2021’E VEDA – 1
2021’e veda ederken aslında ne kadar zor bir yılı geride bıraktık diye de düşünmeden edemiyor insan. Bir yandan tüm dünyanın çok uzun zaman sonra karşısında, belki de aynı anda aynı çaresizliği yaşadığı Covid-19 pandemisi, bir yandan zaten zor olan ekonomik koşulların daha da zorlaşması, diğer yandan da artık doğanın, insanlığın duyarsızlığına isyan edercesine baş kaldırışı olarak nitelendirdiğim doğal afetler global bir yorgunluk yarattı.
HEPİMİZE GÖRE DEĞİŞİYOR
Bu yorgunlukların elbette sosyal ve psikolojik etkilerini hem toplumsal hem de ülkede yaşayan insanların büyük bir yüzdesini kapsayacak şekilde kişisel yansımaları ile gördük. Her yeni yıldan olduğu gibi 2022’den de büyük beklentilerimiz var mı diye düşünüyorum. Kişiye göre, hayata göre, koşullara göre değişecektir elbette.
TOKYO’DAN REKORLARLA DÖNDÜK
Bu satırlarda, dünyada ne olursa olsun ‘Engelliler adına’ güzel olan gelişmelere yer verdik. Yeri geldi güzel olması için, ne eleştirilmesi gerekiyorsa eleştirdik. Elimizde belge olmadan da konuşmadık, yazmadık. Çok güzel şeyler oldu, engelliler ve engelli sporcularımız, Paralimpik sporcularımız adına, Türkiye adına. Çok değerli başarılara imza atıldı. Zor olan, çaba sarf edilen bir ideal varsa, sonunda hep güzel başarılar getiriyor. Adanmışlık ruhu, koşulsuz başarının anahtarı. Olur mu olmaz mı derken, Türkiye için rekorlarla döndüğümüz bir Tokyo 2020 geçti ömrümüzden. Diyorum ki parça parça bu güzel haberlere bakıp 2021’i analım. Herkese, hepimize şimdiden sağlıklı, hayırlı, bereketli bir yıl diliyorum.
ENGELLİLİK KÜLTÜR MERKEZİ BU SÖMESTIR AÇILIYOR
(22.02.2021)
DUKE ÜNİVERSİTESİ’NDEN BİR İLK
Duke Üniversitesi’nin bende özel bir yeri vardır. Kızım Aslı bu üniversitede psikoloji eğitimi aldı. Bu sebeple çok fazla ziyaret etmişliğim var. Duke, dört yıllık planlamanın ardından Duke Engellilik Kültür Merkezi, kentteki Covid-19 koşulları izin verirse, bu yarıyıl sonunda kapılarını açacak. Bryan Merkezi’nin 033 numaralı odasında yer alacak olan merkez, engelli organizasyonları için toplantı alanları, çalışma odası ve engelli çalışmaları kütüphanesinden oluşacak ve bunlardan yararlanabilecek herkese açık kaynaklar sunacak. Merkez ayrıca yıl boyunca sosyal etkinliklere de ev sahipliği yapacak.
‘CRIP CAMP: ENGELLİ DEVRİMİ’
OSCAR ADAYI OLDU
(22.03.2021)
Amerika Eski Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama’nın yapımcılığını üstlendiği engelli hakları hareketinin ortaya çıkışıyla ilgili bir belgesel olan ‘Crip Camp’a daha önce köşemizde yer vermiştik. Geçen yıl Sundance Film Festivali’nde ABD Belgesel Seyirci Ödülü’nü kazanan ‘Crip Camp: A Disability Revolution’ en iyi belgesel film için geçtiğimiz hafta pazartesi günü Akademi ödüllerine aday gösterildi. Film, 1970’lerin başında Woodstock, New York yakınlarındaki bir yaz kampında bir araya gelen, kendileri ve onlar gibi diğerleri için sivil hakların korunmasına yardımcı olan bir grup engelli genci konu alıyor. Camp Jened mezunlarının çoğu, Engelli Amerikalılar Yasası’nın kabul edilmesine yol açan protestolarda kilit roller oynadı.
ALMANYA’DA ENGELLİ HAKLARI İHLALİ
(05.04.2021)
Almanya Birleşmiş Milletler sözleşmesini ihlal ediyor. Almanya tarafından 2008’de onaylanan Engelli Kişilerin Haklarına İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 27. Maddesi’ne göre, ‘Engelli kişilerin açık iş gücü piyasasında iş deneyimi kazanmalarını teşvik etmek’ gerekmektedir. Alman Yeşiller Partisi üyesi ve yeni engellilik stratejisinin şekillenmesine yardımcı olan Avrupa Parlamentosu üyesi Katrin Langensiepen, DW’ye yaptığı açıklamada, engellilerin çalıştığı atölyeleri yasaklamayarak, “AB üyesi ülkeler yükümlülüklerini yerine getirmekte başarısız oluyor” dedi.
KURUMSALLAŞMASI TALEP EDİLİYOR
Avrupa Parlamentosu’na seçilecek görünür engelli ilk kadın olan Langensiepen, aynı zamanda korunaklı atölyelerin aşamalı olarak kaldırılması çağrısında bulunan bir raporun yazarı. Langensiepen’in geçen hafta Strazburg’da çoğunluk tarafından onaylanan raporu, Avrupa Birliği üye devletlerinin ‘Engellilerin çalıştığı atölyelerin, çalışma yaşamları boyunca engelli insanlar için geçici bir süre, bir seçenekle sınırlandırılmasını ve kurumsallaşmanın hızlandırılmasını’ talep ediyor.
SUPER BOWL’DA İLK DEFA BİR PARALİMPİK SPORCU
JESSICA LONG
(15.02.2021)
Super Bowl, her yıl Amerika’da düzenlenen Amerikan Futbol Ligi şampiyonluk maçı. Toyota’nın Amerika’daki Paralimpik sporcusu Jessica Long, Super Bowl’da gösterilen 1 dakikalık reklamı esnasında gözyaşlarına boğuldu. Birçok televizyonda yayınlanan Amerikan Futbolu Şampiyonası maçında gösterilen duygusal reklam, yüzücünün inanılmaz yolculuğunu anlatıyor. Amerikalı para-yüzme yıldızı Jessica Long, normal koşullarda duygusallaşmasının nadir olduğunu söyledi. Paralimpiklerde madalya kürsüsünün tepesinde durup milli marşını dinlerken gözü yaşlı bile olmadı. Ancak inanılmaz hikayesini anlatan 60 saniyelik duygusal bir Super Bowl reklamını izledikten sonra gözyaşları durmadı.