GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
Paralimpik Spor Dalları

Para Taekwondo

TANITIM ve TARİHÇESİ

Dünya Tekvando (WT), Taekwondo sporunu yöneten Uluslararası Federasyondur (IF) ve Uluslararası Paralimpik Komite (IPC) nin bir üyesidir.

Taekwondo, 2015 yılında Uluslararası Paralimpik Komite’de tam üye olarak tanıtılmıştır ve ilk Paralimpik başlangıcını Tokyo 2020’de yapacaktır.

Dünya Taekwondo (WT), bu sporun yönetim organı, Para sporcular için 2005 yılında kyorugi (sparring) disiplinini geliştirmeye başladı. 2013 yılından beri ise, poomsae (dövüş sporu formları), tüm engelli sporcular için bir yarış formatı olarak geliştirilmeye başlandı.

Paralimpik Oyunlarda sporcular, kyorugi (bacak engelliler ve kol amputasyonu bulunan sporcular) disiplininde yarışmaya başlayacaklar.
2009 yılında, ilk WTF Para Taekwondo Dünya Şampiyonaları, Bakü, Azerbaycan’da gerçekleşmiştir.  

Yarışların sekizincisi 2019 yılında Antalya, Türkiye’de gerçekleşmiş ve 69 ülkeden katılan yaklaşık 400 sporcuyla bu zamana kadar yapılan en geniş çaplı yarış olmuştur. Burada ilk kez yedi yeni ülke temsil edilmiştir; Ürdün, Suudi Arabistan, Senegal, Slovakya, İsviçre, Tanzanya ve Uganda.

KLASİFİKASYON

Bu spor sınıflarına kısa bir bakış olmakla beraber yasal bir bağlayıcılığı yoktur. Tüm durumlarda spor özellikli sınıflandırma kuralları öncelikli geçerli olacaktır. Bu bilgiler geçerliliğini yitirdiği takdirde classification@paralympic.org adresiyle iletişime geçebilirsiniz.

Taekwondo savaşçıları, engellerinin doğasına ve derecesine göre birçok spor sınıfına bölünürler.   

Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda yalnızca K43 veya K44 (kombine aktivite ismi K44’tür) spor sınıflarındaki sporcular için yarışlar olacaktır. Her iki cinsiyet için de üç ağırlık kategorisi olacaktır.

K43, dirseğinin altında çift ampute bulunan ya da her iki üst bacağında da eşit derecede fonksiyon kaybı bulunan sporcuların dahil olduğu sınıftır.

K44, tek taraflı kol ampütasyonu (veya eşit derecede fonksiyon kaybı) ya da topukları düzgün bir şekilde yükseltme becerisini etkileyen tırnak kaybı bulunan sporcular bu sınıfta bulunur.  

UYGUN ENGEL TİPLERİ

  • Kas gücünün etkilenmesi
  • Atetoz
  • Hipertoni
  • Uzuv noksanlığı
  • Ataksia