TANITIM ve TARİHÇE
Kürek çekme Paralimpik Oyunlardaki başlangıcını Pekin 2008’de yapmıştır. Bu sporda sporcular sakin sularda, uzunluğa ve ekibin büyüklüğüne göre değişen botların içerisinde 2,000m üzerinde bir mesafede yarışırlar.
Rio 2016’da öne çıkan dört madalya için yarışıldı: LTAMix4+ (LTA karma dörtlü), TAMix2x (TA karma çiftli), ASW1x (AS kadınlar tekli) and ASM1x (AS erkekler tekli).
Daha sonra Para Kürek sınıfları şu şekilde isimlendirildi:
PR1 erkekler tekli (PR1M1x)
PR1 kadınlar tekli (PR1Wx)
PR2 karma çiftli (PR2Mix2x)
PR3 karma dümenli dörtlü (PR3Mix4+)
2,000m yarışı, kazanmış ve bir sonraki tura geçmek üzere olan yarışçıyla yapılır.
Yarışa ve girişlerin sayısına bağlı olarak, botlar başlangıçta ikinci ve üçüncü olarak sıralanırlar ve sonrasında röposaja gidilerek en son finaller yapılır.
Bu spor Dünya Kürek Federasyonu (FISA) tarafından yönetilir.
Kürek Paralimpik programa 2005 yılında alındı ve ilk yarışmalar Pekin 2008 Paralimpik Oyunları’nda düzenlendi.
KLASİFİKASYON
Bu spor sınıflarına kısa bir bakış olmakla beraber yasal bir bağlayıcılığı yoktur. Tüm durumlarda spor özellikli sınıflandırma kuralları öncelikli geçerli olacaktır. Bu bilgiler geçerliliğini yitirdiği takdirde classification@paralympic.org adresiyle iletişime geçebilirsiniz.
Uyarlanmış Kürek, klasifikasyon kurallarındaki kriterlere ulaşmış engelli sporcular içindir. “Uyarlanmış” demek sporun yapılabilmesi için ekipmanın kullanıcıya göre uyarlanması anlamındadır, sporun uyarlanması anlamında değil. Uyarlanmış kürek, erkek ve kadın sporculara açıktır.
FISA, fiziksel ve zihinsel engelli kadın ve erkek kürekçilerin FISA yarışlarında ve Paralimpik Oyunlarda yarışabilmeleri için fırsat sağlama amacındadır. FISA, uyarlanmış kürek klasifikasyonundan sorumludur ve bir kürekçi Dünya Kürek Şampiyonası veya uluslararası regatta’larda, Paralimpik Kalifikasyon regatta veya Paralimpik Oyunlarında yarışmadan önce kürekçinin klasifikasyonu FISA tarafından onaylanmalıdır. Klasifikasyon, engelli kürekçileri benzer seviyedeki fiziksel yapabilirlikleri olan kürekçilerle gruplara yerleştirir böylelikle mümkün olan eşit seviyede yarışma fırsatı yaratılır. Fiziksel engelli (bedensel veya görme) sporcu klasifiye olmuşsa ve aşağıdaki FISA spor sınıflarından biri için seçilmiş ise yarışmaya uygundur:
FISA,fiziksel engelli sporcular için 3 uyarlanmış kürek spor sınıfını tanımaktadır : LTA, TA, AS.LTA (LTA-PD, LTA-B1, LTA-B2, LTA-B3’u içerir) Bacaklarını, gövdesini ve kollarını kürek için fonksiyonel olarak kullanabilen ve kayar oturağı kayığı götürmek için kullanabilen,kanıtlanabilir ve kalıcı engeli olan kürekçiler, FISA Klasifikasyon Paneli tarafından değerlendirildikten sonra LTA sınıfına atanırlar. Uygun LTA kürekçileri aşağıdaki engellerden birine sahiptir.
Para Kürek Sporunda üç spor sınıfı bulunur.
PR1 – Minimum gövde fonksiyonu bulunan veya hiç bulunmayan ve tekneyi kol ve omuz fonksiyonlarıyla yürüten kürekçiler bu sınıfta bulunur. Kürekçilerin oturma dengeleri zayıftır ve bu da tekneye/oturma yerine bağlı olmalarını gerektirir.
PR2 – Kolları ve gövdelerini fonksiyonel olarak kullanabilen ancak koltuğu kaydırmaya yetecek kadar bacak fonksiyonları bulunmayan kürekçiler bu sınıftadır.
PR3 – Bacaklarında kalan fonksiyonla, koltuklarını kaydırmayı başarabilen kürekçiler bu sınıfta bulunur. Bu sınıfta ayrıca görme engeli bulunan sporcular da yer alır.
UYGUN ENGEL TİPLERİ
- Kas gücünün etkilenmesi
- Atetoz
- Eklem hareket açıklığının etkilenmesi
- Hipertoni
- Uzuv noksanlığı
- Uzuv noksanlığı
- Ataksia
DİĞER SPORLAR
-
Boccia
-
Futbol (5 Kişilik)
-
Golbol
-
Oturarak Voleybol
-
Para Alp Disiplini
-
Para Atıcılık
-
Para Atletizm
-
Para Badminton
-
Para Biatlon
-
Para Bisiklet
-
Para Buz Hokeyi
-
Para Dans Sporu
-
Para Dresaj
-
Para Halter
-
Para Judo
-
Para Kano
-
Para Kuzey Disiplini
-
Para Masa Tenisi
-
Para Okçuluk
-
Para Snowboard
-
Para Taekwondo
-
Para Triatlon
-
Para Yüzme
-
Tekerlekli Sandalye Basketbol
-
Tekerlekli Sandalye Curling
-
Tekerlekli Sandalye Eskrim
-
Tekerlekli Sandalye Rugby
-
Tekerlekli Sandalye Tenis