ENGELLİLERDEN KISA KISA HABERLER
Bu hafta sizlere engelliler sporu ile ilgili birtakım olumlu gelişmelerin yanı sıra, içimizi sızlatan bazı örnekleri de vereceğiz.
Bilecik’ten bir anne, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’ne başvuruyor ve şöyle diyor: “5.5 yaşında Serebral Palsi’li (SP) bir kızım var. 10 aylıkken fizik tedaviye, 2 yaşında bireysel eğitime başladı. Son 3 yazdır (yaz diyorum çünkü kapalı havuz yok, inşaatı tamamlanmadı henüz) yüzme dersi alıyor. Ders dışında annesi olarak ben de yüzdürüyorum. Yüzmeyi çok seviyor, havuzdan her çıkışında ağlıyor. Bilecik’te imkanlarımız kısıtlı ama hafta sonları Kocaeli’ye gidebiliriz. Kızımı, Paralimpik Oyunlara hazırlamam konusunda tavsiye ve yardımlarınıza ihtiyacım var.”
Umarız Kocaeli İl Spor Müdürlüğü bu kardeşimize destek olur. “Eskişehir’de üniversite havuzuna kabul edilmedik” sözü bizi ziyadesiyle üzdü. Engelliler konusunda hassas olan Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in bilgilerine sunulur.
Engelsiz eskirim okulu
Mayıs ayında Bursa Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’den bir davet aldık. Yurt dışında olduğumuz için bu açılışa katılamadık. Konu, engelli, engelsiz sporcuların buluşacağı Türkiye’nin ilk ‘Engelsiz Eskirim Okulu’nun açılışıyla ilgiliydi. Daha sonra haber alamadık, bu engelsiz eskrim okulu acaba şu anda kaç öğrenciye eğitim veriyor? Eğitimini veren eskrim hocaları engelliler konusunda daha önce eğitilmişler mi? Ülkemiz için yeni bir spor branşı olan engelli eskrimine destek olmak hepimizin borcudur.
Sporcu konseyi
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi, Pekin Paralimpik Oyunları’nda okçulukta ülkemize altın madalya kazandıran Gizem Girişmen, şimdi Paralimpik Komitesi Sporcu Konseyi’ni kurmak için gerekli hazırlıkları yaptı.
Sporcu konseyinde aranan şartlar:
• Paralimpik Oyunlara katılmış
• Sporun temsil ettiği değerlere bağlı ve saygılı
• Ülkesinde ve dünyada spor ile ilgili gelişmeleri takip eden
• Yabancı dil bilgisine (tercihen İngilizce) hakim
• Sporcu komisyonda aktif çalışabilmek için gereklin istek ve zamana sahip.
5 sporcudan oluşan komite önümüzdeki dönemde çalışmalarına başlayacak.
Paralimpik branşlar
Hangi spor branşlarının paralimpik oyunlarda temsil edildiğini, spor yönetiminde bulunan yetkililerin yanında bazı sporcularımız da bilmiyor. Bunun için aydınlatıcı bir kampanya yapılması gerekiyor. Bu kampanya için gerekli olan maddi destek de Spor Toto ile anlaşma olmasına rağmen, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’ne ödenmedi. Oysa önceki Spor Bakanı Suat Kılıç defalarca söz vermişti. Gerekçe olarak “Anlaşmamızın şu maddesine göre istediğimiz zaman bunu kesme hakkımız var” diyebilen bir Spor Toto yönetimi var. Aldığımız duyumlara göre, Türk sporunu karıştıran, kendisine biat etmeyen spor federasyonlarına cephe alan Suat Kılıç, bir yandan bize “Spor Toto anlaşma gereği ödemeyi yapacak” derken, diğer taraftan da yetkililere “Ödemeyin” dermiş. Önümüzdeki dönem bu konu yargıya taşındığında ortaya hiç hoş olmayan durumlar çıkacak.
Eğitim eksikliği
Bir diğer konu ise, Avrupa ve dünya şampiyonalarında derece alan sporcularımızın verdikleri röportajlarda “Şimdi hedefim 2016 Rio Olimpiyatları” diye konuşmaları. Oysa kastettikleri 2016 Rio PARALİMPİK oyunları. Böyle yanlış söylemler, ilgili federasyonlarımızın bu konudaki eğitim eksikliğini ortaya koyuyor. Spor Genel Müdürlüğü’nde, 3 ay önce ilki yapılan 2016 Rio Paralimpik Oyunları hazırlık ve planlama toplantısından ilk bilgiler geldiğinde bu kez Paralimpik Oyunları’na ilgi ve destek var diye sevinmiştik, galiba yanıldık. Her ayın ilk salı günü toplanılacak denilen komiteden 3 aydır ses yok. Bu arada Görme Engelliler Spor Federasyonu’yla ilgili bazı sporcuların klasifikasyonu ve hastane raporları ile ilgili hiç de hoş olmayan haberler kulağımıza geliyor. Herhalde bu federasyonumuz gerekli açıklamaları yapar.