Anadolu aslanları Fanatik
Yavuz Kocaömer Fanatik
Son zamanlarda gerek, “No problem” sayfamızda, gerekse gazetemizde veya Fanatik Basket e hep İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü, Beşiktaş Engelliler Spor Kulübü, İzmir Ortopedik Özürlüler Rehabilitasyon Spor Kulübü gibi 1. Lig kulüplerimizden ve onların başarılarından bahsediliyor. Bu maalesef ülkemizdeki geleneksel bir hastalık. Süper Ligde de gazetelerin sayfaları hep Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe, Trabzonspor haberleriyle doludur. Nedense reyting bahane edilerek, Anadoludaki spor etkinliklerine çok fazla yer vermeyiz. Bu ay sizlere Anadoludaki tekerlekli sandalyeli basketbol kulüplerimizden bahsedeceğiz.
1999 senesinde kurulan Diyarbakır Bedensel Engelliler Spor Kulübü ile yine aynı yıl kurulan Hakkari Sümbül Engelliler Spor Kulüpleri 4 yıldır II. Ligde mücadele ediyorlar. Bunun yanı sıra yeni kurulan Aydın Doğuş Engelliler Spor Kulübü, Manisa Alaşehir Belediyesi Spor Kulübü, Ordu Bedensel Engelliler Spor Kulübü, Samsun Engelligücü Spor Kulübü, Samsun Ekspres Spor Kulüpleri, Şanlıurfa Özürlüler Spor Kulübü, aklımıza ilk anda gelenler .
Bu ve benzeri kulüplerimiz ve onların sporcuları, Büyükşehirlerde kurulu kulüplerimizin aksine, büyük zorluklar içinde engelli insanlarımıza spor yaptırma çabası içersindedirler. Arkalarında ne Büyükşehir Belediyeleri ne profesyonel futbol takımları ne de yerel sponsorlar vardır. Spor yapabilmeleri, kurulu oldukları illerin valilerinin ve diğer devlet yetkililerinin vicdan ve insafına kalmıştır. Bu gerçekler ışığında önümüzdeki dönemde TESYEV (Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı) destek ağırlığını bugüne kadar olduğundan daha fazla Anadolu kulüplerine vermeye devam edecektir.
Belki onların oynadıkları ligler, performansları, kendini bilmez bir takım insanların bir zamanlar yazdığı gibi “kumda oynamak” diye de nitelendirilebilir. Gerçek sporcu ruhuna sahip, insanlık anlayışından yoksun olmayan ve engelliler sporunun rehabilitasyon yönünü inkar etmeyen insanlar içinse, yukarıda saydığımız kulüpler ve benzerlerinin çabaları her şeyden fazla alkışa ve desteğe layıktır.
Bu bakımdan bu kulüplerimizin, özellikle bulundukları yerlerdeki mahalli idareler ve valiliklerle ilişkilerin geliştirilmesi konusunda TESYEVin desteğini göreceklerdir. Bedensel engelli, hele tekerlekli sandalye bağımlısı bir insanın Hakkariden, Diyarbakırdan, Urfadan, Aksaraydan yüzlerce kilometre katederek deplasmanlı liglerde maçlarını oynamak için gitmesinin zorluğu çoğu kez gözardı edilmektedir.
Ülkemizde tekerlekli sandalye basketbolunu birkaç kulübün tekeline bırakıp, belirli sayıdaki iyi oyunculara iş ve aş temin edilerek, Türkiye Şampiyonu olma çabası, artık sportif değerini kaybetmeye başlamıştır. Önemli olan tekerlekli sandalye basketbolunun tüm ülkede kalkınması için çaba göstermektir. Kısa süreli hedeflenmiş başarılar günün birinde unutulur gider. Maddi desteği olan bir kulübün, tekerlekli sandalye basketbolunda başarıdan başarıya koşmaması için hiçbir neden yoktur. Önemli olan, spor yapabilecek durumda olan yüzbinlerce bedensel engelli gencimizin, spor yoluyla topluma kazandırılmaları ve ileride Milli Takımda görev yapacak yeni oyuncuların seçilmeleridir.
Kurulması düşünülen Tekerlekli Sandalye Basketbol Federasyonuun yapılanması, işleyiş tarzı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından iyice incelenip, batıdaki benzeri örnekler araştırılmadan hayata geçirilmemelidir.