DÜŞENE VURULMAZ
Gençlik ve Spor eski Bakanı Suat Kılıç görevinden alındıktan sonra, bazı okuyucularımın yanı sıra arkadaşlarımdan ve engelli spor camiasından çok telefon aldım. “Neden Suat Kılıç’ın engelliler sporuna verdiği zararı yazmıyorsun? Yalnız sana değil, birçok kişiye hakaret etti, federasyon seçimlerinde spora siyaseti soktu, v.s. Bunları dile getirsene” dediler. Cevabım hep aynı oldu: “Biz mahallede büyüdük. Bizim kurallarımızda düşene vurulmaz. Zaten düşmüştür.” Bu bakımdan, Allah Suat Kılıç’ın yolunu açık etsin. Huzurlu, çocuklarıyla, ailesiyle hayırlı bir yaşam nasip etsin. Ve inşallah bir daha da Türk sporunun başında görmeyiz.
Mehmet Ali Şahin
Mehmet Ali Şahin ile başlayan Türk sporundaki yükselme, Murat Başesgioğlu ve Faruk Özak döneminde büyük atılımlar olmasa bile, devam etmiş, daha sonra da bir düşüşe geçmiştir. Bunlar bizim sözlerimiz değil. Medyada çoğu kez yazıldı. Şimdi bundan sonra yapılması gereken, engelliler sporu konusunda kaybedilen yılları yeniden kazanmaktır. Bunun için de yeni Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’a büyük iş düşmektedir. İnsanları hırpalamak, hakaret etmek, aşağılamakla hiçbir yere varılmayacağı artık bilinmelidir. İlk yapılması gereken de Engelliler Spor Çalıştayı’dır. Burada prensipler belirlenmeli. Spor Genel Müdürlüğü’nde bu işten anlamayan insanların yerine gerçek sporun içinden gelmiş insanlar getirilmeli ve kaybolan yıllar yeniden kazanılmalıdır. Nazım Hikmet Bu yazıyı yazarken aklıma Nazım Hikmet’in aşağıdaki dizeleri geldi..
Ne ben Sezarım,
Ne de sen Brütüssün
Ne ben sana kızarım
Ne de zatın zahmet edip bana küssün
Artık seninle biz, düşman bile değiliz.
İSTEYEN ÜZERİNE ALINABİLİR!
Ders alması gerekenler
21 Ocak Salı akşamı İstanbul Swissotel’de, Milliyet Gazetesi’nin ‘60. Yılın Sporcusu’ Ödülleri töreni yapıldı. Gidemedik. Ama LİG TV’den canlı yayında izledik. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan yaptığı konuşmasının sonunda, “Biraz da spor genel müdürlüğünden, teşkilatımızdan bahsedelim” dedi. Ve yaklaşık şu cümleleri söyledi: “2020 Olimpiyat Oyunları’nı finalde kaybettikten sonra dönüşte, Sayın Başbakanımız, ‘Olimpiyatlara sporcu yetiştirin’ talimatını verdi. Bu nedenle yeni spor branşları da ilave ederek, 12 adet Türkiye Olimpiyat Hazırlama Merkezi açtık. Ayrıca çocuklarda ve gençlerde yetenek taraması, önümüzdeki zamanın sporcularını tespit bakımından başlıyor. Ve bir de dopingde sıfır tolerans ile mücadeleye devam edeceğiz.” Bu arada hiç Paralimpiklerden bahsetmedi. Çünkü onların sporcu olduğu Mehmet Baykan’ın aklına bile gelmez. Ama konuşması bittikten sonra ‘Yılın Spor Adamı’ ödülü Milliyet okurlarının oyları ile Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Demirhan Şerefhan’a gitti. Televizyonda izlerken düşündüm. Acaba Paralimpiklerden tek kelime bahsetmeyen bir spor genel müdürü, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı’nın ‘Yılın Spor Adamı’ seçilmesinden sonra hiç üzülüp utanmış mıdır? Zorluklara rağmen… İnsanlar arasındaki eşitliğe değer vermeyen, engelliler sporunu hâlâ “Sakatın sporu dandik” zanneden bu zihniyetteki insanlarla Türkiye sporunun genel anlamda gelişmesi çok zor. Ama 17 yıldır verdiğimiz emeklerle geldiğimiz bu noktada, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı, Türkiye’de 60’ncı kez yapılan ‘Yılın Spor Adamları’ anketinde bir başka ifade ile, Türkiye’nin Spor Oscarları ödülünü kazanıyorsa, varsın kendini spor yöneticisi zannedenler engelliler sporunu ciddiye almasın. Engelli sporcular, yalnız bedensel değil, zihinsel, işitme ve görme engelli sporcularımız tüm zorluklara rağmen, ülkemizin adını uluslararası arenada temsil etmeye ve bayrağımızı dalgalandırmaya devam edecektir.
‘Yardım bekliyoruz’
Yüzde 71 engelliyim. İki kızım yüzde 70 ve yüzde 50 engelli. Toplam 5 kişiyiz. Çalışan yok, bir odalı evde yaşıyoruz. Kiramızı ödeyemedik. Borç içindeyiz. Kiramızı ödeyemezsek dışarı atacaklar. Hayırseverlerden, iş adamlarımızdan Allah rızası için yardım bekliyoruz.
E.D. Tel: 0545 603 03 52
‘Çalışmam çok zor’
Ben kısmi çocuk felçliyim. Ülseratif kolit, prostat, bronşit, astım gibi pek çok hastalığım var. Çalışamıyorum. 54 yaşındayım, 2 çocuk okutuyorum. Eşim de çalışamıyor, bel fıtığı ve migreni var. Kiracıyım, acil yardım bekliyorum. İlaçlarım çok para tutuyor. Durumu iyi yurttaşlardan geri ödemek koşuluyla bana yardımcı olmalarını istiyorum.
A.K. Tel: 0532 297 60 12