GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
| Posta

BİR YIL BÖYLE GEÇTİ I

Yavuz Kocaömer Posta

Yılbaşı tatilini fırsat bilerek bir yıldır yazdığımız yazıları gözden geçirdik. Engelliler camiasında neler olmuş, nelere parmak basmışız, kimler , hangi kişi ve kurumlar  iyi ve kötü davranışlarıyla ön plana çıkmış onlara baktık.

Bu haftadan itibaren , birkaç hafta sizinle 2004 ‘te olanları  inceleyeceğiz. Amacımız bazı unutulan konuları hatırlatmak. Amacımız,  yapılan yanlışların tekrarına fırsat vermemeye çalışmak. Kişiler ve kurumlarla hiçbir alıp veremediğimiz yok. Yakın dostlarımız dahi olsa yanlışlarını sizlerle paylaşmak bizim için bir görevdir.

Tekerlekli sandalye dağıtımı

Tekerlekli sandalyelerin peynir ekmek gibi dağıtıldığını, bunun yanlış olduğunu yazmışız. Omurilik Felçlileri  Derneği’nden başka bir tekerlekli sandalyenin adaptasyonunu yapan kurum bilmediğimizi belirtmişiz. Tam bir yıl sonra görüşlerimizde  değişiklik olmamış. Yine tekerlekli sandalyeler dağıtılıyor ve bu bazı kişi ve kurumlar tarafından  ticaret haline getiriliyor. Bizden size tavsiye; gazetelerde , dergilerde , dost toplantılarında gördüğünüz , duyduğunuz ‘’ Bu ülkede 8.5 milyon engelli var ‘’ sözüne inanmamanızdır.

Doğrudur. Bu ülkede 8.5 milyon engelli vardır. Ancak ‘’ Engelli nedir ? ‘’ onun tarifine bakmak lazım. Bizler engelli deyince bu ülkede 8.5 milyon tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren vatandaşımız var zannediyoruz. Halbuki bu 8.5 milyonun en az 5.5- 6 milyonu kronik hastalıklara da sahip insanlarımız. Diğerleri ise 4 ana gurupta, yani zihinsel, bedensel, görme ve işitme engelliler olarak ayrılıyor. Ama işlerine gelenler , tekerlekli sandalye ticaretine bel bağlayanlar bu konuyu abarttıkça abartıyor. Dağıttıkları tekerlekli sandalyeleri kullanan insanlarda,  teknik olarak ve tıbben gerekli araştırmalar yapılıp  ölçüler alınmadığı için bir süre sonra kas ve damar daralmaları , kıkırdak doku sertleşmeleri gibi  hastalıklar ortaya çıkabiliyor, stresi arttırıp, tansiyon problemleri de yaratabiliyor.  Dolayısıyla bir çok insanımız ‘’ Hayır yapalım’’ derken , hem bir takım insanlara alet oluyor, hem de dağıtılan sandalyeler bir işe yaramıyor.

Türkiye Radyo- Televizyon Kurumu

Yazılarımızın bir bölümünü de bu kurumumuza ayırmışız. ‘’ Kaç engelli çalıştırma mecburiyetiniz var ? Kaç kişi çalıştırıyorsunuz ? ‘’ sualine uzun çabalardan sonra bir okurumuz vasıtasıyla cevap aldık. Yaklaşık 8 bin kişinin çalıştığı TRT’ de o tarih itibariyle 46 engelli çalışıyordu.

Diğer devlet kuruluşlarında da durum çok farklı değil. İşte bunun içindir ki Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan , 3 Aralık 2004 Engelliler Günü bir genelge yayınlayarak görevini yerine getirmeyen bu kurumları göreve davet etmiştir. Şimdi belli aralıklarla ‘’ Bilgilendirme Yasası ‘’ çerçevesinde bu kurumlar takip edilecek ve Başbakan’ın genelgesine ne kadar uyacaklarını da böylece görmüş olacağız.

