BP’DEN DESTEK BAŞLADI
Kasım ayı sonunda Türkiye BP, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) ve Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı(TESYEV) arasında imzalanan sponsorluk anlaşması ilk meyvelerini vermeye başladı. BP, yıl sonuna kadar 6 bedensel engelli, 2 görme engelli sporcumuza burs olarak ayda 1000 dolar verecek. Bu sporcularımızın sekizi, Londra Paralimpik Oyunları’ nda ülkemizi temsil edecek sporcular arasından, ilgili federasyonlarca seçildi. Bunun yanı sıra gerek Bedensel, gerek Görme Engelliler Federasyonu’ na bağlı milli sporcularımızın Londra Paralimpik Oyunları için yapacakları kamp çalışmalarının önemli bir bölümü BP’ den elde edilen sponsorluk gelirlerinden karşılanacak. Ayrıca 11 Ocak günü İstanbul’ da, BP’ nin merkezinde, personele, engelliler ve engelliler sporu konusunda görme engelli doktor-avukat Kerim – Selim Altınok Kardeşler ile bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Bu toplantılar, BP’ nin Türkiye çapındaki bayileri ile tekrarlanarak bir süre sonra gerek engelli sporcularımızın ve engellilerimizin belli ihtiyaçlarını sağlama konusunda bir araya gelinecek.
Afişler BP istasyonlarındaAyrıca bir süre sonra BP benzin istasyonlarında engelli sporları ve sporcular afişlerle tanıtılacak. Böylece ülkemizde, yapılan araştırmalarda, sadece yüzde 10 civarında tanınırlığı olduğu bilinen “Paralimpik Oyunları’nın” daha geniş kitleler tarafından bilinmesine katkıda bulunulacak.BP yetkililerinden alınan bilgiye göre, böyle geniş kapsamlı bir sponsorluk çalışması, ülkemizde 100’ üncü yılını geride bırakan BP’ de ilk defa yapılıyor. Bu duyarlılık ve verdikleri destekler için BP Türkiye yetkililerine bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz
İşitme engelliler ve haksızlık
Bugünkü ödül yönetmeliği’ ne göre, olimpiyat veya paralimpik oyunlarında altın madalya kazanan bir sporcu 2000 bin altın alırken, Deaflympics (Sağırlar Olimpiyatı) Olimpiyatları’ nda şampiyonluk kürsüsüne çıkan bir sporcu 200 altın alıyor. Bunun yanlış olduğunu seneler önce yazmıştık. Şimdilerde yeniden düzenlenecek ödül yönetmeliğinde aynı hata yapılıyor. Bir farkla, eskiden 200 altın olan ödül, altın madalyada 500 altına çıkarılmak isteniyor.Dünyada, gençlik oyunlarını bir kenara bırakırsak, olimpiyat ve paralimpik oyunlarının dışında, yine olimpik olarak sağırlar olimpiyatları yapılıyor. 1924 yılında daha ülkemizde engelli sporlarının adı bile geçmezken, ilk Sağırlar Olimpiyatı 9 ülkeden 148 sporcunun katılımıyla Fransa’ nın başkenti Paris’ te yapıldı.
Son işitme engelliler olimpiyatlarıSon İşitme Engelliler Olimpiyatı ise 77 ülkeden 2.493 sporcunun katılması ile Tayvan’ da düzenlendi. İşitme engellilerin ayrı organizasyonda toplanmaları, kendi yaz ve kış olimpiyatlarını yapmaları ise iletişim konusundaki zorluklarla ilgili. Hatta yapılan uluslararası genel kurullara işitme engelli olmayan ülke federasyon başkan ve üyeleri katılamıyor. Aynı şeyi Engelliler Spor Federasyonu Başkanı’ yken Bulgaristan’ da yapılan toplantıda biz de yaşamıştık.Bugün işitme engelli sporları paralimpik oyunlarına dahil olsaydı, diğer engel gruplarında olduğu gibi olimpiyat oyunlarına katılan engelsiz sporcularla eşit olarak yine altın madalya kazandıklarında 2 bin altın alacaklardı.Uluslararası İşitme Engelliler Spor Federasyonu’na (CISS) üye 104 ülke var. Yani, gerçekten işitme engelliler diğer engel grupları ile kıyaslandıklarında, spor etkinliklerinin katılım ve düzenleme şartları bakımından farklı bir durum arz etmiyor. Ama ne yazık ki konuyu derinlemesine incelemeyen bugüne kadar ki Gençlik ve Spor yönetimleri aynı yanlışı yapmakta devam ediyorlar.
DUYURU
Bu köşe ile ilgili yorumlarınızı www.tesyev.org sitesindeki ‘’Yazarlarımız ‘’ bölümüne tıklayarak yapabilirsiniz
Güzel Söz
Gerçeği her zaman savun, anlayan olmasa bile vicdanına karşı hesap vermekten kurtulursun.
(Hebret George Wells)