2021’E VEDA – 2
Geçtiğimiz hafta 2021 yılı ile ilgili kısa bir değerlendirme yapmıştık. Genel itibariyle, başta Covid-19 pandemisi olmak üzere birçok küresel sorunla karşı karşıya olan insanlığın 2021’den pek hoşnut olduğunu düşünmüyorum. Buna engelli camiası da dahil tabii. Ancak, her şeye rağmen engelliler için 2021 yılında bazı güzel gelişmeler de oldu. Gerek günlük yaşamlarında, gerekse sportif arenada. Bütün bu gelişmelerden bu köşenin okurları herkesten önce haberdar oldu. Bir kısmını 2022’nin ilk yazısında vermiştik. Bir nevi 2021’in seçkisi olmuştu. Bugün de devam edeceğiz. Son bölümü ise gelecek hafta yayınlayacağız.
(05.07.2021)
GİDECEK ÇOK UZUN BİR YOL VAR
Bu ay Forbes Dergisi’nde Caroline Casey’in yazdığı çok dikkat çekici bir makale vardı. Köşemizde bu makaleden önemli ve dikkat çeken bilgilere yer vermek istedik. Geçen ay, Tortoise Media, İngiltere’de en büyük ve en etkili işletmelerden bazılarını temsil eden FTSE 100 tarafından engellilik raporlamasına ilişkin yeni bir araştırma yayınladı. FTSE 100 üzerine yapılan bu yeni araştırma, iş dünyasına engellilerin dahil edilmesinde ilerleme sağlandığını ortaya koyuyor. Ancak kat edilecek daha çok uzun yolumuz var. Burada bahsedilen FTSE 100, Londra Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören en büyük 100 şirketin listesidir. Araştırma, FTSE 100’ün şirket raporlamasında engelli olduğunu açıklayan yönetici veya üst düzey yönetici bulunmadığını ortaya koydu. Bu şirketlerin yüzde 12’si ise engelli çalışanlarının toplam sayısını bildirdi. Küresel Erişilebilirlik Farkındalık Günü’nün hemen öncesinde yayınlanan araştırma, uzun bir yol kat etmemize ve engellilerin dahil edilmesinin artık iş gündeminde sıkı bir şekilde yer almasına rağmen atılacak çok daha fazla adım olduğunu gösteriyor.
(13.07.2021)
ENGELLİLİK ONUR AYI
Bu onur ayını hiç duydunuz mu? Bir bayrakları olduğunu biliyor muydunuz? Belki aranızda duyanlar vardır. Hayatını ve tüm ilgi alanlarını neredeyse engellilere adamış biri olarak benim bu aydan çok geç haberim oldu.
2015’TEN BERİ KUTLANIYOR
Başkan George H.W. Bush, 26 Temmuz 1990’da engelli insanlara karşı ayrımcılığı yasaklayan önemli bir yasa çıkarıyor. Adı, Engelli Amerikalılar Yasası (ADA). Aynı yıl, Boston ilk Engelliler Onur Günü’nü düzenliyor. Engelli Onur Günü ulusal olarak tanınmasa da Los Angeles, New York City, San Francisco, San Antonio ve daha pek çok kentte geçit törenleri düzenleniyor.
ÖZEL İHTİYAÇLARI UNUTUN
2015 yılında, New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, ADA’nın 25’inci yıldönümünü kutlamak için Temmuz Engelliler Onur Ayı’nı ilan ediyor. America’s Disability Community’ye göre bu ay, her insanın benzersizliğini ‘insan çeşitliliğinin doğal ve güzel bir parçası’ olarak onurlandırmak için bir şans. Engelli savunucuları, uzmanlar, engellilerle ilgili bir şeyler anlatılırken, ‘özel ihtiyaçlar’ demeyi bırakmanızı rica ediyor. Çünkü artık bunun da bir ayrımcılık olduğu savunuluyor.
(12.04.2021)
DÜNYA BANKASI’NDA ENGELLİLİK AYRIMCILIĞI
1947’den beri dünya çapında 12 binden fazla kalkınma projesini finanse eden 15 bin 900 kişilik güçlü Dünya Bankası, gelişmekte olan dünyada yoksulluğu kredilerle sona erdirme konusundaki sürekli çabaları için üstün bir üne sahip uluslararası bir kurum. Ancak, Washington merkezli kurum diplomatik dokunulmazlığa sahip olduğu için Amerika çalışma yasalarını uygulamıyor, engelli haklarını hiçe sayıyor. Dünya Bankası Engellilik Destek Grubu sözcüsü isminin açıklanmaması koşuluyla konuştuğu IPS’ye (Inter Press Service Haber Ajansı), bankanın cinsel tacizden en savunmasız engelli personeline karşı yapılan kurumsal ayrımcılığa kadar istismarını örtbas etmek için on yıllardır diplomatik dokunulmazlığının arkasında saklandığını söyledi.
(24-31/05.2021)
ENGELLİLİKLE İLGİLİ İZLEMENİZ GEREKEN 10 FİLM
1- The Secret Garden (Gizli Bahçe)
2- The Theory of Everything (Her Şeyin Teorisi)
3- Million Dollar Baby (Milyonluk Bebek)
4- I am Sam (Benim Adım Sam)
5- What’s Eating Gilbert Grape (Gilbert’ın Hayalleri)
6- The Horse Whisperer (Atlara Fısıldayan Adam)
7- The Fundemantals of Caring (Kayıp Şeylerin Bakım Kılavuzu)
8- Gattaca
9- The Elephant Man (Fil Adam)
10- You’re Not You (Sen, Sen Değilsin)
ENGELLİLERLE İLGİLİ OKUNMASI GEREKEN 10 KİTAP
1- Fareler ve İnsanlar (John Steinbeck)
2- Ses ve Öfke (William Faulkner)
3- Süper İyi Günler: Ya da Cristopher Boone’nun Sıradışı Hayatı (Mark Haddon)
4- Mucize (R.J. Palacio)
5- Senden Önce Ben (Jojo Moyes)
6- İçimdeki Müzik (Sharon M. Draper)
7- Louis Braille: Görmezlerin Kitap Okumasını Sağlayan Çocuk (Margaret Davidson)
8) Kardeşim Benim (Cynthia Lord)
9- Sol Ayağım (Christy Brown)
10- Kelebek ve Dalgıç (Dominique Bauby)