| Posta

Başbakanın sözü dinleniyor mu ?

Başbakanın sözü dinleniyor mu ? posta

Yavuz Kocaömer posta3 Aralık 2004 tarihinde, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ‘’ 2005 Engellilerin İstihdam Yılı ‘’ adı altında 2004 / 28 sayılı bir Başbakanlık genelgesi yayınlamıştı. Genelgede ‘’ kamu kurum ve kuruluşları , istihdamı zorunlu engelli personel kontenjanlarını doldurmak için üzerine düşen sorumlulukları gecikmeksizin yerine getirecektir ‘’ deniyordu. Genelgenin üzerinden yaklaşık 8 ay geçti. Şimdi soruyoruz : Kamu kurum ve kuruluşları Başbakanımızın bu talimatını yerine getirdi mi ?

Türk Hava Yolları

Türk Hava Yolları’na‘’ Bilgi Edinme Yasası ‘’ çerçevesinde yapılan başvurularda kurumda kaç kişinin çalıştığını ve kaç engellinin istihdam edildiği sorulduğunda ‘’ Bilgilendirme yasasına göre bu soruya cevap vermemiz mecburi değildir ‘’ diye geçiştiren bir cevap verdi. Şimdi milli havayolumuzun başında yeni bir genel müdür var. Kendilerine buradan hatırlatarak tekrar soruyoruz: ‘’Kurumunuzda kaç kişi çalışmaktadır ? , Yasalara göre kaç engelli personel çalıştırmaktasınız ?’’ Sorumuz ulusal gizliliğe ait ve hava yollarımızı zor durumda bırakacak, uçuşları tehlikeye atacak bir soru değildir. Eğer bu kez de cevap vermezseniz o zaman sizin Başbakanlık genelgesini ciddiye almadığınızı, yasalardan doğan yükümlülüklerinizi yerine getirmeyeceğinizi anlayacağız.

Yukarıdaki sözlerimiz TÜRKİYE RADYO-TELEVİZYON KURUMU VE T.C. DEVLET DEMİR YOLLARI gibi kurum ve kuruluşlarının genel müdürleri içinde geçerlidir.

Genelgeye devam

Yukarıda belirttiğimiz genelgede Başbakanlık konuyu o kadar ciddiye almıştır ki ‘’ Engelli memur istihdam etmekle yükümlü olan kamu kurum ve kuruluşları uygun boş kadro bulunmadığı takdirde boş kadroda unvan değişikliği yaparak gerekli kadroları temin edeceklerdir ‘’ demiştir. Yani o günlerde de yazdığımız gibi Başbakanımız devlete bağlı kurum ve kuruluşları ciddiyete davet etmekte , ‘’Boş kadromuz yok ‘’ demelerinin önüne geçerek hangi yolu seçeceklerini de göstermektedir. Devlet kurum ve kuruluşları bu emre ne kadar uymuşlardır. Somut uygulamaları varsa bildirsinler , biz de buradan açıklayalım.

İdari para cezaları

3 Aralık 2004 tarihli genelgede ‘’ Engelli işçi çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmeyen özel sektör , kamu kurum ve kuruluşlarından tahsil edilmesi gereken idari para cezalarının tahsilinde yaşanan sorunların giderilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı , Maliye Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlar gerekli çalışmaları yapacaklardır ‘’ deniliyordu.

Yukarıda , Başbakanlık talimatıyla yapılması öngörülen çalışmalar yapıldı mı ? Yani Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız , Maliye Bakanlığımız ve diğer ilgili kurumlar bir araya gelip , gerek özel sektörde gerekse devlette hem yasalar gereği engelli insan çalıştırmayıp , hem de bunun cezasını ödemeyerek ikinci bir yasa dışı işlem yapanlar hakkında soruşturma yapıldı mı ? Devletin bu paraları tahsil edildi mi ? Ayrıca sorumluluk duygusuna sahip , yasalara saygılı yöneticilerin böyle ikazlara, zorlamalara ne ihtiyacı var ? Onlardan istenen, yasalara uymaları. Yasalara karşı gelme gücünü nereden alır bu yöneticiler ?

Bilmediğimiz için

Bilmediğimiz için buradan Başbakanlığın ilgili birimlerine de soruyoruz : ‘’Böyle hazırlanan Başbakanlık genelgelerinin yaptırım gücü nedir ? Bu genelgelere uyulmadığı takdirde uymayanlar hakkında ne gibi işlem yapılır ? Böyle bir işlemin yapılabilmesi için ne kadar süre geçmektedir ? 3 Aralık tarihinden sonra Başbakanlığımızın ilgili birimleri bu genelgenin ne derecede uygulanıp uygulanmadığını denetlemişler midir ? ‘’ Bu sorulara da cevap beklemek bir Türk vatandaşı olarak hakkımızdır.

Güzel Söz

En büyük hırsız zamandan çalandır. j. Colenso