GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
ALMANYA’DA ENGELLİLER NASIL YAŞIYOR?
| Posta

ALMANYA’DA ENGELLİLER NASIL YAŞIYOR?

Bir süredir Almanya’da yaşayan veya yeni Almanya’ya yerleşmiş engelli Türk kardeşlerimizden kendi durumları ile ilgili çok genel sorular içeren mail ve telefonlar aldım. Ben de kısaca genel hatları ile ‘Almanya’da engelliler ve nasıl destek alabileceklerine dair’ bir yazı yazmaya ve birtakım bilgiler derlemeye karar verdim. Umarım yardımcı olur.

Almanya’da devlet engelli insanlara destek oluyor mu?

Alman devleti, engelli kişilerin engelleri nedeniyle hayatta karşılaştıkları dezavantajların üstesinden gelebilmeleri için onları destekliyor. Buna ‘Dezavantaj Tazminatı’ deniyor. Engelli bireylerin aldığı destekler şöyle:

Özel tıbbi bakım, İş arayışı ve çalışma sırasında yardım, Evde yardım, Çocuk bakım masraflarına yardım, Ücretsiz otobüs ve tren kullanımı, Erken emeklilik hakkı, Daha düşük vergi.

Bakım dairesine başvurmalısınız

Ancak engelli olan herkes destek almaz. Destek alıp almayacağınız veya ne tür destek alacağınız kişisel durumunuza bağlıdır. Devlet desteğine başvurmak için öncelikli olarak bir ‘Engelli Kimlik Kartı’na kayıt yaptırmanız gerekir. Ancak engel derecesi ciddi şekilde yüksek olan (50 veya daha yüksek) kişiler bu kartı alabilirler. Engelli kimlik kartı almak için bir başvuru formu doldurmalı ve bu formu diğer sağlık raporlarınızla birlikte yetkili bakım dairesine sunmalısınız. Sizden sorumlu bakım dairesini www.integrationsaemter.de adresinde bulabilirsiniz. Eğer engel dereceniz 50’den düşükse belli koşullar altında destek almanız mümkün olabilir. Böyle bir durumda, bir danışma merkezinden tavsiye almanız faydalı olacaktır. Örneğin; https://bamfnavi.bamf.de/de/ Themen/Migrationsberatung/veya www.jugendmigrationsdienste.de/ tr/adreslerin de yardım alabilirsiniz. Burada çalışan personeller birçok farklı dilde hizmet veriyor. Lütfen unutmayın: Oturum izni durumunuz ne olursa olsun, engelli kimlik kartı için başvuruda bulunabilirsiniz. İltica süreciniz devam ediyorsa ya da müsamaha belgeniz varsa yine de engelli kimlik kartı alabilirsiniz.

Farklı dillerde hizmet alınabilir

Özellikle kendi dilinizde danışmanlığa ihtiyacınız varsa, Berlin’de yer alan MINA-Leben in Vielfalt e.V. ile de iletişime geçebilirsiniz. Buradaki personel Almanca, Arapça, Bulgarca, Fransızca, İngilizce, Rusça ve Türkçe olarak hizmet verir. MINA danışma merkezine, pazartesi, çarşamba ve cuma günleri 10.00-15.00 saatleri arasında, ayrıca perşembe günleri 10.00-17.00 saatleri arasında 030-403 65 76 20 telefon numarası üzerinden veya info@mina-berlin.de adresine e-posta göndererek ulaşabilirsiniz. Aşağıda Almanya’da engelli bireyler için kurulmuş beş ana ulusal dernek sıralanmıştır. Burada, engellilere dair, günlük hayat, hukuk, iş, sağlık sigortası ve diğer konularda ayrıntılı tavsiyeler bulabilirsiniz. Tabii Almanca olarak.

Körler ve Görme Engelliler Derneği Federasyonu (Deutscher Blinden und Sehbehindertenverband, DBSV)

Bedensel ve Birden Fazla Engelliler Derneği Federasyonu (Bundesverband für Körper und Mehrfachbehinderte, BVKM)

Engelliler Derneği Federasyonu (Bundesverband Selbsthilfe Körperbehinderter e. V., BSK)

Almanya İşitme Engelliler Derneği (Deutscher Gehörlosenbund)

Zihinsel Engelli Bireyler İçin Yaşam Boyu Yardım Derneği Federasyonu (Bundesvereinigung Lebenshilfe für Menschen mit geistiger Behinderung)

Engelli çocuklardan kim sorumludur?

Engelli çocuklardan, belediyenize veya bölgenize bağlı bulunan gençlik dairesi sorumludur ve buralardan tavsiye ve destek alınabilir. www.jugendaemter. com adresinde sizden sorumlu gençlik dairesinin hangisi olduğunu öğrenebilirsiniz. www.familienratgeber. de ve www.kindergesundheit-info.de adreslerine girerek engelli çocukların hakları ve neler yapılabileceği ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

www.bvkm.de adresinde engelli çocuklar için Türkçe olarak da hazırlanmış bir yardım broşürüne ulaşabilirsiniz. www.patiententelefon.de adresinde ise engelli çocukları olan ebeveynler için gerekli telefon numaraları ve bağlantılar yer alır. Engelli çocukların, diğer çocuklarla birlikte aynı okullara devam etmeleri Almanya’da teşvik edilen bir durumdur. Ancak engelli çocukların ihtiyaçları doğrultusunda özel olarak hazırlanmış okullar da vardır. Bu konuda sizden sorumlu olan gençlik dairesine veya gençlik göç danışma merkezine danışabilirsiniz. Bu süreçte karşılaşabileceğiniz kısaltmaları da eklemek istedim.

AsylbLG: Mülteciler Hizmet Kanunu

BGB: Medeni Kanun BTHG: Federal Katılım Yasası eA: Kısıtlanmış gündelik yaşam becerileri,

EU: Avrupa Birliği GdB: Engellilik derecesi Hrsg: Yayımcı MDK: Sağlık sigortalarının tıbbi servisi PB: Kişisel bütçe

SGB: Sosyal kanun SGB II: İş arayanlar için temel yardım hakkı (Sosyal kanunun ikinci kitabı)

SGBV: Yasal sağlık sigortası hakkı (Sosyal kanunun beşinci kitabı)

SGB IX: Engelli insanlar için rehabilitasyon ve katılım hakkı (Sosyal kanunun dokuzuncu kitabı) SGB XI: Sosyal bakım sigortası hakkı (Sosyal kanunun on birinci kitabı) SGB XII: Sosyal yardım hakkı (Sosyal kanunun on ikinci kitabı) UB: Destekli istihdam (İş)

WfbM: Engelli insanlar için çalışma atölyesi

NEREDEN DANIŞMANLIK VE DESTEK ALABİLİRİM?

Tüm danışmanlık merkezleri engelli bireylere de danışmanlık hizmeti sunarlar. Örneğin; https://bamf navi.bamf.de/de/ Themen/Migrationsberatung/ adresinden ‘Yetişkinler İçin Göç Danışma Merkezi’ne başvurabilirsiniz.

Eğer 27 yaş altındaysanız, bölgenizde bulunan www.jugendmigrationsdienste. de/tr/ ‘Gençlik Göç Danışma Merkezi’nden danışmanlık alabilirsiniz. Burada görev yapan kişiler farklı dillerde hizmet verir. Bunun yanı sıra mülteciler 069-242 31472 numaralı telefonu arayarak veya proasyl@proasyl.de adresine e-posta göndererek Almanca ve İngilizce danışmanlık alabilirler. teilhabeberatung.de adresinden engelli bireyler konusunda Almanca olarak yardım alabilirsiniz.