ENGELLİ SPORLARININ İTİBARI
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin yurt dışındaki itibarı, zamanın milletvekili Suat Kılıç’ın Gençlik ve Spor Bakanlığı’na gelmesiyle bitti. Tabii ülkemiz engelliler sporunda dünyanın liderleri arasında sayılmıyor. Ama, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi, özellikle Avrupa, Asya ve Afrika’nın bir bölümü ve Amerika’da, Türkiye’nin de bu konuları bildiğini, gerektiğinde elini taşın altına koyduğunu, bazı şeylerin değişmesi gerektiğini dünya platformunda yüksek sesle dile getirince, birden etrafında aynı görüşte olan ülkelerin desteği oluştu.
2028’e aday olur muyuz?
2012 Londra Paralimpik Oyunları’nda Uluslararası Paralimpik Komitesi Başkanı Sir PhillCraven’in oğlunun müdür olarak atanması ve bu konuya bizlerin karşı çıkması elimizi daha da güçlendirdi. Ama yukarıda adını verdiğimiz eski bakan, “Bu konulara gerek yok” diyerek bir kalemde sildi attı. Fazla ileri gitmeyelim ama 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın İstanbul’a gelmeyişinin nedenlerinden biri de ülkemizin Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’ne gereken desteği vermemesinden kaynaklanmıştır. 2024’e aday değiliz. 2028’de aday olur muyuz o da belli değil. Ama bugünden ilerisi için, gençler için çalışılması gerektiğini Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç’a bir kez daha hatırlatalım.
Eğitim şart
Hep aynı şeyi söylüyoruz. Eğer engelliler sporunda sistem kurulmazsa ‘Böyle bir şeyler yapıyoruz’ diye ortalıkta dolaşanlar olur. Engelli spor federasyonlardaki personelin bir kısmı dünyadaki ilişkilerin nasıl olduğunu dahi bilmiyor. Eğitim şart. Hele Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nunbir genel sekreteri var ki evlere şenlik! O da bir başka yazı konusu!
Ankara Üniversitesi’ne tebrikler
02 Aralık 2013’de Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanlığı ve Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı’nca düzenlenen ‘Engelliler ve Spor’ paneline katılmıştık. Bu panelde engellilerin karşılaştığı zorlukları, Türkiye’de engellilere bakış açısını, bu konularda üniversitelerimizden çok şey beklediğimizi dilimiz döndüğü kadar anlattık. Sonra 17 Nisan 2014’de ‘Üniversiteli Engelliler Spor Festivali’ni gerçekleştiren Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanlığı bir ilke imza attı. Spor Bilimleri Fakültesi, yanda bir resmini gördüğünüz şekilde tüm binasını görme engellilere uygun hale getirdi. Hem de kaç öğrenci için biliyor musunuz? Sadece 2 görme engelli öğrenci için.
Bazılarına örnek olsun
Bu yazıyı okuyan, bu konularda bilgisi olmayanlar “2 öğrenci için bu kadar masraf ve zahmete değer mi?” diye düşünebilir. Önemli olan bu değişikliklerin o 2 öğrenci için değil, daha sonra gelecek görme engelliler için yapıldığını anlayabilmek. Bu yapılanlar belki de engelliler konusunda duyarsız, sadece kurdukları bazıkomisyonlarla üniversitelerde engelliler için bir şeyler yaptıklarını düşünerek ‘Dostlar alışverişte görsün’ imajı vermeye çalışanlara örnek olur. Tabii diğer üniversitelere, onların rektör ve dekanlarına da…
Yürekten kutluyoruz
Bu güzelliği bize yaşatan başta Ankara Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş’i, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. MitatKoz’u, emeği geçen herkesi, ama kimse alınmasın, öncelikle bu konuda duyarlılık gösteren, bizimle devamlı ilişki halinde olan Fakülte Dekan Yardımcısı Y. Doç.Dr. Sürhat Müniroğlu’nu yürekten kutluyoruz.