| Posta

TEK KOLLU HAYDUT!

Alman bisikletçi tek kollu Wolfgang Sacher’e arkadaşları ‘’Tek Kollu Haydut‘ ’diyor. Wolfgang 13 Nisan 1983‘te, 16 yaşındayken vagonların üzerinde oynarken yüksek gerilim kablosuna çarpıyor. Wolfgang, bu korkunç anı ‘‘Ne olduğunu anlamadım. Her tarafımdan ateşler fışkırıyordu. Havada uçtuğumu hissettim’’ diye anlatıyor. Hastanede sol kolu omuz hizasından kesiliyor. 14 ay hastanede yattıktan sonra, yeni durumuna alışmakta çok zorlanıyor. Meraklı bakışlar onu çok rahatsız ediyor. Kendini eve kapatarak yemeğe veriyor, 50 kilo alıyor.

Kurtuluş bisiklette

‘‘O zamanlar spor benim için yabancı bir kelimeydi’’ diyor. 1996’da bir doktor hareket etmesini söyleyince, bisiklete binmeye karar veriyor. 1999’da ilk yarış bisikletini alıyor ve 2001’den itibaren gerçek bir bisikletçi gibi yarışmalara girmeye başlıyor. Önceleri engelsiz bisikletçilerle birlikte yarışıyor ve 4 bin metrede 4:44 dakikalık dereceye ulaşıyor. Wolfgang o günleri ‘’ Engelsiz bisikletçiler, tek kollu halimle onları geçtiğimi görünce çok şaşırıyorlardı ‘’ diye anlatıyor.

Dünya şampiyonu

Wolfgang Sacher, engelli sporcular arasında düzenlenen dünya şampiyonalarında 2006’da birinci oluyor. Daha sonra 3 defa dünya 2’cisi, bir kez de dünya 3’üncüsü olarak madalya almaya hak kazanıyor. Nihayet 2008 Pekin Paralimpik Oyunları’nda ‘’Zaman Yarışmaları‘’nda altın madalya, ‘’Hız Takip Yarışmaları‘’nda gümüş madalya ve 1000 metre ‘’Parkur Yarışması‘’nda bronz madalya alıyor. Bu arada 15 kez Almanya Şampiyonu olduğunu da belirtelim. Bunların dışında katıldığı uluslararası yarışmalarda birçok altın ve gümüş madalyanın sahibi oluyor. Hedefi ‘2012 Londra Paralimpik Oyunları’na katılabilmek. ‘‘Sağlık sorunum çıkmazsa orada da yine madalyalara uzanacağım’’ diyor.

Ülkemizde Goalball

Goalball, (3‘er kişilik takımlar halinde voleybol sahası büyüklüğünde bir salonda, çıngıraklı topla oynanan bir görme engelliler sporu) ülkemizde ilk defa 1999‘da ilk topların getirilmesiyle başladı. 2000‘de Görme Engelliler Spor Federasyonu’nun kurulmasıyla hız kazandı. Son senelerde önemli gelişmeler kaydedilen bu sporda şu anda faal olarak yaklaşık 50 spor kulübü, 800 lisanslı sporcu, 120 antrenör ve 150‘ye yakın goalball hakemi bulunuyor. Görme Engelliler Spor Federasyonu her yıl gençler ve büyükler kategorilerinde Türkiye Şampiyonaları, spor eğitim seminerleri, hakemlik ve antrenörlük kursları düzenleyerek bu sporun gelişmesine büyük ölçüde destek oluyor. Bunun sonucu olarak da artık uluslararası başarılar kazanıyoruz. Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’nın (TESYEV) goalball kalesi, goalball topu, gözlüğü, sporcu ve hakem kıyafetleri konusundaki destekleri devam ediyor.

Göğsümüz kabardı!

İlk kez bu yıl başlatılan liglerde, erkeklerde I‘nci ve II‘nci Lig, bayanlarda ise I‘nci Lig grupları kuruldu. Böylece toplam 24 takım liglerde oynamaya başladı. Lig dışında kalan 30 takım ise, yükselme grubunda mücadele ediyor. Liglere katılan takımları incelediğimizde, Ankara’nın 7 takımla birinci sırada olduğunu görüyoruz. Bunun yanı sıra Bursa, Gaziantep, Erzurum, İstanbul, Samsun,Kahramanmaraş’tan da goalball takımları lige katılıyor.

9-17 Temmuz‘da Kore’de yapılan 2. Uluslararası Paralimpik Gençlik Kampı sırasında , Koreli yetkililer, Goalball milli takım antrenörümüz Gökhan İnce’den, kendi antrenörlerine bir seminer düzenlemesini istediler, bu da göğsümüzü kabarttı.

Destek Gerekiyor

Goalball, Paralimpik Oyunları’nda da ilgi çeken spor dallarından. Görme Engelliler Spor Federasyonu’na verilecek destekle, diğer illerimizin de goalball takımları kurarak bu spora ağırlık vermesi kaçınılmaz oldu.

DUYURU Bu köşe ile ilgili yorumlarınızı www.tesyev.org sitesinden `Yazarlarımız` bölümüne tıklayarak yapabilirsiniz.

GÜZEL SÖZ Hayat yaşla değil, yaşamakla anlaşılır. Andre Gide