GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
| Posta

AVRUPA ENGELLİLER YILI

Yavuz Kocaömer Posta

2003, Avrupa Birliği tarafından “Avrupa Engelli İnsanlar Yılı” ilan edildi. Bu karar 3 Aralık 2001 tarihinde alındı. Yani yaklaşık 1.5 yıl önce. Yapılacak etkinliklerin finansmanının büyük bir bölümünü Avrupa Birliği ve Federal Almanya üstlendi.

Amacı nedir?

Madrid’de 20-23 Mart 2002 tarihinde yapılan Avrupa Engelliler Konferansı’nda, 2003 Avrupa Engelliler Yılı’nın anlamıyla ilgili bir deklarasyon yayınlandı. Konular kısaca üç madde etrafında toplandı:

1- Engelliler, yardım edilmek değil, toplumda her konuda sınırsız olarak söz hakkı istiyorlar.

2- Aşağılayıcı bir acıma değil, tam bir eşitlik bekliyorlar.

3- İyi niyetli de olsa, kendileri hakkındaki kararları başkalarının değil, kendilerinin vermelerini istiyorlar.

Ana konular

Bu amaçla, bu sene yapılacak olan etkinlikler dört ana grupta toplandı:

a) Eşitlik ve iş

b) Kişisel çabalar ve rehabilitasyon

c) İnşaat, trafik ve haberleşme alanında engelsiz bir yaşam

d) Sağlık ve etik

Bu amaçla tüm yıl boyunca Avrupa Birliği’ne dahil ülkelerde çeşitli etkinlikler, seminerler, konferanslar ve gösteriler yapılacak.

Almanya’da durum

Avrupa Engelliler Yılı, Almanya’da 21-22 Şubat 2003’te Magdeburg kentinde yapılacak etkinliklerle açılacak. Bu etkinliklerden yukarıda bahsettiğimiz konularda iki gün süreyle seminerler ve toplantılar yapılacak.

Kampanya otobüsü

Bu arada, tüm Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerde belli dönemlerde bir kampanya otobüsü yollarda olacak. 23 Ocak’ta Yunanistan’dan hareket eden otobüs 12 Şubat’a kadar Yunanistan’da dolaştıktan sonra 15 Şubat’ta Avusturya ve daha sonra sırayla tüm Avrupa Birliği üyesi ülkeleri dolaşarak, 28 Ekim’de Almanya’da turunu tamamlayacak. Bu süre içinde, otobüsün geçtiği yerlerde çeşitli etkinlikler yapılacak ve orada yaşayan insanlar engelliler konusunda bilinçlendirilecek.

Türkiye nerede?

Türkiye henüz Avrupa Birliği üyesi değil. Bu bakımdan bu etkinliklere katılması da söz konusu olamıyor. Ancak, 2001’in Aralık ayında yapılmasına karar verilen bu etkinliklere, engellilerle ilgili çalışan devlet kuruluşları gerekli ciddiyeti gösterip başvursalardı, misafir ülke olarak birçoğuna katılabileceklerini de Avrupa Birliği’nin ilgili kaynaklarından öğrendik. Bu katılımdan, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu’nun bir veya iki temsilcisinin herhangi bir ülkedeki etkinliklere gitmesini kastetmiyoruz.

Fazla haksızlık etmeyelim

t.c. Başbakanlık Özürlüler İdaresi, 29 Ocak tarihli bir milli piyango bileti üzerine, “2003 Avrupa Özürlüler Yılı” yazarak etkinliklere katıldı ! Hiç değilse daha önceden yapılacak organizasyonlarla, ülkemiz de Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin bazılarının temsilcileriyle çeşitli etkinlikler yapabilirdi. Böylece, Birliğe girmek için çırpınan ülkemiz, eminiz artı puan kazanırdı. Hatta bu konu ciddiye alınsaydı, Avrupa’daki etkinliklere de belli ekipler gönderilir ve birkaç sene sonra aday ülke konumuna gelmesini beklediğimiz ülkemizin engelliler konusundaki hassasiyeti ve çalışmaları Avrupa’ya anlatılabilirdi. Belki de buradaki sıkıntı, Avrupa’ya sunacağımız bir proje olmamasından kaynaklandı. Tek gözü görmeyen sürücülerine ehliyet vermemekte direnen, öte yandan Avrupa Birliği’ne üye olacağım diye çaba gösteren bir ülke için de bu çok şaşılacak bir durum değil. Avrupa, 2004’den itibaren şehir içinde çalışan otobüslerde engellilere uygun lif ve rampaların yapılması şartını getirdi. Bizim göstermelik olarak sefere koyduğumuz birkaç otobüsle Avrupa Birliği’ni kandıramayacağımız da bir başka gerçek. Haydi çok sayıda otobüsü sefere çıkardık diyelim, engelli insanlar kaldırımları, bina girişlerini nasıl aşıp da otobüse binecekler? Umudumuz ama aynı zamanda üzüntümüz, bir gün yazdıklarımızın Avrupa Birliği’ne girme koşulu haline getirilmesi ve yine dış ülkelerin zorlamasıyla bir takım şeyleri yapmak zorunda kalmamız.