ENGELLİLER SPORU VE MEDYA
Yavuz Kocaömer Fanatik
Ne zaman engelli sporcular , bu kulüplerin spor yöneticileri , federasyon yetkilileriyle bir araya gelsek , hep aynı şeyden şikayet ederler. ‘’ Medya engelliler sporuyla ilgilenmiyor. ‘’ Tüm spor medyasını aynı potanın içine koyup, böyle bir genelleme yapmak mümkün değil. Başta Fanatik olmak üzere, Milliyet , Posta ve CNN-TÜRK ülkemizde engelliler sporuna , yalnız en fazla yer veren kuruluşlar değil, aynı zamanda en çok destekleyen medya kuruluşlarıdır. Yalnız ülkemizde değil, dünyada dahi şuan elinizde tuttuğunuz ‘’ No Problem ‘’ sayfasının bir benzeri var mı tartışılır.
Bedensel EngellilerAncak, engelli sporcularımız ve federasyonlarımız , biraz da iğneyi kendilerine batırmak zorundalar. Medya , ancak haberlerle beslenirse destek olabilir. İki hafta evvel Milliyet Gazetesinde , Tekerlekli Sandalye Basketbol Avrupa Şampiyonası ve Engelliler Masa Tenisi Avrupa Şampiyonasının geçtiğimiz hafta yapılacağını yazdık. Sonra Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımımız , İtalya’nın Sassari kentine şampiyonaya katılmak üzere hareket etti. Federasyon Başkanı Demirhan Şerefhan , her gün bir SMS ‘le maç sonuçlarını gazetemize bildirdi. Ne takım kadroları, ne değerlendirme , hiçbir şey yok. Bu arada aldığımız bir telefonla Zagreb’te yapılan Bedensel Engelliler Avrupa Masa Tenisi Eskişehirli kızımız Neslihan Kavas 36 ülke içinde 3. olduğunu öğrendik. Kimlere karşı oynadı , hangi setlerle maçı kazandı, hangisini niçin kaybetti en ufak bir bilgi yok. Bir süre önce tekerlekli sandalyeli atletlerimiz Hollanda’da yapılan Avrupa Şampiyonasına katıldı. Geri döndüler mi , hangi dereceleri yaptılar bilen kimse yok.
İşitme Engelliler İşitme Engelliler Futbol Takımımız , geçtiğimiz ayın 14’ünde İspanya’da yapılan Avrupa İşitme Engelliler Futbol Şampiyonasına son anda katıldı. Orada da durum aynı idi. Maç sonuçları gazetemizin çabasıyla , hiçbir değerlendirmesi olmadan sağlanabildi. Bu federasyonlarımız takdir ederler ki, ülkenin bugünkü ekonomik koşullarında , engelliler sporu ile ilgili Avrupa Şampiyonalarına muhabir göndermek , kameraman göndermek çok da kolay değil. Ayrıca federasyonlar, etkinlikleriyle ilgili bilgileri medyaya geçmezlerse bizler nasıl yazacağız ?İşitme Engelliler Federasyon Başkanı Oktay Aktaş, alınan seri mağlubiyetler üzerine sonuçları bildirmediğini ve bu duruma çok üzüldüğünü , bir telefon konuşmasında belirtti. Üzülmesi gereken Federasyon Başkanı Oktay Aktaş değil. Zamanında Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy’la uğraşmaktan başka bir iş yapmayan Fikret Ünlü ve onun yolunda gitmek mecburiyetinde olan zamanın Gençlik ve Spor Genel Müdürü Kemal Mutlu’nun beceriksiz davranışlarıyla , işitme engelliler futbolu ortada kalmış idi. Daha sonra Erdoğan Toprak’ın Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı sırasında , Futbol Federasyonu ile düzelen ilişkiler üzerine , Başkan Haluk Ulusoy işitme engelliler futboluna gereken desteğin verileceği sözünü vermişti ve geç de olsa sözlerini yerine getiriyordu. Ancak son Avrupa Şampiyonasında, bu sözlerin yerine getirilmesi çok gecikince Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün yeni yönetimi de, Kemal Mutlu’dan bu konuda devraldığı yöntemi uygulamaya devam edince , İşitme Engelliler Milli Futbol Takımının kampı dağıtıldı ve daha sonra Fanatik ve Milliyet Gazetelerinin yayını üzerine , Başbakan Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Avrupa Şampiyonasına katılmaya karar verildi. Bunun üzerine evlerinden toplanan sporcular , eksik pasaportların da araya girilerek süratle yapılmasında sonra, turnuva başlamadan bir gün evvel antrenmansız ve konsantrasyonları olmadan şampiyonaya gittiler. Böyle bir takımdan başarı beklemek herhalde çok saflık olurdu. Bu bakımdan Federasyon Başkanı Oktay Aktaş’ın değil , bu işi daha geçen hükümet döneminde bu hale getirenlerin utanması gerekir.
Türkiye Spor Yazarları Derneği Engelliler sporuna destek olması gereken bir başka kuruluş olan Türkiye Spor Yazarları Derneği ise, bu konuda hala duyarsız. Daha önce Milliyette yazdığımız bir yazı üzerine , 9 kişinin oy birliği ile aldığı karara göre , bu satırların yazarının Dünya Spor Yazarları Birliği Kartını alarak , yurtdışındaki engellilerle ilgili Avrupa ve Dünya Şampiyonalarına gitmesi engellenmiş idi. Bunun üzerine Fanatik ve Milliyet Gazetelerinin Almanya baskılarında da yazılarımızın yayınlamasından dolayı , Alman Spor Yazarları Derneği sahip çıkarak , bize hem Alman Spor Yazarları Derneğine üye yaptılar, hem de AIPS Dünya Spor Yazarları Birliği Derneği üyeliğini sağladılar. Bu tartışmalar yapılırken TSYD Başkanı Onur Belge, gazetemizin Genel Yayın Yönetmenin yanında ‘’ Siz Alman Spor Yazarları Derneği üyesi olur ve bu kartı Almanya’dan alırsanız, ben de stadyumlara yazı yazar sizi içeri sokturmam’’ gibi komik bir laf da etmişti. Kendisi sadece futbolla ilgilendiği için , herhalde bizi de Fener, Galatasaray, Beşiktaş maçlarına gidecek zannetti. Oysa biz, Türkiye de yapılan engelliler sporu ile ilgili yarışmaları takip ediyoruz. O yarışmaların yapıldığı stadyumlara, kapalı spor salonlarına da bu konuda yazı yazan bir insanın girmesini engellemek öyle kolay değil. Bizce Türkiye Spor Yazarları Derneği böyle kişisel çatışmaları bir kenara bırakıp , en kısa zamanda engelliler sporu ile ilgili bir sempozyum düzenlemelidir. Her ne kadar Alman Spor Yazarları Derneği üyesi olsak da , bu ülkede doğup büyüyen ve damarlarında Türk kanı taşıyan bir insan olarak , biz de bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız.