GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
TOKYO 2020 AMBLEMLERİNİN TASARIMCISI: TOKOLO ASAO
| Genel

TOKYO 2020 AMBLEMLERİNİN TASARIMCISI: TOKOLO ASAO

Tokyo 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın amblem tasarımcısı olan TOKOLO Asao, Tokyo 2020 afişlerini, Olimpiyat ve Paralimpik Oyunların kültürel ve sanatsal birer mirası olarak tasarladı. Tokolo’nun, Tokyo 2020 Olimpiyat ve Paralimpik için orijinal tasarım olan afişlerinin her biri elle, dikkatli bir şekilde çizildi.

Resmi afişler, Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın ikonik birer parçası haline geldi.

Oyunların kültürel ve sanatsal mirasının bir parçası olarak, Uluslararası üne sahip 19 sanatçı ve tasarımcı, Tokyo 2020 resmi afişlerinin oluşturulmasında yer aldı.

Tokyo 2020, çalışmaları aracılığıyla dünyaya iletmek istediği mesajı öğrenmek için Tokolo ile konuştu.

Konsept

Tokyo 2020 amblemlerini, afiş motifi olarak kullanma fikrini nereden buldunuz? sorusuna Tokolo, “Benim afişim amblem üzerine kurulu. Olimpiyat ve Paralimpik amblemlerin her ikisi de, üç farklı şeklin parçalarının bir araya gelmesinden oluşan 45 dikdörtgenden yapılmıştır. Olimpiyat ve Paralimpik amblemleri aynı boyutlarda tasarlayarak ‘eşitlik’ kavramını; üç farklı dikdörtgen çeşidini birleştirerek de, ırk, kültür veya ideolojiye bakılmaksızın insanları birleştiren ‘çeşitlilik ve uyum’ kavramlarını ifade etmek istedim.

Yaratım sürecinde seçici olmak

Afişi yaparken el çizimini tercih etmesinin bir sebebi olup olmaması sorusuna ise şu şekilde cevap veriyor; Amblemi el çizimiyle yapmayı tercih ettim çünkü insan vücudunun kendi limitleri vardır. Bu yüzden şimdi, şu anda yapabiliyor olduğum bir şeyi yapmam gerektiğini düşündüm. Ayrıca Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na tıpkı bedenleriyle yarışan sporcular gibi vücudumla dahil olma isteği de duymuş olabilirim. Her bir çizgi bir kalemle çizildi ve tüm hatalar silgi ile silindi. Çalışma kağıdı üzerine damlayan terimi gördüm ve gözlerimin yorulduğunu hissettim. Bu bilgisayar çiziminden farklı olarak zorluk ve keyfi tecrübe etmeme izin veren saf bir süreçti.

İndigo mavisini seçmesinin sebebini ise yurtdışındaki kumaş boyalarının da birçoğunun indigo içermesi ve indigo mavisinin birçok farklı kültürde kullanılması sebebiyle herkesin tanıdığı bir renk olması ve tüm dünyadaki insanları birbirine bağlaması olarak açıklıyor.

Yaratıcılığınızın kaynağı nedir? diye sorulduğunda Tokolo, “Uzun zamandır üzerinde çalıştığım tema ‘bir şey miras bırakmak’ idi. Yaratıcı sürecin sancılarını yaşadığınız zamanın sonrasında, konseptin bir sonraki jenerasyona ulaşmaya değer bir konsept olduğunu fark edebiliyorsunuz. Afiş çizimlerimi yaparken çocukları düşündüm ve çocuklarla sonraki nesillere üzerinde çok çalıştığım bir amblem bırakmayı ümid ettim. Bir şekilde amblem ve afiş benim sonraki nesillere bırakmaktan hoşnut olduğum araçlarım.

Spor Tutkusu

Büyürken bir kayak antrenörü olmak isteyen Tokolo çocukken kayak takımında da yer aldığını ancak daha sonra 30 sene kadar yapmadığı kayak sporuna, Olimpiyat ve Paralimpik amblemlerin yapımına dahil olduğundan beri yeniden başladığını belirtti. Tokyo 2020 Oyunları’nın insanları spor havasına sokmak için iyi bir fırsat olduğunu ve sporu gerçekten sevdiğini de ekledi.

Son olarak, Tokyo 2020 Oyunları’nda neyi görmek için sabırsızlanıyorsunuz? sorusuna ise, ‘Atletizm ve rugby’ olarak cevap verdi. ‘Ayrıca tanışmış olduğum Para Kano sporcularının performanslarını görmeyi de çok istiyorum. Aslında hangi sporu seyredersem seyredeyim duygulanacağım çünkü her zaman sizi kalbinizden yakalayan bir sporcu olacaktır.’ diye cevap verdi.