| Posta

ULUSLARARASI PARA-GENÇLİK KAMPI

2008 yılında Pekin Paralimpik Oyunları sırasında yapılan görüşmeler sonunda, dünyada ilk defa, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin önderliğinde 2009’da Marmaris’te ilk Uluslararası Paralimpik Gençlik Kampı yapıldı. Almanya, Hollanda, Yunanistan, Kenya, Amerika, Güney Kore ve Türkiye’den 12-17 yaş arası engelli sporuna ilgi duyan engelli gençler katıldı.

Bir hafta birlikte çeşitli spor branşlarında eğitimler alıp yarışmalar yaptılar. Bir yandan da aralarındaki arkadaşlığı pekiştirdiler. Daha sonra 2010’da Güney Kore’de, 2011’de Hollanda’da benzer kamplar yapıldı.

‘Kampa gerek yok’ denilince… 

2012 senesinde, o zamanın kıymeti kendinden menkul, ne yaptığı belli olmayan, sadece federasyon başkanlarını, çalışanları tehdit eden bir Spor Bakanı vardı ve kendisi “Böyle bir kampa gerek yok” deyince konu kapandı. Ama daha sonra Güney Kore gibi bazı ülkeler bu kampı örnek alarak kendi ülkelerinde sürdürdü. Uluslararası Paralimpik Komitesi de ‘Biz bunları yaparız’ dedi. Orada da ne yaptığı belli olmayan bir yönetim kurulu üyesi, Hollandalı Rita van Driel adlı hanım hiçbir şey yapamadı.

Antalya’da düzenlenecek 

Şimdi 2018 senesinde, Türkiye’nin önderliğinde bu Gençlik Kampları yeniden başlayacak. 27 Ekim ile 3 Kasım arasında Antalya’da düzenlenecek olan kampta, katılımcı gençler, tekerlekli sandalye masa tenisi, goalball, boccia ve yüzme sporlarında bilgilendirilecek ve aralarında yarışmalar düzenlenecek. Kampa aşağıdaki ülkelerden (spora yatkın veya sporcu) 10 engelli genç ile 4 görevli gelecek. Davet edilen ülkeler; Afganistan, Fas, Pakistan, Polonya, Tunus ve tabii ki bizim gençlerimiz. Yetenek testleri yapıldı Bu kez Avrupalı katılımcılara pek yer vermedik, onların zaten olanakları var, kendileri isterlerse yaparlar. Bu kampta bir ilk olarak Suriyeli mültecilerin aynı yaşlardaki engelli çocuklarından da 10 kişi yer alacak. Uluslararası Para-Gençlik Kampı’na katılacak mülteci çocuklarını saptamak için Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’ndan bir heyet, Malatya Beydağı Geçici Barınma Merkezi’ne gitti. 10-15 yaş arasındaki engelli çocukları gördü. Daha sonra da Malatya İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi desteğiyle bazı yetenek testleri yapıldı.

45 KİŞİYE ORTEZ VE PROTEZ YAPILDI

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’nın 14.11.2012 tarihli mesaj emirleri doğrultusunda, Malatya’da, Merkez Fatih Mahallesi sınırları içinde 10 bin kişi kapasiteli, 2085 adet konteynerden oluşan bir konaklama tesisi kuruldu ve 12 Haziran 2013 tarihi itibariyle Suriyeli sığınmacıların kabulüne başlandı.

Toplam kullanım alanı 6 mahalle, 7 cadde ve 118 sokaktan oluşuyor, 433 metrekarelik alanı kapsıyor. Ayrıca Suriye’de meydana gelen ilk savaşta, ellerini, kollarını ve bacaklarını kaybeden mülteciler için Ortopedik Protez ve Rehabilitasyon Merkezi de var. Kamptaki engelli kişi sayısı 101. 2015 yılı ortasına kadar 45 kişiye ortez, protez cihazı yapılıyor. Kamptaki mülteci çocukların okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise öğrenimleri bu yerleşkede sağlanıyor. Ayrıca il içerisinde veya dışında üniversite hayatına devam eden öğrenciler de mevcut.

Destekleri için teşekkür ederiz 

Kampta yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme, temizlik gibi ihtiyaçlar karşılanıyor. Ailelere, hasta ve çocuk bezi, hazır mama ve süt tedarik ediliyor. Engelliler için tekerlekli sandalye ve diğer araçlar veriliyor. Kampta Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) gıda kartı ve Kızılay gıda kartı programı ile, aileler diğer bütün ihtiyaçlarını marketten alabiliyor.

Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) yetkililerinin yaptığı ziyaret konusunda, kendilerine her konuda destek olan Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’na, Malatya Valiliği’ne, arkadaşlarımızın orada bulunduğu sürede misafirperverliği, sonsuz görev bilinci, özverisi, nezaketi ve pozitif enerjisiyle her şeyi kolaylaştıran Malatya AFAD İl Müdürü Mustafa Türker ve ekibine teşekkür ederiz.

Tabii İnönü Üniversitesi Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölümü Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Betül Akyol’u, Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Ilkım’ı ve yüksek lisans öğrencilerini, ayrıca Malatya Sessiz Adımlar Spor Kulübü Başkanı Ali Karaca’yı da unutmamak, teşekkür etmek gerekiyor. Sağ olsunlar, var olsunlar. 

ÇENGELLİ PANO

`Oğluma iyi bakıyorlar`

Seneler geçti ama hâlâ biz engellilerin sorun ve düşüncelerini paylaşacağı bir yer yok. İyi ki varsınız. Yüzde 93 engelli oğlum var. Kumpas nedeniyle 22 yıl 16 ay gibi bir cezayla Burhaniye Cezaevi’nde yatıyor. Koğuş arkadaşlarının merhametiyle bakılıyor. Size Burhaniye T Tipi Kapalı Açık Cezaevi çalışanlarının nezaketinden bahsetmek istiyorum. Saygılı ve anlayışlı davranışları beni çok şaşırttı. Cezaevinden bir engelli annesi olarak ayrılırken evlat acısı dışında huzursuzluk yaşamıyorum.

Emine Gelez Ayvalık/ Balıkesir

`Teşekkürler TESYEV`

Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı, kimi zaman engelliler için yaptığı çalışmalarla umut, kimi zaman ise aile sıcaklığı veriyor. Hani çocuğa pamuk şeker alıp mutlu edersiniz ya TESYEV engelliler için bu demek. TESYEV’e teşekkürlerimi sunarım.

F. Y. Sakarya Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Rekreasyon Bölümü

‘Meyve veren ağaç taşlanır’

Yavuz Ağabey, POSTA Gazetesi’nde 13 Kasım’da yayınlanan yazınızı okuyunca üzüldüm. Bu ülkede sizin kadar engellilerle ilgilenen kim var? Ağabeyiniz hakkında böyle bir ithamı zavallıca buldum. Bu sizden çok söz edilmesinden kaynaklanıyor. Meyve veren ağaç taşlanır.

S. A. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Bölümü