Bunun yanında malzeme konusunda Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’nın destekleri ile bugüne kadar gelindi. Sayıları her sene artan, özellikle tekerlekli sandalye spor kulüpleri engelli gençlerimize spor yapma olanağı sunuyor. Şu günlerde  Federasyonumuzun organizasyonunda, Adana’da 12 ülkenin katıldığı 23 Yaşı Altı Tekerlekli Sandalye Dünya Basketbol Şampiyonası devam ediyor. Şampiyonaya tek katılmayan takım Amerika Birleşik Devletleri. Onun hikayesini de önümüzdeki haftalarda sizlerle paylaşacağız.

Federasyonlar işbirliği yapmalı

Bu arada geçtiğimiz dönemde Avrupa 2’ncisi olan Engelli Bilek Güreşi Milli Takımımız Polonya’da yapılacak olan Avrupa Şampiyonası’na bütçe olanaksızlıkları nedeniyle katılamıyordu. Son anda devreye giren Spor Genel Müdürlüğü gerekli desteği vererek Avrupa 2’ncisi Millilerimizin bu sene de Avrupa Şampiyonası’na katılmalarını sağladı. Ancak hep işler sıkıştığında Spor Genel Müdürlüğü destek oluyor ve ellerinden geleni yapıyor. Bu destekler bir sistem çerçevesinde yapılmak yerine iyi niyetli yöneticilerin insafına kalıyor. Önerimiz, en kısa zamanda engelli sporları şurası yapılarak orada kalıcı bir sistemin oturulması için çözüm yollarının araştırılması. Ve dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi engelsiz spor federasyonları ile engelli spor federasyonlarının belli konularda işbirliği yapmasının sağlanması.