GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE

67 SPORCU MADALYA PEŞİNDE

Spor tarihimizde en yüksek sporcu sayısıile katıldığımız Londra Olimpiyatları’nda beklenen sonuçlar alınamadı. 114 sporcu ile olimpiyatlara katılmak ülkemiz için önemlidir. Gerçi Spor Genel Müdürlüğü hazırladıklarıbillboardlarda bu rakamı yanlışolarak  181 diye belirlediler ama, (ParalimpikOyunları’na katılan 67 sporcuyu da olimpiyat oyunlarına ilave ederek) yine de sporumuzla ilgili önemli gelişme olarak görmekteyiz. Bugüne kadar Türk sporunun iki büyük dezavantajı olmuştur. Birincisi, sistem olmayışı. İkincisi spora siyasetin karışması.

180 milyon lira

2008 Pekin Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’ndansonra, 180 milyon lira harcanarak Spor Şurası yapıldı. Çalışma grupları tespit edildi, öneriler hazırlandı. Aradan 4 sene geçti. Birkaç defa yazdık, her yazdığımızda o zamanın ilgili Spordan Sorumlu Devlet

Bakanı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne “Neler yapıldı?” diye sorduk. Yine cevap çıkmadı. Birçok şeyde olduğu gibi sporda da ülkemizde sistemsizliğin sistemi devam ediyor

Türk sporu için bir umut

Başbakanımız Sayın Recep TayyipErdoğan, geçtiğimiz haftalarda A Haber’de çıktığı canlı yayında, hepimizin beklediği konuya değinerek “Bundan böyle alt yapıya yatırım yapılacak, ilkokullar, ortaokullar, liseler, üniversitelerarası müsabakalar düzenlenecek, sporun okullara daha çok girmesi sağlanacak” demişti. Başbakanımızın sözleri Türk sporu için bir umut. Ancak bu çalışmalar Milli Eğitim ve Gençlik ve Spor Bakanlıkları ile koordineli şekilde gelişmezse, 2016’da, 2020’de çok değişen bir şey olmaz. Ayrıca Sayın Başbakanımızın yaptığı televizyon konuşmalarında “Londra Olimpiyatları’na ve Paralimpik Oyunları’nadefalarca tekrar etmesi, belki Spor Genel Müdürlüğü’nün bundan sonra, ParalimpikOyunlarıyla ilgili, billboardlarda halkımızıyanlış bilgilendirilmesinin önüne geçer. Sporun yalnız okullara girmesi değil, ayrıca olimpik ve paralimpik hazırlamamerkezlerinin, Türkiye çapında zaman geçirmeden organize edilmesi de büyük önem arz etmektedir. Bugün Almanya’da, 14 olimpik merkezde, olimpiyata katılacak sporcular hazırlanmakta, bir yandan gerekli görüldüğü takdirde eğitimleri verilmekte, diğer taraftan sporla ilgili çalışmalarıorganize edilmektedir.

12 yılda nerede nereye…

2000’de Sydney ParalimpikOyunları’na ülkemiz barajları geçebilen bir sporcu ilekatılabilmişti. Şimdi, oniki sene sonra, 29 Ağustos’ta başlayacak Londra ParalimpikOyunlarına 67 sporcu ile katılıyoruz. 2000’de, Engelliler Spor Federasyonu adıaltında hizmet veren kurumumuz, görme, işitme, bedensel ve zihinsel olarak dört ana

grubabölünen federasyonlardan sonra, kendi uzmanlık konularında daha da rahat çalışma koşullarıyla bugünlere geldi. Yine son 12 senedir neredeyse özellikle tekerlekli sandalye sporlarındaki malzeme ihtiyacının büyük bölümünü temin eden ve

“Her şey devletten beklenmez‘’ prensibini ortaya koyan Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’nın (TESYEV) katkıları ve federasyonların çalışmaları bu gelişmede önemli bir rol oynadı.

Azim ve iradenin önemi büyük

Bugün sporcularımız, spor federasyonları 1950’li yıllarda kurulmuş, tesis ve antrenör bakımından ülkemizden çok ileride olan ülkelerin sporcuları ile yarışıp madalyalara ortak oluyorlarsa, bunda Türk insanının her konuda olduğu gibi sporda da gösterdiği azim ve iradenin önemi unutulmamalıdır. 2012 Londra Paralimpik Oyunları’nakatılacaktüm sporcularımıza başarılardilerken, onlara destek olandevletimizin ilgili bölümlerine, Türkiye Bedensel Engelliler ve Türkiye Görme Engelliler SporFederasyonları’na, Türkiye Özel Sporcular Federasyonu’na ve gece gündüz demeden sporcularımızla birlikte olan antrenörlerimizeşükranlarımızı sunuyoruz.

‘Biz’demeyiöğrenebilmek…

Paralimpik sporların gelişmesi, ülkemizde maalesef bugüne kadar sadece iyi niyetle

yapılan bir-iki tesisin dışına çıkılmasına bağlıdır. Ayrıca engelliler sporu konusunda Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı birimlerin yöneticilerine ve il spor müdürlerine açıklayıcıve bilgilendirici seminerler düzenlenmesi kaçınılmazdır. Eğer Londra ParalimpikOyunları’ndan sonra 2016 Rio Paralimpikleriiçin çalışmalar hemen başlarsa, Rio 2016 Paralimpik Oyunları’na rekor sayıda sporcu ile katılmamız işten bile değil. Yeter ki “Ben” değil, “Biz” demesini öğrenelim.

67 sporcuyla katılıyoruz

Londra Paralimpik Oyunları29 Ağustos Çarşamba günü yapılacak açılıştöreni ile başlıyor. Bilindiği gibi ülkemiz tarihindeki rekor katılımcı sayısıolan 67 sporcu ileoyunlara iştirak edecek. Londra Paralimpik Oyunları’na toplam 150 ülkeden4200 sporcu katılacak. Bu da ParalimpikOyunları tarihinde en yüksek katılım. Bunun yanı sıra bayan sporcu sayısı ise 1.513. Bu da bir katılım rekoru. 2000 yılında Sydney Paralimpik Oyunları’na 990 bayan sporcunun katıldığını belirtirsek, aradan geçen 12 yılda engelliler sporlarında bayan sporcu sayısının artışı daha belirgin bir şekilde ortaya çıkar. Diğer bir rekor ise bilet satışlarında. Toplam 2.2 milyon biletin 20 Ağustos itibariyle 2 milyon tanesinin satılmış olması.

TRT kaç saat yayın yapacak?

Bedensel engelli sporcularımız halter, okçuluk, atıcılık, atletizm, masa tenisi, yüzme

ve tekerlekli sandalye basketbol branşlarında yarışacakken, görme engelli sporcularımız futsal 5-A-Side, atletizm, judo ve goalballbranşlarında ter dökecekler. Türkiye Özel Sporcular Federasyonu’muza bağlı bir atletimiz de yarışmalarda ülkemizi temsil edecek. Protezli engelli atlet Luis Carlos MartinsGoncalves’in geçtiğimiz haziran ayında Hollanda’da yapılan IPC Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda kazandığı 2 altın madalya bu sporcunun dopingli çıktığı tespit edilince geri alındı. 400 metrede gümüşmadalya kazanan atletimiz Semih Deniz böylece altın madalyanın sahibi oldu. Alman devlet televizyonları, Londra’ya 200 kişilik bir ekiple gidiyor ve toplam 65.5 saat yayın yapacak. Bakalım bizim milli televizyonumuz TRT kaç saat yayın yapacak?