TANITIM VE TARİHÇE
Halter branşı Paralimpik başlangıcını Tokyo 1964’te yapmış olmasına rağmen, 1984 yılına kadar Paralimpik bir spor olarak Oyunlara dahil olmamıştır.
Başlangıçta halter sporu yalnızca omurilik hasarı bulunan erkek sporcuları dahil ederken sonraki yıllar içerisinde diğer engelli gruplarını da içermeye başladı.
Halter, katılımcılar bazında Paralimpik Hareketlerin en hızlı büyüyen sporudur ve şu anda yaklaşık olarak 100 ülkede oynanmaktadır.
Bu spor, üst göğüs çalışması disipliniyle yarışan sporcular yoluyla vücudun üst bölgesinin en üst seviyedeki gücünü temsil eder. Yarışçıların bar çubuğu göğüs bölgelerine doğru indirmeleri, hareketsiz bir şekilde göğüslerinin üstünde tutmaları ve daha sonra kol uzunluğunda yukarı doğru iterek orada kilitlenmiş dirseklerle tutmaları gerekir. Sporculara üç hamle hakkı verilir ve kazanan en fazla ağırlığı kaldırmış olan sporcu olur.
Dünya Para Halteri, Uluslararası Paralimpik Komitesi’nin yönetimindedir ve merkezi Bonn, Almanya’da bulunan bu Komite Uluslararası bir Federasyon seviyesinde çalışır.
Büyük yarışlar, her dört senede bir yapılan Paralimpik Oyunları, iki senede bir yapılan Dünya Şampiyonalarını, üç senede bir yapılan bölgesel Şampiyonaları ve yıllık gerçekleşen Dünya Kupası ile Grand Prix yarışlarını içermektedir.
KLASİFİKASYON
Para Halterdeki her bir engel tipi için belirlenmiş minimum engel kriterleri için, Sınıflandırma Kuralları ve Düzenlemeleri kuruluna danışınız.
Sekiz uygun engelden biri veya birkaçına sahip olan kadın ve erkek sporculara açık olan bu sporda, sporcular her bir cinsiyet için geçerli olan 10 farklı ağırlık kategorisine ayrılmış spor sınıflarından birinde yarışırlar.
• Erkekler; 49kg, 54kg, 59kg, 65kg, 72kg, 80kg, 88kg, 97kg, 107kg ve +107kg bölümlerinde yarışırlar.
• Kadınlar; 41kg, 45kg, 50kg, 55kg, 61kg, 67kg, 73kg, 79kg, 86kg ve +86kg bölümlerinde yarışırlar.
Tüm sporcuların, engelsiz halter sporunda yarışmalarına izin vermeyen, alt uzuvlarında veya kalçalarında bulunan bir engeli vardır. Örneğin, bilekte ve bilek üstünde bir veya çift ampütasyonu ya da diz eklemlerinde sertlik bulunan sporcular yarışmaya uygun olabilirler.
Tüm uygun sporcular bir ‘spor sınıfında’ yarışırlar ancak cinsiyete ve farklı ağırlık kategorilerine göre ayrılırlar.
UYGUN ENGEL TİPLERİ
- Kas gücünün etkilenmesi
- Eklem hareket açıklığının etkilenmesi
- Uzuv noksanlığı
- Bacak uzunluğunda farklılık
- Boy kısalığı
- Hipertoni
- Ataksia
- Atetoz
DİĞER SPORLAR
-
Boccia
-
Futbol (5 Kişilik)
-
Golbol
-
Oturarak Voleybol
-
Para Alp Disiplini
-
Para Atıcılık
-
Para Atletizm
-
Para Badminton
-
Para Biatlon
-
Para Bisiklet
-
Para Buz Hokeyi
-
Para Dans Sporu
-
Para Dresaj
-
Para Judo
-
Para Kano
-
Para Kürek
-
Para Kuzey Disiplini
-
Para Masa Tenisi
-
Para Okçuluk
-
Para Snowboard
-
Para Taekwondo
-
Para Triatlon
-
Para Yüzme
-
Tekerlekli Sandalye Basketbol
-
Tekerlekli Sandalye Curling
-
Tekerlekli Sandalye Eskrim
-
Tekerlekli Sandalye Rugby
-
Tekerlekli Sandalye Tenis