GÜN
SAAT
DAKİKA
SANİYE

ENGELLİLER İÇİN ORADAYDIK

3 Nisan 2012’de Ankara’da AK Parti Genel Merkezi’nde ‘Engelli/Özürlü Politika ve Uygulamaları Değerlendirme Çalıştayı’nın 1’incisi yapıldı. Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) ve  Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) Başkanı olarak biz de oradaydık.

İşte katılımcılar
Prof. Dr. Nükhet HOTAR (AK PARTİ Genel Başkan Yardımcısı) * Dr. Murtaza YETİŞ (ÖKM Başkanı Adıyaman Milletvekili) *  Prof. Dr. Mazhar BAĞLI (Sosyal İşler Birim Bşk. Yrd.- MKYK Üyesi) *Fatma SALMAN KOTAN (Sosyal İşler Birim Bşk. Yrd.-Ağrı Milletvekili) * Çiğdem ÖZKAL KARAASLAN (Sosyal İşler Birim Bşk. Yrd.- MKYK Üyesi) _*Yavuz KOCAÖMER (TESYEV Başkanı)  *Siren ERTAN (TESYEV Yön. Krl. Üyesi) _ Özlem CANKURTARAN (CABA Vakfı Başkanı) * Özgül GÜREL (Tohum Otizm Vakfı Proje  Koordinatörü ) * Aylin Sezgin (Tohum Otizm Vakıf Bşk. Yrd.)* Dilek SABANCI * Prof. Dr.Ramazan KAPLAN (Bartın Ünv. Rektörü )

‘Şaşırmadık dersek…’
3 saatten fazla süren toplantı sırasında sivil toplum örgütleri kendi görüşlerini söylerken, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyal İşlerden Sorumlu Prof. Dr. Nükhet Hotar, konulara hakimiyeti, bakışlarındaki insan sevgisi ve konuşulan her şeyi bizzat not alan biri olarak dikkatimizi çekti. Çalıştay sonuçları bir rapor şeklinde    yayınlandıktan sonra çalışmalara devam edilecek. Bu arada Adıyaman Milletvekili Dr. Murtaza Yetiş, (Özürlüler Komisyonu Başkanı) 15 yıllık deneyimimizde belki de konulara en fazla hakim parlamenter olarak karşımızdaydı. Siyaset ile ilgimiz olmadığını herkes bilir. Ama böylesine sistemli ve düzenli çalışan, kalbi insan sevgisiyle dolu kişilerle birlikte olmak, hangi partiye mensup olurlarsa olsunlar, bizler için, engelli vatandaşların geleceğine ışık tutması bakımından son derece önemlidir. Bundan böyle Genel Merkez Sosyal İşler Başkanlığı, bizim yapabileceğimize inandığı hangi konuda başvurursa, elimizden gelen her şeyin yapılacağının da bilinmesini isteriz.

Engelliler ve spor salonları
Ülkemizde engellilerin, özellikle bedensel engellilerin spor yapmasına uygun salonlar çok fazla değil. Yeni yapılan salonlarda bile, o illerde bir gün engellilerin de o salonlarda spor yapabileceği kimsenin aklına gelmiyor. Biz bunları yazdıkça ilgililer kızıyor. Amaç kimseyi kızdırmak değil. Amaç: Ülkemizde son yıllarda büyük ivme kazanan engelliler sporuna daha çok dikkat çekmek ve bir gün ülkemizde Paralimpik Oyunları yapılacaksa bunların alt yapısını sağlamak için yetkilileri uyarmak.

Sene 1999
1999’da ilk defa zamanın Cumhurbaşkanı, Spor Bakanı, İstanbul Valisi tarafından açılan İstanbul Bahçelievler’deki o zamanki adıyla Özürlüler Spor Salonu’na açılışından bir süre sonra gittik. Tuvaletlerin alaturka olduğunu gördük. Yani adı ‘Engelliler Spor Salonu’ olan bu tesiste tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşayan sporcumuz tuvalete nasıl girecek, onu düşünen bile olmamıştı. Bugün de durum çok farklı değil.

Tamer Taşpınar
Daha sonra yine bu sütunlarda konuyu dile getirmemizin sonucu, o zamanki İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Tamer Taşpınar derhal gerekli önlemleri alarak salonun bir bölümünü de tekerlekli sandalyeli sporcularımıza uygun hale getirmişti. Böyle mi olmalıydı? Hele son dönemde birçok ilimize yapılan müdür atamalarını gördükçe, o illerde bırakın engellileri, sporun nasıl gelişeceği konusunda ciddi endişelerimiz var. Umarız sporun dışından yapılan bu atamalarla gelen Gençlik ve Spor İl Müdürleri bir an önce ‘spor’u öğrenirler, özellikle de engelliler sporunu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı
Gençlik ve Spor Bakanlığı bugünden itibaren ülkemizin neresinde olursa olsun, yapılacak yeni spor salonlarının girişlerinin, tuvaletlerinin, duşlarının ve seyirci bölümünün engellilere uygun yapılması konusunda genelge yayınlayarak, konunun takipçisi olmalı. Aksi halde engelliler sporunun gelişmesini beklemek hayal olur.

Güzel Söz

Soylu insan, hak ve adaleti her şeyin üstünde tutar. KONFUÇYUS