GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE
| Posta

Dünyadan

Dünyadan Posta

Yavuz Kocaömer Posta

Uzun zamandır hep yazıp söylüyoruz. ‘Özürlü’ kelimesi, ‘defolu mal, ayıplı mal’ demektir. Böyle bir deyim insanlar için kullanılmaz. Artık bundan vazgeçilmelidir. Bunun yerine ‘engelli’ deyimi kullanılmalıdır. Görüşlerimizi kabul edenlerin çoğunlukta olduğunu bilmemize rağmen, bir de dünyadaki durumu araştıralım dedik.

‘Langenscheidt’ dünyanın en büyük sözlük yayınevlerinden bir tanesi. 130 yıllık bir kuruluş. Kendilerine başvurarak, dünyada sakat insanlar için hangi deyimlerin kullanıldığını talep ettik. İşte liste: Danimarka: handicapped, İngilizce: disabled, Fince: vammainen, Fransızca: handicapê, Almanca: behindert, İtalyanca: disabile, Japonca: shougai no aru, Felemenkçe: minder valide persoon, Portekizce: deficiente, Rumence: handicapat, İsveççe: handikappad, İspanyolca: discapacitado, Çekçe: postileny, Türkçe: Özürlü, Macarca: fogyatêkos

Görüldüğü gibi, Türkçe’den başka ‘özürlü’ veya ‘özür’ anlamına gelen bir deyimi kullanan ülke yok. Artık bundan sonrası Engellilerden Sorumlu Bakan Sayın Şuayip Üşenmez’e kalmış.

Engelli otobüsleri

Avrupa Parlamentosu, geçtiğimiz yıl Ekim ayında aldığı bir kararla, birliğe bağlı tüm ülkelerde bedensel engellilerin otobüs sorununa çözüm getirdi. Alınan karara göre, Avrupa Birliği’ne bağlı ülkeler 18 ay içinde sorunu çözecekler. Bunun için de yeni alınacak otobüsler ya rampalı veya duraklarda yol seviyesine kadar inebilecek şekilde olacak. Ya da tekerlekli sandalyeli yolcuları için bir asansörleri olacak. Buna rağmen, özellikle Almanya’da bedensel engelliler bu durumdan hoşnut değil. Çünkü onların talebi şehir içi hatlarda çalışan her otobüsün en az bir kapısının tekerlekli sandalyeliler tarafından kullanılacak şekilde yapılması yönündeydi.

Bizde ise, Avrupa Birliği’ne uyum yasaları çıkarılırken, yukarıda belirttiğimiz yasanın da çıkarılması gerekecektir. Umudumuz, bu konunun o kadar uzun zamana yayılmaması ve Avrupa Birliği’nin baskısı olmadan bir çözümün bulunmasıdır.

Kekemeler

Almanya’daki çocuk ve genç yaştaki kekemeler isyan bayrağını çektiler. Gerekçeleri ise, okullardaki sözlü sınavlarda mağdur edilmeleri. Yapılan araştırmalara göre, öğretmenler fazla zaman kaybetmemek için kekemelik şeklinde konuşma zorluğuna sahip çocukları sözlü sınavlara kaldırmıyorlar. Bunun yerine yazılı sınavlarda aldıkları notları geçerli sayıyorlar.

Kekeme olmanın psikolojik bir sorun olmadığını ve bir zeka engeli ile de ilgili olmadığını belirten otoriteler, bu durumun düzeltilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulundular. Bu arada, Almanya’da 800 bin kekeme olduğu ve bunların yüzde 80’inin erkekler olduğu da saptandı. Eloğlu kekemesine varana kadar kesin istatistiklere sahipken, biz hala ülkemizde ne kadar engelli insanımızın olduğunu dahi bilmiyoruz!

Oyuncakla tedavi

ABD’nin Colorado eyaletindeki Denver Sağlık Merkezi’nde yapılan araştırmalar sonucu, oyuncak bebeklerin Alzheimer hastalığına yakalanan insanları mutlu ettiği ortaya çıktı. ABD’de dört milyon, Almanya’da ise bir milyon insanın Alzheimer hastalığına yakalandığı biliniyor. Yapılan araştırmalar sonucunda, kucağına bir oyuncak bebek verilen Alzheimer hastası böylece kendi çocukluk günlerine dönebiliyor ve yüzündeki mutlu ifadededen, yeniden az da olsa hayatla bağ kurduğu düşünülüyor. Özellikle bayan hastalarda çok olumlu sonuçlar alındığı da gelen haberler arasında.

İnternet

Geçtiğimiz mart ayında Avrupa Birliği’ne bağlı haberleşme bakanları aldıkları ortak bir kararla, Avrupa Birliği’nde yaşayan engelli ve yaşlı insanların internete ulaşması ve internetle çalışması konusunda önemli bir adım attılar. Bu karara göre, mevcut teknik donanımlar yeniden gözden geçirilerek, engelli gruplarına göre mevcut sistemlerin geliştirilmesi karar altına alındı. Konuyla ilgili Avrupa Birliği Komiseri Leikan yaptığı açıklamada, “Biz, toplumdaki her insanın eşit koşulda yaşamasını istiyoruz” dedi.