Lokman Ayva ‘nın sözleri

Lokman Ayva milletvekili seçildiğinde bizimle beraber birçok engelli insan , kurum ve kuruluşlar çok sevinmişti. Ama geçen 2 yılı aşın sürede bir az erken sevindiğimizi fark ettik. Çünkü Lokman Ayva ‘’ Mum dibine ışık vermez ‘’ sözünün ne kadar doğru olduğunu bize bir kere daha hatırlattı.

3 Aralık  2002 Dünya Engelliler Günü’nde  CNN- TÜRK ‘te kendisi ile birlikte katıldığımız canlı yayında şöyle söylemişti : Parti ve hükümet programında engellilerle ilgili yazılan hususlar bizlerin taahhüdü anlamına gelir. Bunlar yapılmazsa sözümüzde durmamış oluruz. Yazılanlar rastgele , uluorta konuşulmuş şeyler değil. Düşünülmüş ve planlanmış şeylerdir ve kesinlikle yapılacaktır. Engelliler ile ilgili mevzuat mayıs ayına kadar ( kast edilen 2003 mayıs ayıdır ) bitecektir.’’

Ocak 2005 ‘e geldik . Engelliler Yasası ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Ama ortada hiçbir şey yok. Dolayısıyla verile sözler henüz yerine getirilmedi. Ancak Lokman Ayva kendi yakın çevresiyle ilgili konularda oldukça başarılı .     İşte size bir örnek

Özürlü İş Gücünü İş Dünyası ile Buluşturma Projesi ‘nde gazetelere verilen ilanlara baktığınızda Beyazay Görme Özürlüler Derneği’nin proje ortağı ve işbirlikçisi derneği konumunda görüyorsunuz. Çoğunlukla bedensel engellileri kapsayacak olan bu projede sadece bir görme engelliler derneğinin bulunması ve bedensel engelliler ile ilgili hiçbir dernek ve kurumdan bahsedilmemsi garip.  Belli ki Lokman Ayva bu projeye ağırlığını koymuş ve daha önce başkanlığını yaptığı Beyazay Görme  Özürlüler Derneği’ni de projeye ortak etmiş. Oysa Türkiye’de görme engellileri Türkiye Körler Federasyonu temsil etmektedir. İstanbul’dan başlayarak ülke çapında yaygınlaştırılacağı düşünülen bir projede Görme engelliler konusundaki bir çok dernekten bir tanesinin bu projeyi sahiplenmesine olanak vermek bizi yukarıdaki düşünceye getiriyor.

Ama Lokman Ayva çıkıp  da niçin Beyazay Görme Özürlüler Derneği’nin bu proje de işbirliği yaptığını, diğer görme engelli derneklerinin niçin bu konunun içinde olmadıklarını anlatırsa bizde size duyururuz.

Kimseyi umutlandırmasın

Artık Lokman Ayva kardeşimizin de öğrenmesi gereken husus televizyon kameralarını , basın mensuplarını gördüğü zaman klasik  siyasetçi resmine uygun , yapamayacağı, kendi kontrolünde olmayan şeyleri söyleyerek engelli insanları umutlandırmaktan vazgeçmesi gerekmektedir.

Tüm okurlarımızın mübarek Kurban Bayramı’nın huzur içinde geçmesini dilerim.

DUYURU

ALİ  POYRAZOĞLU TİYATROSU      Uğur Antik sahibi Uğur Batur sponsorluğunda 15 Şubat 2005 tarihinde saat 20.00 ‘ de İstanbul İş Sanatta sahnelenecek olan ‘’ SAĞLIK OLSUN ‘’  isimli oyunun geliri TESYEV ‘E bağışlanacaktır. Bilet ücreti 20.- YTL  dir.

Biletler ve bilgi için : 0 212 – 274 10 32 – 274 11 71 

DUYURU

JANDARMA – TESYEV  işbirliğiyle İstanbul’da açılan bilgisayar kursu için kayıtlar başlamıştır. Katılmak isteyen engelli vatandaşlarımız TESYEV’in ( 0212) 274 10 32 – 274 11 71 no’lu telefonlarına başvurabilirler.

sonu