SAHİL YOLUNDA YÜRÜMEK
Bir süre önce Metin Tükenmez’ in 2002 yılında yayınlanan ‘Sahil Yolunda Yürümek’ adlı kitabını karıştırıyordum. Metin Tükenmez, Spor Akademisi Futbol Bölümü’ nü bitirmiş, 1973-1980 yılları arasında İstanbulspor’ da futbol oynamış, daha sonra Beykoz, Fenerbahçe Genç, Eyüp, Çorluspor, Edirnespor, Feriköy ve Vefa gibi takımlarda teknik direktörlük yapmış. 1983-1988 yıllarında Spor Akademisi Futbol Bölümü’ nde futbol ihtisası dersleri vermiş. Ardından da İTÜ Beden Eğitimi Bölümü’ nde öğretim üyeliği görevinde bulunmuş bir kardeşimiz. Şimdilerde spor yazarlığına devam ediyor.
Kitabında yer verdiği 8 Mayıs 1999 tarihinde Radikal Gazetesi’ nde yayınlanan ‘Engelliler Engellenemez’ yazısı ve daha sonra www.metintukenmez.com internet sitesinde yayınlanan ‘Engellileri Engellemeyin’ yazılarını birlikte okuduk.
Sistemsizliğin sistemi1999‘ dan bugüne engelliler sporunda inkar edilemeyecek büyük gelişmeler oldu. Ama Metin Tükenmez’ in, 1999‘ da yazdığı Türkiye Engelliler Spor Federasyonu’ na ayrılan yıllık bütçe ile bugün 4 ana gruba ayrılmış Engelliler Spor Federasyonları’ na verilen yıllık bütçeler, ne arada geçen yıllara ne de bu sporların gelişmesine uygun gözüküyor.Her zaman söylediğimiz gibi, ülkemizde sporumuz ‘bir sistemsizliğin sistemi’ olarak gelişiyor. Ve ilgili federasyonların ve yürekleri spor sevgisi ile dolu bir avuç teknik adamın çabalarıyla dünya sporunda kendine yer edinmeye çalışıyorlar. Ülkemizden 40-50 sene önce federasyonlarını kurmuş ve faaliyetlere başlamış ülkelerin sporcularını geçerek, ülkemize Avrupa ve Dünya Şampiyonaları’ nda ve Paralimpik Oyunlar’ da madalyalar getiriyorlar. Hiç değilse bundan böyle belki de sadece engelliler sporu için yapılacak, ancak çıkacak kararların da uygulanacağı bir “Spor Şurası” yapmak Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın engelliler sporuna yapacağı en büyük hizmetlerden bir olacaktır.
Mayıs ayında Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) olarak Mardin Kızıltepe’ de kurduğumuz tekerlekli sandalye basketbol takımı çalışmalarına devam ediyor. Çok basit bir sorun olan forma ve eşofman konusu da İlçe Spor Müdürlüğü tarafından halledildi. Ayrıca Mardin Valiliği antrenmanlar için servis ihtiyacını karşıladı. Kızıltepe Kaymakamı, Kızıltepe Engelliler Gücü Spor Kulübü’ nün belirttiğine göre hem maddi hem manevi destek sözü verdi. Bu arada 2 oyuncu milli takım seçmelerine çağrıldı. Yani isteyince her şey oluyor. Yeter ki, engellilerimiz acınacak kişiler olarak görülmesin. Siirt’ te ise, malzemeleri yine TESYEV tarafından temin edilen tekerlekli sandalye basketbol takımı, Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’ nun verdiği bir kararla bu sene liglere alınmadı. Federasyon haklı. Çünkü Siirt’ teki basketbol salonunun çizgileri ile duvar arasındaki mesafe sadece 40 santim. Aslında yürüyen basketbola bile uygun olmayan bir salon.
Girişimlere başlandı
Gençlik ve Spor Bakanlığı bu konuda gerekli girişimlere başladı. Ama bu sezona yeni salonun yetişmesi veya mevcut salonun düzeltilmesi mümkün değil. Kim bilir o salon kaç senesinde, spordan anlamayan kimler tarafından inşa edildi? Siirt’ teki engelli basketbolcular çalışmalarını üniversite spor salonunda ve diğer uygun yerlerde yapacaklar. Muhtemelen mart ayında bir açılış töreni yapılacak ve Siirtli engelli gençlerimiz de önümüzdeki yıldan itibaren bölgesel ligden başlayarak, tekerlekli sandalye basketbol liglerine dahil olacaklar. Gençlik ve Spor Bakanlığı’ na bağlı birimlere yeni yapılan atamalarla gelen genel müdürler, il müdürleri zaman geçirmeden engelliler sporunu öğrenmek zorundalar. Aksi halde bu sporların ülkemizde gelişmesi ve dünyadaki yarışmalarda sporcularımızın başarılı olması tesadüflere kalacaktır.
DUYURU
Bu köşe ile ilgili yorumlarınızı www.tesyev.org sitesindeki ‘’Yazarlarımız ‘’ bölümüne tıklayarak ya
Araştırma, düşmesini bilenlerin ilk ve son isteğidir. ( Samuel Johnson
sonu