ALMANYA ENGELLİLER SPOR TARİHİ
Almanya’da ilk engelliler spor kulübü 1888 yılında, yani bundan 126 sene önce Berlin’de Albert Gutzmann tarafından işitme engelliler için kurulmuş.
1914-1915 yıllarında Birinci Dünya Savaşı’nın sonuçları olarak, ilk gazilerle ile ilgili spor gurupları kurulmuş. 1928 yılında görme engelli sporcular ilk defa Almanya’da atletizm konusunda yarışmaya başlamışlar.
1933 yılında nasyonel sosyalistler tarafından, bedensel ve zihinsel engelliler için spor çalışmalarına başlanmış, daha sonra İkinci Dünya Savaşı ile ilgili engelli gazilere aynı olanaklar sunulmuştur.
1951 yılında eyaletlerde engelliler spor federasyonları kurulmuş. 1954 yılından itibaren Almanya, 1948 yılında İngiltere’de başlayan felçliler için Stoke Mandeville yarışmalarına katılmaya başlamışlar. 1991 yılında ise Özel Olimpiyatlar Almanya Derneği kurulmuş.
2006 yılında Almanya’da yapılan Dünya Futbol Şampiyonası’nın yanı sıra, özel sporcular içinde Dünya Şampiyonası organize edilmiş.
2011 yılında da omurilik felçlisi atıcı Manuela Schmermund ilk defa Federal Alman Ligleri’nde engelli olmayan sporcularla birlikte yarışmış.
Ülkemizdeki duruma baktığımızda, 1990 yılında kurulan Engelliler Spor Federasyonu, işitme, bedensel, görme ve zihinsel engelli sporcuları kapsayan bir yapıda ve özellikle de ilk 5-6 sene zihinsel engelliler sporuna ağırlık vererek faaliyetlerine başlamıştır.
1999 yılında, gerek bu sütunlarda yazdığımız devamlı yazılar, gerekse sözlü olarak konuşmalarımız sonucu, zamanın Gençlik ve Spor Genel Müdürü bir mektup göndererek “Devamlı Engelliler Spor Federasyonu bölünmeli diyorsunuz. Sebeplerini de açıklar mısınız?” talebi üzerine, gönderdiğimiz yazı dikkate alınmış ve 2000 yılında ülkemizde bedensel, görme, zihinsel ve işitme engelli spor federasyonları kurulmuştur. Sporda ileri ülkelerde, yalnız bu ana engel grubu değil, zaman içinde tekerlekli sandalye sporları federasyonu, tekerlekli sandalye basketbol federasyonu, tekerlekli sandalye tenis federasyonu gibi federasyonlarda kurulmuştur.
Devamlı olarak önerdiğimiz Engelliler Spor Çalıştayı’nda bu hususlar incelenmeli, bütçeleri bakımından belki de yeni federasyonların kurulması gerekmektedir.