AVRUPA GOALBALL ŞAMPİYONASI
1-10Kasımtarihleri arasındaKonya’da A grubunda düzenlenen Goalball Erkekler veBayanlarAvrupa Şampiyonası’nda Bayan Milli Takımımız Avrupa 2’incisi,ErkekMilli Takımımız ise Avrupa 3’üncüsü oldu.
Geçtiğimiz yılLondra’da yapılan Paralimpik Oyunları’nda da, Erkek Milli Takımımız bronzmadalyakazanmıştı. Bazılarına bu ikincilik ve üçüncülükler bir şey ifade etmeyebilir.Goalball ilk kez 1946’da Avusturyalı Hans Lorenzen veAlmanSepp Reindle tarafından, görmeengellisavaş gazilerinin rehabilitasyona yardım amaçlı olarakicatedilmiş ve 1976 Toronto Paralimpik Oyunları’nda Dünya’ya tanıtılmış.
Ülkemizde ise ilk defa 1999 yılında, yani Dünya’dasporolarak yapılmaya başlandıktan yaklaşık 25 sene sonra yapılmaya başlanmış.
Bu satırların yazarı 1999 yılındailk 10adetgoalball topunu bir çuvala koyarakAlmanya’dan getirmişti. Bu açıdan baktığımızda, ülkemiz gençlerinin engelli veya engelsiz kendilerine gerekli olanaklar sağlanırsa Dünya ile nasıl başa çıkabileceklerinin bir başka örneğidir.
Bir süre önce ülkemizi ziyaret edenKoreMilli Paralimpik KomitesiBaşkan Yardımcısıve iki üyesi önümüzdeki dönemde Milli Takımlar antrenörümüz Gökhan İnce’yi birkaç aylığına Kore’ye davet ederek, kendisinden Kore’li meslektaşlarını eğitmesini istemiştir. Bu konudaGörme EngellilerSpor Federasyonu’muz Kore ile herhalde birişbirliğiyapacaktır.
Elde edilen tüm bu başarılar, engelliler sporunun tarihçesini bilmeyenler, engellilerin sporunusosyalyönü ağır basan bir olgu zannedenler tarafından önemsenmeyebilir. Onlara, engelliler sporunda Dünya’da önemli bir yeri olan ve yıllık bütçesi 50 milyondolarolan Kore Paralimpik Komitesi’nin, Türk Milli Takımı’nın antrenörünü, kendi antrenörlerini eğitmesi için davet etmesi en güzel cevaptır.
Olanaklar elverse, devlet desteği bilinçli bir şekilde engelliler sporuna sunulsa,yalnızgörme engellilerde değil, diğer engelli spor branşlarında da ülkemize daha çok sayıda madalyagelirve tüm dünyaTürkiye’den bahseder.