BİZE ZİHİNSEL ENGELLİ DEMEYİN
“Bana zihinsel engelli denmesini istemiyorum. Bu çok saçma. Tabii insanlar da belki haklı, ne diyeceklerini onlar da bilmiyor. Halime bakınca ‘Zihinsel engelli’ deyip geçiyorlar. Ama bu yazdıklarımızla, şu kendini çok zeki zannedenlere de bir şey hatırlatmak istiyoruz. Biz, aptal ve salak değiliz. Zeka engelli deyiminin bütün literatürden çıkartılmasını istiyoruz. Ama bu uğraşı verdikten sonra bir şey değişmeyeceğinden de korkuyoruz. Bizler öğrenme zorluğu olan insanlarız. Bize ‘öğrenme zorluğu olanlar’ deyiniz. Bu deyim artık İngiltere’de ve Amerika’da sıkça kullanılmaya başladı. Veya bize ‘farklı yeteneklerdeki insanlar’ deseniz daha iyi olmaz mı? Bizim öğrenme yeteneklerimiz farklı. Arkadaşlarımız var yazamazlar, hesap yapamazlar, pek fazla bir şey bilmezler. Ama onlar arkadaşlarının doğum günlerini akıllarında tutarlar, içinde bulunduğumuz seneyi ve tarihi söylerler. Bazı konularda bir takım zorlukları vardır ama diğer konularda da başka insanların iki misli daha iyidirler.”
Engelli olmak günah değil “Engelli olmak günah değildir. Bizim de eksiklerimiz var. Bu doğru ama biraz da yeteneklerimizden bahsetseniz nasıl olur? Bazen kafamız çalışmıyor ya da aptal numarasına yatarız. Ondan sonra bir şeyler yapınca insanlar şaşırsın diye. Niye bizi bu yollara itiyorsunuz? Önemli olan, insan olmaktır. Hepimiz, her şeyden önce insanız. Bazı şeyleri çabuk kavrayamayız, süratimiz diğerleri kadar hızlı değildir, bunun için bize geri zekalı demek zorunda mısınız? İnanınız, bütün bu eksikliklerimize rağmen, bir çocuğunuzun yapamadığı şeyleri de yapabiliyoruz. Bizi bir köşeye iterseniz, bu tehlikeli bir gidiştir. O zaman biz kızarız, üzülürüz, hayata küseriz. Siz de bizimle birlikte sürüklenirsiniz.”
Zeka engelli “Bize zeka engelli dediğiniz zaman, biz kendimizi kötü hissediyoruz. Hele, geri zekalı lafını duyduğumuzda çok alınıyoruz. Bizler değişik yetenekteki insanlar olarak tanımlanmak istiyoruz. Bir çok şeyi çok iyi yaptığımız için de gurur duyuyoruz. Eğer bize farklı yeteneklerdeki insanlar demek istemiyorsanız, öğrenme zorluğu olan insanlar deyiniz. Biz de bazı şeyleri sizler kadar iyi yapamadığımızı biliyoruz. Bizim için ‘insanlar’ kelimesinin kullanılmasını istiyoruz. Unutmayın, hepimiz önce insanız. Bizde de kabahat var. Bazılarımız bir takım şeylere kolay ulaşmak için bilinçli olarak kendilerine zeka engelli denmesinden hoşlanıyor. Bu doğru değil. Sonuç olarak, bizleri aşağılamayın. Bizleri aşağılamak demek, kendinizi aşağılamak demektir. Çünkü sizin de farklılıklarınız var. Biz, sizin bu farklılıklarınızı çok iyi gördüğümüz halde yüzünüze vuruyor muyuz?”
Burası Almanya Yukarıda okuduklarınız, bir süre önce Almanya’da öğrenme zorluğu bulunan veya farklı yeteneklere sahip insanların bir araya gelerek yayınladıkları bir deklarasyondan alınmıştır. Haksızlar mı? Her zaman aynı şeyi söyleyip, yazmıyor muyuz? Önce insan olalım, bu dünyada hepimizin geçici olduğunu hatırlayalım, sonra çevremizdeki insanlara ona göre davranalım.
Özür mü, engel mi? Ülkemizde hala ‘özürlü mü, engelli mi’ tartışması yapılırken, yukarıda okuduğunuz gibi, batıda insanlar bu deyimleri artık kabul etmiyorlar. Onlar her geçen gün engelli insanlarıyla daha iç içe ve daha insanca bir hayat yaşarken, biz engelli insanlarımıza nasıl davranıyoruz, onu da sizler yakından biliyorsunuz