BİR KONSER BİR KORO
Yavuz Kocaömer Posta
Engelli gençlerden oluşan “No Problem Orchestra” 23-24 Eylül’de İstanbul’da konser verdi. Avusturya’daki bir rehabilitasyon merkezinden çıkan bu orkestra daha önce de yazdığımız gibi, bugüne kadar dünyanın pek çok yerinde 3 bin konser vermiş. Levent’teki İş Bankası Kuleleri Oditoryumu’nda verilen konserde, izleyenler down sendromlu gençlerin özellikle vurmalı çalgılarla seslendirdikleri parçaları zevkle izleyip, olanak verilirse engelli insanların neler yapabileceğini gördüler.
İstanbul Körler Korosu Konserin başında İstanbul Körler Korosu da yarım saatlik bir gösteri yaptı. Salondaki izleyiciler, Türk ve yabancı bestecilerin eserlerini seslendiren bu çok sesli koroyu hayranlıkla seyretti. Konserin ertesi gününde telefonlarımız susmadı. Kimdi bunlar ? Nerede çalışıyorlardı ? Böyle bir güzellik niçin daha önce ortaya çıkmamıştı ? Bu soruların cevaplarını vermek hayli zordu.
Dünyada tekİstanbul Körler Korosu, Altı Nokta Körler Derneği içinde faaliyet gösterirken, İstanbul Şubesi’nin genel merkez tarafından kapatılmasından sonra buradan ayrılarak çalışmalarına devam etmiş. Haftada bir gün büyük zorluklarla bir araya gelerek çalışan , tamamı amatör bu sanatçıların içinde, öğrenciler, ev hanımları, memurlar hatta emekliler bile var. Ama onların yaptıkları müziği burada anlatmak mümkün değil.
Dünya tanımalıBöyle çok sesli bir koronun tüm dünyada tanınması gerekiyor. Bunun için de önümüzdeki dönemde çalışmalara başlanacak. Bir süre sonra, bu koromuz eminiz yalnız ülkemizde değil, yurtdışında da çok ses getirecek.
Vita-life“No Problem Orchestra” sının İstanbul’a gelmesinde büyük katkı sağlayan Vita- life , daha önce de yazdığımız gibi bir Avusturya şirketi. İsviçre, Almanya, Monako ve Avusturya’daki özel olimpiyatların sponsoru olan bu kuruluş, manyetik alan tedavisinde kullanılan cihazlar üretiyor. Bu satışlardan elde ettiği gelirlerin önemli bir bölümünü de zihinsel engelli etkinliklerine ayırıyor. Türkiye’de de yaptığı araştırmalardan sonra TESYEV ile işbirliği yapmasına karar verdiler. Manyetik alan tedavisinin ne kadar önemli olduğunu , koruyucu vasfını , her yaşta insanın bu sistemden nasıl faydalandığının canlı tanıklarından bir tanesi de bu satırların yazarıdır. Konuyla ilgili TESYEV’in 0 ( 212) 274 10 32 – 274 11 71 nolu telefonlarından daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Tekerlekli Sandalyede DansÜlkemizde Omurilik Felçlileri Derneği’nin tekerlekli sandalye dans grubunu izleyenleriniz bilirler. Folklorümüzün en güzel örnekleri tekerlekli sandalye ile bütünleşince ortaya keyifle izlenen bir gösteri çıkıyor. TESYEV’in önümüzdeki yıl arzusu Omurilik Felçlileri Derneği ile Almanya’dan tekerlekli dansçılar Ludwig Kess ve Aunemarie Kess ile İstanbul’da bir araya getirmek . Her ikisi de çocuk felci geçirerek tekerlekli sandalye bağımlısı olan bu çift Avrupa’nın en gözde dansçıları. Özellikleri ise cha-cha, rumba, samba gibi Latin danslarını büyük bir başarı ile tekerlekli sandalyede uygulamaları. Her şey yolunda giderse önümüzdeki ilkbahar’da bu buluşma gerçekleşecek.