DERWALL’İN İNSANLIĞI (1)
Jupp Derwall’i bilirsiniz. Galatasaray’ın ve aynı zamanda Türk futbolunun da çehresini değiştiren dünyaca ünlü Alman teknik direktör. 2007 yılında kaybettiğimiz Derwall, yalnız bir futbol adamı değil, sahip olduğu insani değerlerle de taraflı tarafsız her Türk futbolseverinin gönlünde taht kuran sportif bir figürdü. Onun insanlığını kelimelere, cümlelere, sayfalara sığdırmak mümkün değil elbette ama bütün değerlerin erozyona uğradığı şu günlerde yeni nesillere bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum. O nedenle kendisiyle ilgili 19 Ocak 2013 tarihinde Milliyet’te yazmış olduğum yazıyı tekrar yayınlamak istiyorum.
* * *
Jupp Derwall ile 1986 senesinden ölümüne kadar baba-oğul ilişkisi içinde olduk. Çok güzel günlerimiz geçti. Kendisinden insanlık konusunda çok güzel şeyler öğrendim.
“Futbol Basit Bir Oyun Değildir” kitabını Türkçe’ye çevirerek Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) yararına piyasaya sunmuştuk.
2004 yılındaki sohbetimizde kendisine, “Türkiye’de bu kitabın satışından elde edilecek gelir engelli sporculara harcanacak. Bunu sana telefonda söylediğimde ‘Ben kendi hakkımdan vazgeçiyorum. Böyle güzel bir amaç için benim para kazanmam doğru olmaz’ demiştin. Engelliler sporunun Türkiye’deki durumu konusunda söyleyeceklerin var mı?” diye sordum.
Jupp Derwall: “Anlattıklarından çok etkilendim. Türkiye’de engelliler sporunun bu kadar gelişmiş olması beni çok şaşırttı. Aslında bir futbol adamı olarak elimde imkan olsa futbolu yasaklar, oraya harcanan milyarlarca doları tüm dünyadaki engelli insanların hizmetine sunardım. Biliyorum bu bir hayal ama içimden öyle geliyor.”
Y.K.: 1988’de bir futbol topunu imzalayarak bana verdin. 16 sene bunu koleksiyonumda sakladım. Artık Türkiye’de maddi imkanları olan iyi bir Galatasaraylı’ya bu topu satarak gelirini engelli sporcular için kullanmak istiyorum.
Jupp Derwall: “O topu sana yalnız ben değil tüm Galatasaray takımı imzalayarak vermiştik. Çok tarihi bir top. Eğer o topu Türkiye’de senin istediğin fiyata alacak bir Galatasaraylı çıkmazsa bana telefon et, ben istediğin parayı verip onu müzeme koymaya hazırım. Hele parasını engelli sporculara kullanacağını bildikten sonra.”
İşte Derwall’in sayısız insani davranışlarından bir örnek.
NOT: O imzalı tarihi top şimdi Ahmet Ağaoğlu’nun koleksiyonunda.