ENGELLİLER SPORUNU ÖĞRENMEK
Bu satıların yazarı engelliler sporuna 1997 yılında Özel Olimpiyatlar ile başladı. O sene kimsenin organizasyonuna talip olmadığı oyunları, rahmetli Prof. Dr. Hıfzı Özcan, Tarık Bitlis ve Ali Üredi ile birlikte organize ederek bu branşların devamını sağladı. 1998’de Almanya’da ilk defa seyrettiği görme engellilerin salon futbol maçı Futsal’da hayretler içinde kaldı. Çünkü futbolcular birbirlerinin isimlerini söyleyerek, ayağa pas yapıyorlardı. Yanında oturan Almanya Görme Spor Federasyonu Genel Sekreteri’ne “Acaba bir şekilde görüyorlar mı?” diye bir soru yönelttiğinde, aldığı cevaptan çok utandı. Yalnız kendisi adına değil, Türkiye adına da. Çünkü böyle bir eğitim ve uygulama, o zamanlar Türkiye’de neredeyse yoktu.
‘Kulak verin yavaş konuşun’
Genel Sekreter kendisine şöyle dedi: “Biraz yavaş konuşun Kocaömer. Kulağınızı verin.” Çünkü futsal maçının oynandığı topların içinde çıngıraklar vardı ve takım arkadaşının ismini söyleyerek pası verdiğinde, takım arkadaşı topun içindeki çıngırak sesinden topun yönünü buluyor, takımını atağa kaldırıyor veya savunmada başarılı oluyordu. Spor yöneticilerimizin bu kadar detayı bilmesine de gerek yok. Biz de bunları görerek, okuyarak, son 17 sene içinde öğrendik. Ancak, esasları ve engelliler sporunun birçok branşında, gerçekten performans sporunun yapıldığını en azından bilmeleri gerekir. Bir diğer konu ise paralimpik sporların tanıtılması.
Tanıtıma destek şart
Bundan 3 sene evvel devlet desteği ile yapılan tanıtım çalışmalarından sonra bu etkinlikler durdu. Ve yeniden başlanması gerekiyor. Hâlâ devlette görev alan, çeşitli kademelerdeki sporla ilgili bazı kardeşlerimiz, PARALİMPİK kelimesini PARAOLİMPİK yazmaya devam ediyorlar. Çünkü yaptıkları işi ciddiye almıyorlar. İçlerinde, 1999’da Ödül Yönetmeliği’nin tartışıldığı sıralarda, bir Merkez Danışma Kurulu üyesinin “Yahu bunların da sporu mu olur? Sakatın sporu dandik” sözlerini nerede ise bilmeden destekliyorlar. 2016 RİO geçer, 2020 TOKYO geçer, ancak gelişebilmek için paralimpik sporlarına ve paralimpik oyunlarının tanıtımına destek vermek gerekir.
Büyük Resim yeni yılda çıkıyor
Türkiye Engeliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’nın (TESYEV) 15. Yılında 1 Şarkı, 14 öykü ve 38 ses ile ‘Büyük Resim’ CD’si 2015 yılında piyasaya çıkacak. Engelli bireylerimizin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, TESYEV yararına yapılan bu çalışmada öyküleri ve şarkının sözlerini Ali Boz yazdı, bestesini Bülent Cenkçi, düzenlemesini Şerif Metin Arıgül yaptı. Öykülere eşlik eden eserlerin seslendirmesinde Bertan Coşar, Altay Ekren gibi isimler katkıda bulundu. Albümde emeğin geçenlerin isimleri alfabetik sırayla sizlerle paylaşıyoruz: Ali Boz, Altan Erkekli, Ayşe Saran, Aytekin Ataş, Bülent Cenkci, Bülent Yetiş, Cansu Kurtçu, Çağla Şıkel Altuğ, Dilara Karaelmas, Emre Altuğ, Ender Gündüzlü, Erkan Can, Evren Doğru, Ferhat Göçer, Feridun Düzağaç, Fettah Can, Gülen Karaman, Günay Çoban, Hakan Akkaya, Işın Karaca, Levent Yüksel, Melis Sökmen, Murat Boz, Murat Dalkılıç, Murat Evgin, Nedret Boz, Nev, Nilgün Belgün, Pascal Nouma, Saba Tümer, Selçuk Yöntem, Suzan Kardeş, Şebnem Özinal, Uğurkan Erez, Volkan Konak, Volkan Severcan, Zeliha Sunal ve Ziynet Sali.
Bu isimlerin seslendirdikleri ‘Büyük Resim’ albümü Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle müzik marketlerde yerini alacak. Bu CD’yi yeni yılda herkes alabilecek. Albümü dijital ortamdan da temin edip dinlemeye başlayabilirsiniz. Emeği geçen herkese vermiş oldukları destek için teşekkür eder, şükranlarımızı sunarız.
Cezaevinden yazan kardeşime
Sizlerden gelen mektupları yerimiz elverdiği oranda yayınlamaya çalışıyoruz. Ancak son zamanlarda elimizde yüzlerce mektup birikti. Bu köşenin de okuyucu mektuplarında belli bir kapasitesi var. Bu bakımdan lütfen gönderdiğiniz mektupların yayınlanması gecikirse gönül koymayınız.
Allah hepinizin yardımcısı olsun.
Güzel SözBazı şeyleri yarım bileceğine bir şey bilmemek daha iyi olur. / Nietzsche