GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
| Posta

DÜNYADA NELER OLUYOR?

Yavuz Kocaömer Posta

Bremen’de 86 yaşında, II. Dünya Savaşı’nda engelli hale gelen bir Alman vatandaş elektrikli tekerlekli sandalyesinin aküsünün doldurulması için aylık 22.-DM masrafı (yaklaşık 11 milyon Türk Lirası) Sosyal Hizmetler Kurumu’ndan talep etti. Bu isteği yerine gelmeyince, Federal Alman Sosyal İşler Mahkemesi’ne başvurdu ve davayı kazandı.

Yunuslar görevde

Würzburg Üniversitesi, Nürnberg Hayvanat Bahçesi’nde otistik çocukları yunuslar ile tedaviye başladı. Özellikle çevreye uyum sağlayamayan çocuklarda başlayan terapi çok başarılı oluyor. Bugüne kadar Amerika, İsrail, Ukrayna, Meksika, İsveç ve İtalya’da da benzer terapi yöntemleri uygulanıyor. 5 ve 10 yaş arasındaki yüksek derecede iletişim zorluğu çeken çocuklarda uygulanan bu yöntem, normal terapiye ilave olarak kullanılıyor. Aileler sadece çocuklarının yeme içme ve yatma masraflarını karşılıyorlar.

Sandalyeli yelkenci

Monaco’da yapılan sporcular galasında, tekerlekli sandalyeli bir yelkenci bir çok starı geride bıraktı. Laedeus ödülünü kazanan yelkenciyi Monaco Prensi Albert, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Baskani Johann Antonio Samaranch, aktör Michael Douglas, İngilizlerin ünlü futbolcusu Boby Chartlon ve dünyanın en büyük tenisçilerinden Boris Becker ayakta alkışladılar. 33 yaşındaki Avustralyalı Seni Lawvers, geçirdiği motosiklet kazasından sonra bacaklarını hiçbir şekilde oynatamaz duruma gelmişti. 22 yaşında geçirdiği kazadan sonra, doktorlar kendisini klinik olarak ölü kabul etmişler ve hiçbir ümit olmadiğını söylemişlerdi. Kalçasından aşağısı tamamen felç olmuş, sırtında bir çok kemik platin vida ile tutturulmuştu. Komadan çıktığında yüksek sesle şunları söyledi: “Tanrım bana ikinci bir şans verdin; ben bunu çok iyi değerlendireceğim!” Ve sonunda tek başına 7.5 ayda dünyanın etrafında yelkenlisiyle turunu tamamladı. Kendisi Avustralya’da bir kahraman gibi görülüyor. Yaptığı söyleşide Lawvers, “Ben deneyimlerimi genç engellilere aktarıyorum. Bu gençlere hayatın ne kadar güzel olduğunu göstermeye çalışıyorum” dedi. Avustralya’da da bir çok ödülün sahibi olan tekerlekli sandalyeli yelkenci, yılın engelli sporcusu seçildi. Monaco Prensi Albert’in elinden ödülünü alan genç adam gözyaşlarını tutamadı ve bir çok şeyini borçlu olduğu karısının boynuna sarıldı.

Engelliler turizmi

Almanya’da bir çok seyehat acentası, İtalya, İngiltere, İspanya gibi ülkelere yapılan engelliler turizminin son senelerde yüzde 100’lere varan artışlar kaydettiğini açıkladı. Engellilere uygun tatil yörelerine turlar düzenleyen bu şirketler büyük bir potansiyeli keşfetti. Seyehat acentaları sözcüsü, bu konuda Türkiye’yi henüz programa almadıklarını, iklim koşullarının müsait olmasına rağmen, konaklama olanakları mevcut olmadığından dolayı bu güzel ülkeye turlar düzenleyememekten yakındıklarını belirttiler.

Göle düştü

88 yaşındaki, II. Dünya Savaşı’ndan beri tekerlekli sandalye bağımlısı olan Martin, Almanya’da sevgilisi ile göl kenarında gezerken sandalyesine hakim olamayarak göle düştü. Çevreden yetişenlerin yardımı ile kurtarılan Martin kazayı hafif sıyrıklarla atlattı. İlk sözü, “Biraz toparlanıp, tekrar burada gezmeye geleceğim” oldu.

Dünyada ilk defa

Bir süre önce Leipzig’deki Schmucksee isimli göle bakanlar gözlerine inanamadılar. İki adet kürek biçiminde tekerleğin hareket ettirdiği bir salda Bay Schuth ve yeğeni vardı. Salın kaptanı olan bu adam elektrikli bir tekerlekli sandalyede oturuyordu ve bu sandalyenin tekerlekleri salı yüzdürüyordu. Aynı zamanda salın mucidi olan Bay Schuth projesine beş yılını verdiğini açıkladı. Salın üzerine kemerlerle bağlanan sandalyenin aküleri hareketi sağlıyor, solar sistemi ile de iki yedek akü devamlı olarak dolduruluyor. Gerektiği zaman bir arıza anında bu aküler devreye girerek salın üzerindeki ilave motorları çalıştırıyor. Ayrıca üç kişi daha birlikte sala binebiliyor.

Dünya’da engelliler konusunda neler yaşandığından bahsettim sizlere. Bizler bu kadarını da istemiyoruz. İnsanlarımız, engelli insanlarımıza biraz daha “SAYGI” göstersinler yeter.