BP‘DEN ENGELLİLERE DEV DESTEK
Türkiye’de spor dünyasında bazı kişiler BP British Petrol’ün Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’ ne ve engelliler sporuna verdiği 4.5 milyon dolar için, ‘’ Nasıl bu kadar büyük bir destek verdi ? ‘’ diye soruyorlarmış. Bu soruyu soranların içinde kıskançlıktan kıvrananlar olduğu gibi, böyle önemli bir tutarın Türkiye engelliler spor tarihinde ilk defa yabancı şirket tarafından verilmesinin altındaki gerçeği arayanlar da var.
BP, önümüzdeki yıl Londra’da yapılacak olan Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın ana sponsorlarından biri. Seçtikleri birkaç ülkede o ülkelerin olimpiyat ve paralimpik komitelerine destek olma kararı alıyorlar. Bu bağlamda da Londra’ dan Dış İlişkiler Koordinatörü ile Türkiye’ den Dış İlişkiler Koordinatörü ve Marka Müdürleri Paralimpik Komitesi’ ni ziyaret ediyor. Görüşmeler neredeyse 5 ay sürüyor.
Uluslararası bir dev olan BP, Türkiye’ de 100‘üncü yılını kutluyor. Diğer ülkelerle hazırladığı benzeri standart anlaşmalar içinde Türkiye‘nin koşullarına uymayanlar var. Bunları çözümlemek zaman alıyor. Konu birkaç kez kopma noktasına geliyor ama BP Türkiye Ülke Başkanı Can Suphi ve BP Türkiye Akaryakıt Direktörü Richard Harding‘in iyi niyetlerinin yanısıra konuyu götüren BP Türkiye Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Murat Lecompte, BP Marka Müdürü Bengüsu Eyiel Ayabakan ve BP Kurumsal iletişim koordinatörü Zeyep Tuncer’in iyi niyetleri, kalplerindeki insan sevgisi, sonunda mutlu sona ulaşmayı sağlıyor.
Yapılan anlaşmanın önemli bir bölümü tanıtıma ait. Gerek Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin geçen sene, gerekse BP‘nin bu sene yaptırdığı kamuoyu yoklamalarında, ülkemizde ‘’Paralimpik‘’ in ne olduğunu bilenlerin sayısı yüzde 10‘u geçmiyor. Oysa artık tüm dünyada paralimpik oyunları yapılmadan olimpiyat oyunlarının yapılması yasak.
Türkiye’ de ise, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, anlamsız bir şekilde ‘’Olimpiyatların sahibi benim, benim dediğim olur. Olimpiyat Komitesi ile Paralimpik Komitesi eşit değildir ‘’ tezinden hareketle 2020 İstanbul Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığına belki de farkında olmadan zarar veriyor.
2001‘de imzalanan protokola göre, olimpiyat organize etmek isteyen şehir, en geç 3 hafta sonra aynı tesislerde paralimpik oyunlarını yapmak zorunda. Yani paralimpik oyunları organize etmeden , olimpiyat oyunları yapmak mümkün değil. Ama Türkiye’ deki koltuk sevdalıları ülkemizin imajına ve 2020 İstanbul Oyunları adaylığına zarar verecek şekilde davranmaktan geri kalmıyorlar.
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi , paralimpik oyunlarına sporcu gönderen Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu, Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu, Türkiye Özel Sporcular Federasyonu ile el ele ve bir milli takımı andıran yönetim kurulu ile, ülkemiz için gerekli olan hertürlü girişimde bulunmaya başlamıştır ve bulunacaktır. Buradaki tehlikeli durum, uluslararası arenada, Türkiye’deki Olimpiyat ve Paralimpik Komiteleri’nin belli bir noktaya gelip anlaşamayışının yarın, öbür gün duyulmaya başlanacak olması. Nitekim bu konudaki bilgiler dünyanın bazı bölgelerinden gelmektedir.
Bu konuyu çözecek olan kişi de 13 Ağustos 2011‘de İstanbul Olimpiyat Evi’ nde 2020‘de İstanbul’un olimpiyatlara aday olduğunu açıklarken, gözlerindeki ışığı yakından izlediğimiz Başbakanımız. Başbakanımızın, Spor Bakanımızın katıldığı bir toplantıya 16 basın mensubu gelirken, BP ile Türkiye Milli Paralimpik Komitesi ve Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) arasında yapılan sponsorluk anlaşmasının imza törenine, 17 Kasım günü 53 medya mensubu ve 11 kameraman gelmiştir. Olimpiyat Komitesi bu tip organizasyonlarda nerede yanlış yaptığını bulmalı, ulusal yazılı ve görsel basınla nasıl iyi ve ikna edici iletişim kuracağını düşünmelidir.
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi, Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı ve BP arasında yapılan anlaşma, 4.5 milyon dolarla kalmayacaktır. Bu da Türkiye’ de hala yaşam zorluğu çeken engellilere BP‘nin ülke çapındaki 600 bayisi ile vereceği destekle önümüzdeki dönemde ortaya çıkacaktır. Yeter ki devlet yetkilileri bu konudaki manevi desteklerini eksik etmesinler. Yapılacak her destek, devletimizin bu konudaki giderlerini azaltacağı gibi ihtiyaç sahiplerinin daha rahat koşullarda yaşamasını ve toplumla kaynaşmasını sağlayacaktır.
Güzel Söz
Dünyada her kötülük, genellikle bilgisizlikten gelir. / Albert Camus
sonu