Engelli, engelsize yardım ediyor Radikal
Yavuz Kocaömer Radikal
Engelliler, Engelsizlere Yardım Ediyor. Bu aynı zamanda, Almanya da yaklaşık beş yıldır faaliyet gösteren bir derneğin adı. Kamu yararına kurulmuş bir dernek. Amacı, engelli ve engelsiz insanlar arasında, karşılıklı anlayışı sağlayıp, halk arasında, engelli insanların yaşam durumlarıyla ilgili gelişmeleri sağlamak, engelli ve engelsiz insanlar arasında ilişkiler kurmak, onları bir araya getirmek ve etkinlikler organize etmek.
Derneğin sloganı ise eski Alman Cumhurbaşkanı Weizaecker in bir sözü:
"FARLI OLMAK NORMALDİR"
Derneğin çalışma programı içinde;
a) Engelliler tarafından ilkokul ve liselerin bir iki saatlik ziyaretleri,b) Okullarda yapılan konferanslar.c) Sivil Toplum Örgütü ziyaretleri,d) Çeşitli projelerde görev almak.
Böylece engelli insanlar engelsizlerle bir araya gelerek, öncelikle, engelli insanlara karşı olan önyargıları ve korkuları ortadan kaldırılıyor ve engelsiz insanların bu buluşmalardan sonra, engelli insanların durumları için çok daha anlayış gösterdiği saptanıyor. Ve en önemlisi, engelsiz insanların engelli insanlara olan önyargiları ortadan kalkıyor ve bilinçleri gelişiyor. En fazla yoğunluk da, engelsiz insanların engelliler karşısındakı korkuları ortadan kaldırıp, normal bir şekilde birlikte yaşamalarında saglanıyor.
Burada görev engelli kuruluşların yanında, okuldaki öğretmenlere, spor kulüplerindeki yönetici ve antrenörlere düşüyor.
Ülkemizde bu çalışmaların bir benzeri, TESYEV çatısı altında, yakın zamanda başlayacak. Özellikle spor kulübü yöneticileri ve öğretmenlerimize buradan bir çağrı yapmak istiyoruz. 0 212-225 31 08, 0 212-225 13 50 nolu telefonlardan TESYEV e başvurun, gelin bu projeyi birlikte hayata geçirelim. Veya biz başladıktan sonra, bize yardımcı olun. Böylece ülkemizde engelsiz insanların, engelli insanlardan bir çok şeyi öğreneceğine inancımız tamdır.
Bakın Almanya da 7. sınıf ögrencisi 13 yaşındaki Sebastian, engellilerin okulunu ziyaretinden ve bir konferansa katıldıktan sonra ne söylemiş: "Engelli insanlardan, koşullar biraz zorlaştığı zaman, hemen teslim olunmaması gerektiğini öğrendim.”