BUGÜN SÖZ OKURLARIMIZDA
Sevgili okurlarımız, sizlerden çok sayıda mektup, faks ve e-mail aldık. Bu nedenle bugünkü köşemizi sizlere ayırdık ve “Söz sizin” diyoruz. İşte sizden gelen mesajların bazıları…
Sayın Berat Albayrak’a
01 Ocak 2019 tarihi itibarıyla engelli araç alım liste fiyatı 247 bin lira oldu. Bildiğiniz üzere yurt dışındaki engelliler sağlık konularında ve araç alımlarında engelli olduklarını ispat etmeleri halinde hiçbir kısıtlama olmadan ihtiyaçlarını karşılıyor.
Engelliler olarak isteğimiz, önceliğimiz olan ortez, protez ve araç alımlarındaki sınırların kaldırılması. Engelli araçlarında 1600 cc’ye kadar araç alımı yapılıyordu. 2017’de değiştirilen kanunda, araç alımlarına fiyat sınırlaması getirildi.
Zaten alınan araç 5 yıl satılamıyor ve engelliye 5 yıl içinde muafiyet sağlanıyor. Engelliler olarak sizden isteğimiz tekrar eski sisteme dönülmesi.
Yani 1600 cc’ye kadar her marka ve model aracın alınması ya da bu yıl ki 247 bin liranın Bakanlar Kurulu Kararı ile yüzde 50 daha (370 bin lira) artırılmasıdır. Güzel haberler almak ümidiyle.
Uğur Becerikli / İstanbul ugurbecerikli@yahoo.com
‘Kimseyi ayırt etmeseler’
21 Ocak 2019 tarihli Posta Gazetesi’nde yayınlanan ‘Bir yıl böyle geçti III’ başlıklı yazınızı okudum. Kendi düşüncelerimle yazınızı yorumlamak isterim.
Yazdıklarınızda o kadar haklısınız ki. Bizim ülkemizde toplumda farklılık gösteren bireylere saygı duyulmuyor. Geçtiğimiz günlerde tekerlekli sandalye kullanan biri sadece 3 durak için otobüsü kullandı diye konuşan kişiler oldu.
Kendisi o kadar yolu gidebilirmiş, niye otobüse binmiş? Ama o kişinin ne zorluk çektiğini bilmeden bu konuda söylenmeleri çok yanlıştı.
Oysaki kimseyi ayırt etmeden topluma katsalar, onlarla etkinlikler yapsalar kimse sıkıntı yaşamaz ve hayat daha mutlu hale gelebilir.
H. N. E.Kocaeli Üniversitesi
Fen Edebiyat Fakültesi
Matematik Bölümü
KİTAP VE MEKTUP YOLLAR MISINIZ?
■ Yüzde 50 engelliyim. 38 yaşındayım, 6 yıldır cezaevindeyim. Kitap okumayı çok seviyorum. Özellikle roman okuyorum. Kitapseverlerden kitap bekliyorum. İlgilenen herkese çok teşekkür ederim.
Tekin Çelenk
Ümraniye T Tipi Kapalı C.İ.K. B-14Ümraniye / İstanbul
■ Gerçek bir yaşama kitapları okuyarak, onları sorgulayarak ve yorumlayarak bir nebze yaklaşabiliriz.Bundan dolayı yaşamımızı daha da güzelleştirmenin sizlerin göndereceği kitaplarda saklı olduğunu düşünüyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Mehmet Çakan
1 no’lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Oda A-17
Kayapınar / Diyarbakır
■ 5 yıldır cezaevindeyim. Yüksek lisans yapıyorum. Kitap okumayı seviyorum. Kitap gönderme konusunda yardımlarınızı bekliyorum.
Abidin Yılmaz
L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu B-9 / Kilis
■ 37 yaşındayım. Yazmayı ve okumayı seviyorum. Benim gibi yalnız hisseden mektup arkadaşları arıyorum. En samimi duygularımla mektuplarınızı bekliyorum.
Osman Duran
Bartın Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu A-21 Koğuşu / Bartın
‘Skandallar bitmeli’
Yazdığınız yazıyı okudum. Uluslararası İşitme Engelliler Spor Komitesi (ICSD) Başkanı Valery Rukhledev’in zimmetine para geçirmesi konusunda bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim.
Gerçekten ülkemizde ve diğer ülkelerde engelliler sporu ile ilgilenen böyle kuruluşlarda yaşanan skandallar çok üzücü. Bu gibi durumların azalması ve yetkili kişilerin daha sadık, faydalı ve çok ileriye taşıyan bireyler olmasını temenni ederim.
Ü. D.
Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi
İlköğretim Matematik Öğretmenliği
‘Yolsuzluk konusunda çok endişeliyim’
Öncelikle Başkanımız Yavuz Kocaömer’e yazdıkları konusunda hak veriyorum. Ancak Uluslararası İşitme Engelliler Spor Komitesi (ICSD) Başkanı Valery Rukhledev’in zimmetine para geçirmesi gibi bu tür yolsuzluklar sadece spor müesseselerinde değil, aynı şekilde biz engellilerin topluma kazandırılma aşamasındaki sosyal merkezlerde de yaşanabiliyor.
Kamu kurumlarına engelli bireylerin yerleştirilmesinde rol oynayan kurumlarda da bu tür üzücü olayların yaşanabileceği konusunda endişeliyim.
A. S. Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi
28.01.2019 Posta Gazetesi